Engelli Memurun Tayin Hakkı

Eğer engelli memur, tayin isteğini kendisi için yapıyorsa %40 ve üzeri engel oranının sağlık kurumları ve heyet tarafından teyit edilmesi şarttır.

Engelli vatandaşlarımıza sunulan ayrıcalıklar her geçen gün artıyor ve onları bu toplumun bireyleri olduklarına daha fazla inandırmak ve aslında engellerin ortadan kalktığını ispatlamak adına devletimiz de gerekli çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Daha önce seyahat ve vergi indirimi gibi birçok konudan bahsetmiştik ve bu kez biraz da iş hayatına değinelim istedik… Malumunuz belli bir seviyede olan firmaların engelli çalıştırma zorunluluğu bulunuyor ve bu zorunluluk an itibarıyla yasal olarak da uygulanmaya devam ediliyor. Bu sayede engelli vatandaşlarımız daha kısa sürede hayata tutunmayı başarıyor ve bunun yanı sıra maddi imkansızlıklardan kurtulabiliyor.

Düzenli iş ve gelir sahibi olan engelli vatandaşlarımız, ihtiyaçlarına daha kusursuz bir şekilde yanıt alabiliyor ve toplumdaki yerini de daha güçlü bir şekilde fark etmesi sağlanıyor. Yasalar, engelli vatandaşlarımızın yanında yer alıyor ve bu yasalardan bir tanesi de engelli memurun tayin hakkıdır. Bu hakkın sunulmasındaki en önemli nedenlerden bir tanesi daha rahat bir çalışma ortamı ve refakatçi kimseye yakınlık kurabilmesidir. Peki bu yasa hangi durumlarda geçerli ya da detaylar nelerdir? Gelin hep birlikte bu detaylara göz atalım ve bilgi sahibi olalım…

Engelli Memur İstediği Yere Tayin Olacak?

  • Eğer engelli memur, tayin isteğini kendisi için yapıyorsa %40 ve üzeri engel oranının sağlık kurumları ve heyet tarafından teyit edilmesi şarttır. Buna dair bir raporunun olması aranan ilk şartlardan bir tanesidir. Bu oranın altında ise bu tür bir hakka sahip olmadığını da belirtmekte fayda var.
  • Eş dolayısıyla ya da bakmakla yükümlü olduğu 1. Derece kan bağı olan hısım için nakil talebinde bulunulacaksa şahsın ağrı engelli olması şartı koşuluyor. Eğer bu şart sağlanıyorsa nakil talebinde bulunabiliyorsunuz.
  • Yukarıdaki şartları sağlıyorsanız eğer sizler de dilekçeleriniz ile birlikte gerekli prosedürü sorunsuz bir şekilde uyguladığınız takdirde nakil talebinde bulunabiliyorsunuz. Tayinin gerçekleşmesi ile ilgili elbette kesin bir karar yok çünkü buna sizin kurumunuz ve atanacağınız kurum karar veriyor. İhtiyaç halinde öncelik sizler oluyorsunuz ve nakil işlemi de kısa bir süre içerisinde gerçekleştiriliyor.
  • Engelli memur, eğer yakınlarının tedavisi ve bu süreç için tayin istiyorsa kısa süreliğine bir tayin söz konusu olacaktır ve buna yer değiştirme adını vermek daha doğru olacaktır.
  • Engellilik devam ediyorsa eğer kendi isteğiniz dışında herhangi bir değişiklik yapılmıyor.
  • Sözleşmeli personel ya da işçi iseniz bu haklardan faydalanamayacağınızı belirtmek istiyoruz. Devlet kurumlarında çalışan memurlar için öngörülen bu yasa, hali hazırda aktif olarak uygulanmaya devam ediliyor. Engelli vatandaşlarımızın iş hayatında daha aktif olmasının yanı sıra bazı ihtiyaçlarına daha kısa sürede ve daha sorunsuz bir şekilde yanıt alabilmeleri adına bu tür bir yassa çıkartılmış durumda.

Bu kolaylık ile birlikte artık engelli memur dilediği zaman tayin hakkına başvurabiliyor ve aslında bu sayede engelleri kaldırabiliyoruz. Memura sunulan haklar çok fazla ve yakın zamanda bahsettiğimiz vergi indirimi de bahsedilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesidir. Devlet garantisi altında çalışıyor ve sizler de hizmet veriyorsanız, yazımızın başında belirttiğimiz şartları taşıdığınız takdirde tayin hakkınız da doğuyor. Prosedür çok detaylı değil ve zaten başvurmak istediğinizde çalıştığınız kurum da bu konuda sizlere yardımcı olacak ve taleplerinize en kısa süre içerisinde yanıt verecektir. Tayin hakkınızı bir kez kullanabiliyor ve bu da suistimal edilmemesi adına bir önlem niteliği taşıyor demek daha doğru olacaktır.

Haberler