banner29

Borsada Doğru Hisse Senedi Almanıza Yardımcı Olacak 4 İpucu

Çoğu yeni yatırımcı, hisse senedi piyasasına rastgele bir başlangıç yapar, bazı hisse senetleri satın alır ve fiyatların yükselip yükselmeyeceğini görmek için bekler.

Borsada Doğru Hisse Senedi Almanıza Yardımcı Olacak 4 İpucu

Çoğu yeni yatırımcı, hisse senedi piyasasına rastgele bir başlangıç yapar, bazı hisse senetleri satın alır ve fiyatların yükselip yükselmeyeceğini görmek için bekler.

14 Mart 2017 Salı 15:30
1613 Okunma
Borsada Doğru Hisse Senedi Almanıza Yardımcı Olacak 4 İpucu

Borsada işlem yapmak hem karlı hem de yıkıcı olabilir. Bu türden bir yatırım, tamir ve bakıma ihtiyacı olan bir ev satın alıp, gerekli yenileştirmeleri gerçekleştirip daha yüksek bir fiyattan satmak gibi proaktif yatırımlardan farklıdır. Orada yatırımınız üzerinde kontrol sahibi olursunuz ve gösterdiğiniz çaba ve emek miktarı yapacağınız kar miktarını doğrudan etkiler.

Ancak, hisse senedi alım satımı genellikle çok proaktif değildir; kar yapmak için satış yapmadan önce, aldığınız hisse senedinin fiyatının yükselmesini beklersiniz. Kumar oynamaya benzese de aradaki fark, hisse senedi fiyatlarının yükselip yükselmeyeceğine ilişkin doğru bir tahmin yapabilmek için, yatırım yapmaya karar verdiğiniz sektör ve şirket hakkında araştırma yapabilme imkanına sahip oluşunuzdur.

Kar yapabileceğiniz hisse senetlerini seçmenize yardımcı olabilecek dört önemli ipucu;

1- Sektöre ve Finansal Kayıtlara Dikkat Edin

Çoğu yeni yatırımcı, hisse senedi piyasasına rastgele bir başlangıç yapar, bazı hisse senetleri satın alır ve fiyatların yükselip yükselmeyeceğini görmek için bekler. Bu davranış yatırımdan çok kumar oynamaya benzer.

Kötü hisse senedi satın alma şansınızı düşürmek istiyorsanız, sektörünü anlayabileceğiniz bir şirket seçmelisiniz ve şirketin finansal geçmişini dikkatli bir şekilde kontrol ederek, yukarı mı veya aşağı mı gittiklerine bakmanız gerekir. Fiyatlardaki rastgele artışlar gibi tuhaf istatistiklere güvenmeyin. Daha çok hisse fiyatlarındaki ve şirket gelirindeki kademeli artışlara dikkat edin.

Bir şirketin finansal kayıtlarından yeteri kadar gelişip gelişmeyeceğini söyleyemeseniz bile, şirketin sektörünü anlamanıza ve yaklaşan genel ortamı tahmin etmenize olanak tanır.

2- Şirket Yerine Lider Seçmeye Çalışın

En başarılı iş adamları, diğerlerinden farklı düşünenler arasından çıkmıştır. Birçok borsa yatırımcısı şirkete odaklanırken, siz kutunun dışına çıkın ve şirketin arkasındaki kişilere odaklanın. Bir şirketin mali geçmişi kötü görünse bile, ünlü bir profesyonelin yönetim ekibine katılması şirkettin mali durumunu pozitif yönde etkileyecektir. Bu şirketin hisse senetlerini satın almak akıllıca olur.

3- Rakipler Var mı?

Belirli bir şirket, geniş mali destek ve büyük bir çalışan ekibi ile sağlam görünse bile, pazarda çok sayıda rakip varsa yatırım yapmadan önce iki kez düşünmelisiniz.

4- Havalara Dikkat Edin

Yağmur yağarken hisse senedi alın ve hava güneşliyken satın. Neden mi? Araştırmacılar, insanların planlı davranışlarının hava ve sıcaklıktan etkilenebileceğini kanıtladı. Özellikle, insanların yağmur yağdığı zaman daha az satın aldıklarını ve hava güneşliyken daha çok satın aldıkları tespit edildi. Bu durumun iyi performans gösteren hisse senetlerinin, pırıl pırıl güneşli bir havada daha da iyi performans göstermesine yol açtığı bulundu. Tabii ki hava, borsa üzerinde büyük etkiye sahip değil ancak eğer yeni bir başlangıç planlıyorsanız neden yağışlı bir günde şansınızı denemeyesiniz?

Borsaya yatırım yapmak kumar oynamak gibi olabilir, ancak bu ipuçlarını dikkate alırsanız kötü hisse senedi alma riskini azaltırsınız.

Son Güncelleme: 14.03.2017 15:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.