Engelliler adına alınan aracı kimler kullanır?

Engelliler adına alınan aracı kimlerin kullanıp kullanmayacağı “kara yolları trafik yönetmeliğinde” belirlenmiştir. Buna göre engelliler adına alınan araçları

Soru: Babam geçen yıl geçirdiği kaza sonucu sol elini bilekten kaybetti. Babam adına ÖTV indirimli araç almayı düşünüyoruz. Wosvagen bayisiyle görüştüğümüzde araç alabileceğimizi ancak alınan aracı babamdan başkasının kullanamayacağını söylediler. İnternet üzerinden yaptığım araştırmalarda engelli kişi adına alınan aracı başkası kullanırsa ceza alınacağı yazıyor. Bazı yerlerde ise %40 engelli adına alınan aracı herkes kullanır deniyor. Hangi bilginin doğru olduğu, hangisinin yanlış olduğu konusunda kararsız kaldık. Özürlü aracı kullanmaya dair bir yönetmelik var mı? Eğer varsa bunu wosvagen bayisine vererek sorunu çözebiliriz. Tabi eğer babam adına alınan aracı ben kullanabiliyorsam. Eğer yasal olarak ben kullanamayacaksam bizim otomobil almamızın da bir espirisi kalmıyor. Zira alınacak otomobili işe gidiş gelişte kullanacağız. Babam haftanın 1 – 2 günü işe geliyor sadece.

Cevap: Sayın okurumuz; engelliler adına alınan aracı kimlerin kullanıp kullanmayacağı “kara yolları trafik yönetmeliğinde” belirlenmiştir. Buna göre engelliler adına alınan araçları araçta yapılan donanım değişikliğine göre şu kişiler kullanabilir.

  1. % 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor

    2- H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bununan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor.

    3- Araçta özel donanım yoksa ve aynı zamanda otomatik vitesli ise, o aracı herkes kullanabiliyor. Bu konuda da hiç bir sınırlama kalmadı.

    4- Araçta özel donanım varsa ve/fakat bu özel donanım takılırken aracın orijinal/teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmamaışsa, yani özel donanım ilaveten takılmışsa, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.

Konuya ilişkin yasal düzenleme yukarda yazıldığı gibidir. Bu genel bilgiler çerçevesinde sizin sorunuza dönecek olursak.

Babanız sol koldan engelli olduğu için babanız otomatik vitesli araçları ÖTV indirimli alabilir. Buda 3. Maddeye giriyor. Yani babanız adına alınan / alınacak araç otomatik vitesli olacağından o aracı sürücü belgesi olan herkes kullanabilir.

Önemli not: Yukarda engelliler adına alınan aracı kimlerin kullanıp kullanmayacağına dair maddelerde adı geçen “H sınıfı” sürücü belgesi kaldırılmış olup yerine kişinin engel durumuna göre A veya B engelli sınıfı ehliyet getirilmiştir.

Araç alımı için yapmanız gerekenler?

Babanızın sürücü belgesi var mı bilmiyorum ama eğer yoksa ilk önce B engelli sınıfı ehliyet alacak, yok eğer engelli olmadan aldığı ehliyet varsa onu B engelli sınıfıyla değiştirecek. Sonrasında ise araç alımı için rapor çıkartması gerekiyor. Rapor konusunda dikkatli olun. Ve mutlaka rapora otomatik vitesli araç kullanır kodlarını yazmalarını isteyin. Tabi burada raporu verecek heyet sizin isteğinize göre hareket etmez ancak sizin uyarınız olası bir hatayı daha doğrusu yanlış ibare yazılmasının önüne geçebilir. Konuyla ilgili süreç hakkında bakınız =>> Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar

Haberler