banner29

Altına Mı Dövize Mi Yatırım Yapmalı?

Altına mı dövize mi yatırım yapmalı konusunu merak edenler ve araştıran kişilerin, şu konulara dikkat etmesi gerekmektedir.

Altına Mı Dövize Mi Yatırım Yapmalı?

Altına mı dövize mi yatırım yapmalı konusunu merak edenler ve araştıran kişilerin, şu konulara dikkat etmesi gerekmektedir.

11 Mart 2017 Cumartesi 20:03
1606 Okunma
Altına Mı Dövize Mi Yatırım Yapmalı?

Ülkemizdeki yatırımcıların gözde yatırım aracı olan altın ve döviz, bu zamana kadar ulaşmadığı kadar bir değere ulaşmış durumdadır. Durum böyle olunca, elinde altın ya da döviz bulunduran kişilerin nasıl bir yol haritası çizecekleri ya da yeni yatırımcıların altın mı yoksa döviz mi alması gerektiği oldukça merak edilmelidir. Altına mı dövize mi yatırım yapmalı konusunu merak edenler ve araştıran kişilerin, şu konulara dikkat etmesi gerekmektedir.

  • Özellikle döviz piyasasında ciddi bir artış olduğunu bilmekteyiz. Dört seviyesini aşan Dolar ve Euro, yatırımcılarına ciddi kazanç sağlarken, bu yüksekliğin yavaş yavaş normale indiği görülmektedir. Özellikle Dolar’dan yana yatırım yapmayı planlayan kişilerin, Mart ayının üçüncü haftasında yapılacak Amerikan Merkez Bankası (FED) toplantısını takip etmesi gerekmektedir. Amerika tarafından alınacak en ufak bir faiz kararı bile, ülkemizde ciddi bir sonuca imza atacaktır. Bu yüzden, Mart ayının üçüncü haftasına kadar Amerika gündemini araştırmanızda fayda vardır.
  • Her ne kadar Amerikan Merkez Bankası tarafından yapılacak olan faiz kararı belirsiz gibi görünse de, geçtiğimiz günlerde alınacak karar ile ilgili çok ciddi bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada ise, faizlerin kısa bir sürede arttırılacağına yönelik bilgiler bulunmaktaydı. Buradaki kısa zaman ise, Mart ayında yapılacak toplantıdır.
  • Altına mı dövize mi yatırım yapmalı konusunda, altın tarafında da ciddi gelişmeler bulunuyor. Şuan gündemden düşmüş olsa da, altın rezervlerinin kontrol altına alınabilmesi ve piyasaların işleyişinin dengede tutulabilmesi için altın madenlerinin kontrol altına alınması söz konusudur. Bu durum, altın rezervlerinin azaltılması ve kısa bir süreliğine de olsa altın üretiminin azalacağı anlamına gelmektedir. Birbirinden farklı alanda kullanılan ve Merkez Bankası rezervlerinde de olması gereken altının, miktar bakımından arzı karşılayıp karşılayamayacağı tartışılır bir konudur. Fakat, altın üretimindeki azalma, kesinlikle talebi karşılamayacak ve bu da altın fiyatlarının bir anda yükselişe geçeceği anlamına gelmektedir.

Görüldüğü üzere, altın ya da döviz tarafında da fiyatları arttıracak durumlar söz konusudur. Ama, büyük yatırımcılar ve ekonomistlerin altına mı dövize mi yatırım yapmalı konusunda asıl önerileri, tabiki de altından yanadır. Bunun nedeni, yıllardır yatırımcılarına kazanç sağlayan ve hiçbir zaman alınan fiyatın altına düşmemiş bir altın olmasıdır.

Hangi Döviz Daha Çok Artacak

Döviz piyasaları, hem ülkelerin birbirleri ile olan ilişkileri hem de Merkez Bankaları tarafından alınan kararlara bağlı olarak etkilenmektedir. Bundan dolayı da her geçen gün farklı değerlerin olduğunu görebiliriz. Fakat, ülkemizde döviz piyasasında yatırımların çokça yapılmasından dolayı, piyasada analiz yapılması çok daha kolaydır. Hangi döviz daha çok artacak konusuna baktığımız zaman, ilk sırada Dolar gelmektedir. Ülkemizde Merkez Bankası tarafından yükselişin olmayacağından söz edilse de, Amerikan Merkez Bankası (FED)’in aldığı faiz kararlarının her zaman Dolar fiyatlarının yükseldiğini bizlere göstermektedir. Bundan dolayı, Dolar fiyatları her ne kadar yüksek olsa da, yatırımcıların kazanç sağlayacağı şekilde artacağı bilinmektedir.

Dolar tarafında bu gibi durumlar varken, SDR sepetine eklenen Japon Yeni’de yatırımcıların göz bebeği olmuş durumdadır. Şuan ciddi bir artış içerisinde olan Japon Yeni, Amerikan Doları ve Euro’ya tek rakip gibi görünüyor. Eğer yatırımlarınızdaki temel amaç uzun vadede ciddi kazanç sağlamak ise, bu durumda Japon Yeni’ni yakından takibe almanızda fayda vardır. Fakat, Dolar ve Euro’dan başka bir para birimine güven duymayan kişiler için, en güvenilir ve kazanç sağlayacak olan yöntem, Amerikan Doları’dır. Burada kişilerin ne kadar miktarda döviz alacakları da oldukça önemlidir.

Son Güncelleme: 11.03.2017 20:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.