Malulen emeklilik başvurusu ret edilenler ne yapmalı?

SGK’ya Malulen emeklilik kapsamında emekli olmak için başvurup ta emeklilik talebi ret edilenlerin yapması gerekenler.

İçinde bulunduğumuz yıl olan 2017’nin 6. Ayında SGK ya malulen emeklilik için başvuruda bulundum. Başvuru sonrası SGK beni hastaneye sevk etti sonra aradan geçen aylar içinde Ekim ayının ilk haftası elime ulaşan mektupta “malulen emeklilik başvurunuz ret edilmiştir” mealinde başvurumun kabul edilmediğine dair bildirim aldım.

Sizden bana gelen red yanıtına karşın ne tür yasal yollara başvurabileceğim hakkında bilgi almak ve gelen bilgiler doğrultusunda hareket etmek istiyorum.

Sizin de bana daha detaylı yol göstermeniz için hastalığım ve sigortalılığımla ilgili bilgiler vereyim. 1999 yılından beri özel bir şirkette muhasebe görevlisi olarak hizmet yapmaktayım. Şirketimiz büyük bir şirket olduğu için işe %40 bedensel engelli olman nedeniyle özürlü kadrosunda giriş yaptım. O gün bugündür de aynı şirkette bil fiil çalışmaktayım. 2015 yılında kalp kapaklarımda çıkan sorun nedeniyle kalp kapakçığı ameliyatı oldum. Şeker hastalığımda bulunmakta. Vergi indirimi için hastaneye başvurduğumda %40 bedensel engelimden %30 kalp ve %10 da şeker hastalığından oran verildi. Toplamda verilen özürlü rapor oranım ise %62 oldu.

Ben yüzde 60 raporla 10 yıl çalışmış ve 1800 gün sgk ya prim yatırılmışsa malulen emekli olunur diye bildiğim için malulen emeklilik için başvurdum ancak başvurum red edildi.

Bu durumdan sizden bana yol göstermenizi talep eder, başarılar dilerim.

İhsan YILDIRIM – Antakya

CEVAP:

İhsan Bey,

Başvurunuza dair detaylı bilgi için teşekkür ederiz. Durumuza gelince. Üç farklı hastalıktan rapor almışsınız ve bu 3 hastalığa dair verilen oranlar baltazard formülüne göre hesaplanarak nihai olarak size %62 oranında rapor verilmiş. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki. 5510 sayılı kanun gereği malulen emekli edilecek kişilerin “TEK” hastalıktan yada “TEK” engel durumundan minimum %60 oranlı rapor alınması gerekli.

Siz %62 oranında rapor almışsınız ama bunu tek hastalıktan değil 3 farklı hastalıktan almışsınız. Dolayısıyla sizin yasal açıdan malulen emeklilik başvurunuza verilen ret yanıtına itiraz etme hakkınız olsa da itirazınızın olumlu sonuçlanması mümkün değil.

Sizin durumunuzu incelediğimizde ilk işe giriş tarihiniz, engel oranınız göze alarak size tavsiyem malulen emeklilikle uğraşmayıp direk “kademeli engelli emekliliği için” müracaat ediniz. Bunun için sizin özelinizde size emekli olmanız için 17 yıl hizmet süresi 3840 gün prim gerekiyor.

Sizde emekli olmak için gerekli bu süreyi doldurmuşsunuz. Bu nedenle malulen emeklilik işini unutup sizin hakkınız olan ve bu hakkı çoktan kazandığınız kademeli engelli emekliliğinden faydalanmak için SGK ya müracaat ediniz.

Haberler