ÖTV İndirimli Alınan Araçları Kimlerin Kullanacağı 2023’te Değişiyor

ÖTV İndirimli alınan araçları kimlerin kullanacağı 1 Ocak 2023 yılından itibaren değişiyor. Yeni mevzuata göre engelli araçlarını kimlerin kullanacağı haberimizde.

Geçtiğimiz günlerde bakanlıkça yayınlanan genelgeye göre ÖTV indirimli alınan araçları kimlerin kullanacağı yönünde değişikliğe gidileceğini öğrenmiş olduk. Mevcut durumda ÖTV indirimli alınan otomobillerde durum şu şekilde idi.

ESKİ MEVZUATA GÖRE KİMLER ARACI KULLANABİLİYORDU?

Sağlık kurulu rapor oranı %90 ve üzeri kişi adına alınan araçları araç sahibi dahil herkes kullanabiliyordu. Bu konuda hiçbir kısıtlama yok idi.

Rapor oranı %90’ın altında olup ortopedik engeli var ve araçta herhangi bir özel tertibat yok ise bu aracı yine herkes kullanabiliyordu. Tertibatlı araçlarda ise aracın sahibi, eşi çocukları ve 3. Dereceye kadar yakın akrabaları kullanabiliyor idi.

Bu mevzuat eski araç alacaklar için aynen geçerlidir. Yeni araç alacaklar için ise şartlar şu şekilde.

2023 ÖTV İNDİRİMLİ ALINAN ARAÇLARI KİMLER KULLANABİLİR?

1 Ocak 2023 Tarihinden sonra ÖTV indirimli engelli aracı olan kişiler için geçerli olacak mevzuat şu şekildedir;

Rapor oranı %90 ve altı kişiler adına alınan araçları aracı sadece araç sahibi kullanacak. Burada aracın tertibatlı olması, otomatik vitesli olmasına bakılmayacak.

Rapor oranı %90 ve üzeri kişiler adına alınan araçları ise; araç sahibinin kendisi, eşi, çocukları, anne babası, kardeşleri ve kan hısımları veya istihdamında çalışan biri kullanabilir.

Ve burada en önemli nokta ve kısıtlama. Rapor oranı %90 ve üzeri olan kişiler için aracı kullanacak diğer kişilerin araç sahibiyle aynı ilde ikametgah etmesi gerekmekte.

Buradaki aynı ilde olma zorunluluğu suistimalleri önlemek adına getirilmiş bir kural olarak konulmuş durumdadır.

Haberler