Sağlık Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?

Bulunduğunuz şehirdeki İl sağlık Müdürlüğüne velisi ya da vasisi olduğunuz kişiye ait rapor için itiraz edebilirsiniz.

Bakmakla yükümlü olduğunuz bir özürlü çocuk ya da yetişkine sahip iseniz bunun için çıkaracağınız bir rapor sizin hayatınızı kolaylaştırma yönünde atacağınız en büyük adımlardan biri olacaktır. Ancak bazen başvursanız bile size ağır engelli alanını işaretlemedikleri için gerekli hakların tamamından faydalanamazsınız. Bu durumda yapacağınız ilk şey sağlık raporuna itiraz etmek olacaktır. Peki sağlık raporuna nasıl itiraz edilir biliyor musunuz? Bilmiyorsanız size kısaca izleyeceğiniz yol hakkında bilgi verelim.

Engelli Sağlık Raporu İtiraz Süreci

Bulunduğunuz şehirdeki İl sağlık Müdürlüğüne velisi ya da vasisi olduğunuz kişiye ait rapor için itiraz edebilirsiniz. Burada sizinle ilgilenenler sizden itiraz dilekçesi ve ilk almış olduğunuz raporun tasdikli bir örneğini isteyecekler. Burası sizi özürlü sağlık kurulu raporu düzenleyebilecek bir yetkinliğe sahip olan bir hastaneye gönderecektir. Eğer ki gittiğiniz hastanenin verdiği karar ilk raporunuzla aynı düzeydeyse o zaman ilk raporunuz kesinlik kazanacaktır. Ancak raporunuz farklı bir şekilde hazırlanmış ise bu kez sizi ikamet ettiğiniz bölgede hakem bir hastaneye yönlendirecektir. Bu hakem hastane sağlık bakanlığında yetkilendirilmiştir. Özürlü kişi burada yeniden bir muayeneye girecektir. Buradan çıkan karar kesindir ve yeniden itiraz etmek için 6 aylık bir sürenin geçmesini beklemeniz gereklidir. Hakem hastanede kararlar oy çokluğu ile alınmaktadır eğer ki oylar eşit çıkarsa bu kez kurul başkanının kararı kesinlik kazandıracaktır.

Hangi durumlarda engelli raporuna itiraz edebilirim?

  • Engellilik bazen kronik olduğu gibi bazen de değişkenlik gösterebilir. Yani engel durumunuz daha da kötüye gidebilir ya da iyileşme aşamasına girebilirsiniz. Örneğin % 40 bir engelli raporunuz vardır ancak zaman içerisinde siz bu oranın daha da yükseldiğini düşünürsünüz çünkü hastalığınızın ilerlediğinin ya da farklı hastalıklarınızın oluştuğunu anladınız diyelim. Bu durumda tekrar sağlık kuruluna başvurarak itiraz edip raporunuzun yükseltilmesini isteyebilirsiniz.
  • Ağır engellisiniz ancak raporunuzda hafif engelli alanı işaretli. Bu durumda faydalanacağınız olanakların sayısı da ciddi anlamda düşmüş oluyor. Amacınız hafif engelli ibaresinin ağır engelli ibaresine dönüşmesini sağlamak ise itiraz edebilirsiniz.
  • Bazen raporlarda çalışma durumunu ibare eden ifadeler kullanılabilir ancak sizin raporunuzda böyle bir ifade elanı yoksa o zaman raporunuza itiraz edebilirsiniz. Örneğin ’çalışabilir’’ ya da ‘’…….işlerde çalışabilir/çalışamaz’’ ibareleri.

Ağır Engelli İbaresi Ne Demektir?

Engelli raporları iki şekilde düzenlenir. Birincisi hafif engelli ikincisi ise ağır engelli’dir.Bu ibarelerin ne anlama geldiğinin sizin için bir önemi olmayabilir ancak yararlanacağınız olanaklar mevzubahis olduğunda ise çok önemlidir. Yani hafif engelli bir raporunuz varsa oranı % 80 dahi olsa faydalanacağınız olanaklar bir hayli kısıtlıdır. O halde bu ibare bu kadar önemli ise nasıl bir anlam taşıyor olmalıdır. Günlük olarak yaşantınızda kendinizle ilgili aktiviteleri yerine getirememek örneğin giyinme, yemek yeme, tuvalet ihtiyacı ve görme gibi temel ihtiyaçları tek başınıza yerine getirememe durumunda sağlık kurulunun bu konuda karar düzenlemesine denilmektedir. Yani bugün %80 oranında bir engelli raporuna sahip olduğu halde ağır engelli ibaresi işaretlenmemesinin nedeni de budur.

Engelli Raporuyla Kazanımlar Nelerdir?

  • Sosyal bir yardım olan maaş hakkı kazanırsınız.
  • Evde bakım ücreti bu maaş engelli kişiye bakan veli ya da vasisine bağlanır.
  • Devlette engelli kadrosundan işe alımlarda kolaylık
  • Engelli kartına sahip olmak.
  • Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmak.
  • Araçlarda ÖTV ve de MTV indiriminden faydalanmak.
  • Özel tertibata sahip araç sahibi olmak.
  • Akülü sandalye
  • Engelli ehliyeti / sürücü belgesi

Engelli raporu alma süreci oldukça zor ve uğraştıran bir konudur. Genelde aileler sırf bu uğraşılardan kurtulmak ya da uğraşmamak için engelli raporlarına gerek itiraz süreçlerini gerekse ilk alımlarını gerçekleştirmez. Ancak engelli bir bireyin hayatının bundan sonraki dönemlerini daha rahat geçirmesi ve bir takım öncelikleri elde etmesi için rapor çıkarması şarttır. Aksi takdir de engelli haklarından istenildiği gibi faydalanılmayacaktır.

Haberler