banner29

Bakan Faruk Çelik’ten Et fiyatları açıklaması

İstanbul’da düzenlenen Tarım Zirvesinde konuşan Faruk Çelik et fiyatlarında yaşanan fiyat artışından kasap ve spekülatörleri sorumlu tutarak şunları söyledi.

Bakan Faruk Çelik’ten Et fiyatları açıklaması

İstanbul’da düzenlenen Tarım Zirvesinde konuşan Faruk Çelik et fiyatlarında yaşanan fiyat artışından kasap ve spekülatörleri sorumlu tutarak şunları söyledi.

30 Mart 2017 Perşembe 21:56
708 Okunma
Bakan Faruk Çelik’ten Et fiyatları açıklaması

Son yıllarda sürekli yükselişte olan et fiyatlarına ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten sert açıklamalar geldi.

İstanbul’da düzenlenen Tarım Zirvesinde konuşan Faruk Çelik et fiyatlarında yaşanan fiyat artışından kasap ve spekülatörleri sorumlu tutarak şunları söyledi.

“Ak Parti hükümeti olarak tüm enerjimizi referanduma verip, referandumla ilgili çalışmalar yaparken ortada hiçbir haklı gerekçe yokken bir baktık ki 24 TL’ye kesilen karkas et bir anda 27 TL’ye yükselmiş. Et ve Süt Kurmunu’nun görevi piyasa regülasyonudur. Bizler Et ve Süt Kurumu olarak kasaplara 22,5 TL ye kasap kardeşlerimize karkas et veriyoruz. Kasaplar 22,5 TL ye bizden karkas eti almayıp neden 27 TL ye alıp aradaki farkı tüketiciye yansıyor” diye konuştu.

Bakan Çelik hayvan üreticilerinin yanında olduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti.

Tarım bakanlığı olarak her zaman üreticinin yanındayız. Ancak bazı uyanıklar, piyasada ki fiyatı yükseltmek amacıyla piyasadan yüksek fiyatla hayvan alıp, piyasayı yükseltiyor. Daha sonra yükselen piyasada topladığı hayvanı satarak rant sağlıyor. Açık konuşayım bu tür davranış içinde olanların canını yakacağız. Kimsenin 80 milyonun protein ihtiyacını pahalıya karşılamasına müsaade etmeyeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.

Kasaplar ne Diyor?

Bakan Faruk Çelik’in Et balık kurumunun kasaplara 22.5 TL den karkas et veriyoruz sözü üzerine gözler kasaplara çevrildi. Konuyla ilgili İstanbul’da kasaplık yapanlar şu açıklamalarda bulundu.

“Sayın Bakanımız 22.5 TL’ye karkas etin kasaplara et verildiğini söylüyor ancak İstanbul’da karkas et alacağımız kurum yok. En yakın kurum Sakarya’da sakarya ise bize 155 kilometre uzakta. Gidiş geliş 300 kilometrelik yol. Bizler İstanbul trafiğinde, istanbul’dan sakarya’ya gidip 22.5 TL ye et alsak bile bunun bize nakliyesi yine aynı paraya gelecek” şeklinde konuştular.

Üreticide şikâyetçi tüketicide

Bir tarım ve hayvancılık ülkesi olan Türkiye’de hem üretici hem de tüketici et fiyatlarından şikâyetçi. Et fiyatlarında yaşanan bir türlü düşüşe geçmeyen fiyatlarla ilgili sorunun temeline inerek üreticiyle konuştuk. Engelolma.net haber muhabirlerinden Yıldırım Akkoyunlu Bayburt’a yaptığı ziyarette Bayburt’un köylerine giderek üreticiye et fiyatlarının neden yüksek olduğunu sordu.

Üretici Et Fiyatlarıyla İlgili Ne Diyor?

Muhabirimiz, Yıldırım Akkoyunlu Bayburt’un Taşkesen Köyü’nde hayvan üreticisi köylülere et fiyatların neden yüksek olduğunu sorup hayvancılıktan para kazanıp kazanmadıklarını sorduğunda üreticilerden şu yanıtı aldı.

“Bizler köylü ve hayvan üreticisi olarak her yıl geriye gidiyoruz. Önceden Taşkesen Köyü’nde büyük baş hayvan sayısı daha fazlaydı. Şimdi bu sayı neredeyse yüzde 50 azaldı. Bunun nedeni hayvan üreticisinin bu işten para kazanamaması. Girdilerimiz çok pahalı. Hayvanlarımızı beslememiz için kaba yemimizi kendimiz karşılamalıyız. Tarlayı ekelim desek mazot pahalı, hadi tarlayı ektik bu tarlaya gübre atalım desek gübre pahalı. Bizler hayvan üreticileri olarak üretimimizi karlı duruma geçirebilmemiz için kesinlikle kaba yemimizi kendimiz karşılamalıyız. Kaba yemimizi kendimiz karşılamadığımız için veya yüksek fiyatlarda karşıladığımız için hayvanımızı satarken de yüksek fiyatla satmak zorunda kalıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundular.

Tüketici kasap yerine neden et balık kurumlarından et ihtiyacını karşılamıyor?

Doğu karadeniz ziyaretinde üreticilerle konuşan Engelolma.net muhabiri Yıldırım Akkoyunlu tüketicilere neden et ihtiyaçlarını kasap yerine et balık kurumlarından karşılamadıklarını sorunca çok ilginç cevaplar aldı.

Muhabirimizin Bayburt’ta mikrofon uzatıp et ihtiyacınızı neden et balık kurumundan karşılamıyorsunuz diye sorduğu tüketiciler, “Bayburt’ta et kurumunun olmadığını belirtip, en yakın et balık kurumun Erzurum’da olduğunu belirterek, 1-2 KG et almak için başka şehiremi gidelim?” diye yanıt verdikleri görüldü.

Muhabirimize verilen bu cevap üzerine muhabirimiz Erzurum’a giderek oradaki tüketiciye et ihtiyaçlarını nereden karşıladıklarını sorduğunda çoğu vatandaş ihtiyaçlarını tanıdık ve yakın kasaplardan karşıladıklarını belirtiler. Muhabirimizin neden et balık kurumundan ihtiyacınızı karşılamıyorsunuz diye sorduğu soruya çoğu vatandaş il sınırları içinde olsa bile et balık kurumunun kendilerine uzak olduğunu belirtip, kasap evimizin yanında oysa et balık kurumu evimize 30-40 kilometre uzakta nasıl gidip alalım? Yanıtını verdiklerini görüldü.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.