Rapor oranı yüksek olan engelli erken emekli olur

Engelli emekliliğinde rapor oranına göre 3 kademeli emeklilik süresi vardır. 2008 Öncesi işe giren SSK mensubu engelliler için rapor oranlarına göre %40-59 arası, %60-79 arası ve %80 üstü emeklilik süreleri değişir.

Engelli erken emekliliği hakkında birkaç sorum olacak. Yanıtlarsanız çok sevinirim. 20.12.2008 tarihinde SSK lı olarak özel bir şirkette muhasebe görevlisi olarak işe başladım. İşe başlarken elimde daha önceden almış olduğum %62 oranında sağlık kurulu raporum vardı. Ancak işyerim beni engelli kadrosunda çalıştıracağı için elimdeki raporun tarihinin çok eski olduğunu güncel bir sağlık kurulu raporu alıp öyle gelmemi söylediler. Bende bunun üzerine bulunduğum ildeki sağlık kurulu vermeye yetkili bir hastaneye başvurarak yeniden rapor aldım. Yeni aldığım raporun oranı yüzde 55 oldu. Yani eskiden aldığım raporun oranı %62 iken en son aldığım raporun oranı %55 oldu. O dönem rapor oranındaki düşüşü çokta önemsemedim. Fakat şimdi öğreniyorum ki rapor oranı yükseldikçe emeklilik süresi kısalıyor muş. Bu bilgi doğrumu dur?

Eğer doğruysa ne yapmamı önerirsiniz? Bu arada işe girerken aldığım %55 oranında ki raporla aynı yıl vergi indirime başvurdum ve şu an vergi indirimi de almaktayım.

Sorularıma gelince. Yüzde 62 oranındaki sağlık raporuyla %55 oranındaki sağlık kurulu raporu benim emeklilik süremi etkiler mi? Etkilerse kaç yıllık ve ya kaç aylık bir fark olur? İkinci sorum ise düşürülen rapor oranıma itiraz edersem bir sonuç alabilirmiyim ve rapora itiraz etmek için hangi yolu izlemeliyim.

Hayri Topçuoğlu / Edirne

Cevap: Merhaba Hayri bey. Engelli emekliliğinde rapor oranına göre 3 kademeli emeklilik süresi vardır. 2008 Öncesi işe giren SSK mensubu engelliler için rapor oranlarına göre %40-59 arası, %60-79 arası ve %80 üstü emeklilik süreleri değişir. 2008 Sonrası işe giren SSK mensubu engelliler için bu süreler rapor oranlarına göre yüzde 40-49 arası, yüzde 50-59 arası ve yüzde 60 üzeri raporu olanlar işe giriş tarihlerine göre emeklilik süreleri değişir.

Buna göre eğer sizin rapor oranınız %62 olsaydı 15 yıl hizmet süresi, 3700 gün primle emekli olurdunuz. Son aldığınız raporun oranı %55 olduğundan sizin emeklilik süreniz 16 yıl 3700 gündür. Yani rapor oranınızın düşmesi bir yıl daha geç emekli olmanıza neden olacaktır.

Size önerim eğer 1 yıl daha fazla çalışmak sizin sağlığınız açısından çok zorlayıcı olmayacaksa bu şekilde devam edin. Zira elinizdeki %55 lik rapora aradan yıllar geçtiği için itiraz edemezseniz. Bu itirazı raporu aldığınızda yapacaktınız. Şimdi hastalıklarımda sakatlığımda ilerleme oldu diye yeni rapor için başvurabilirsiniz ama onunda yükseleceğinin garantisi yok.

Kaldı ki vergi indirimi belgeside almışsınız. Yeni rapor alırsanız onun içinde ayrı bir işlem yapmanız gerekir. Ki bu işlemlerin gittisi geldisi neredeyse 5-6 ayı bulur. Yani sizin bu süreçte her şey istediğiniz gibi olsa bile en fazla 6-7 ay kazancınız olur. 6-7 ay önce emekli olmak için tüm bu zahmetli işere girişip girişmemek sizin kararınız.

Haberler