banner29

Metaverse Nedir, Kripto Paralar İçindeki Metaverse Coinler

Metaverse nedir? Kripto para dünyasının yeni gözdesi Metaverse Coin hangi borsalardan alınır, NFT oyunlarla nasıl para kazanılır? Hepsi haberimizde.

Metaverse Nedir, Kripto Paralar İçindeki Metaverse Coinler

Metaverse nedir? Kripto para dünyasının yeni gözdesi Metaverse Coin hangi borsalardan alınır, NFT oyunlarla nasıl para kazanılır? Hepsi haberimizde.

12 Aralık 2021 Pazar 22:06
4100 Okunma
Metaverse Nedir, Kripto Paralar İçindeki Metaverse Coinler

Son günlerde teknoloji devlerinin odak noktası olan Metaverse, medyada kendine oldukça fazla yer bulmaya başladı. Meta ve evren kelimelerinin kısaltılmış hali olan Metaverse nedir, nasıl kullanılır ve kripto para piyasasındaki rolü nedir merak edilen tüm sorulara cevap veriyoruz.

Metaverse Nedir?

Facebook, ismini Metaverse olarak değiştireceğini bildirdi ve Metaverse kelimesini sıkça duymaya başladık. Matrix benzeri sanal bir evren ve tüm sanal dünyaların gerçek ve bilim kurgu ile birleştiği bir âlem olan Metaverse, insanların herhangi bir fiziksel çaba harcamaksızın söz konusu evrende yaşamasını, çalışmasını ve kazanmasını sağlıyor. Adeta bir gerçeklik deneyimi yaşatacak olan evrende gelecekte bu gerçekliğin Matrix seviyesine gelebileceği bile söyleniyor.

Metaverse terimi, insanların avatarlar şeklinde etkileşime girebileceği ve fiziksel gerçekliğe yakın bir siber uzayı andırıyor. Fiziksel ve sanal gerçekliğin birlikte yürüyeceği bir ortamda, adeta Metaverse evrenine dokunma duyusunun geleceği söyleniyor. Giyildiğinde kullanıcılar bu dünyadaki nesnelere dokunabilecek ve hissedebilecek. Facebook, bu alternatif dünyayı yaratmak için dokunsal tarzda bir eldiven üzerinde çalıştığını duyurdu bile.

Metaverse Evren Nedir?

Metaverse Evren Nedir?

Türkiye’de ve dünyada büyük bir yankı uyandıran Metaverse, sanal gerçeklik teknolojisiyle ulaşılabilen bir evreni tanımlıyor. Peki, bu Metaverse evreni nedir? İlk kez 1992 yılında bilim kurgu roman yazarı Neal Stephenson’un "Snow Crash" adlı romanında karşımıza çıkan bir terimdir. Romandaki karakterler her birinin temsilcisi olan avatarlar aracılığı ile evren ötesine giderler. Buradaki avatarlar gerçekliği aşabilmektedir. Birbiri ile bağlantılı sanal toplulukları ve kişileri temsil eden avatarların birbiri ile bağlantı kurabildiği dünyalar olan Metaverse evrenine akıllı saatler ve akıllı gözlüklerle ulaşılabilecek.

Kasım 2021’de Facebook adını Meta olarak değiştirdiğini duyurdu. Şirket kurucusu Mark Zuckerberg, gelecek planlarının anlatıldığı bir video paylaştı. Zuckerberg, Metaverse evrenini videoda detaylı bir şekilde aktardı. Sosyal medyada on binlerin izlediği videoda Zuckerberg’in avatarı siyah tişört ve kot pantolonlu olup yüzmekte olan bir uzay gemisinde arkadaşları ile kâğıt oynuyordu. Tam da bu noktada akıllı saatinden Messenger’i kullanıyor ve arkadaşını arıyor. Oldukça ilgi çekici olan video her geçen gün artan izlenme oranı ile popülerliğini koruyor.

Metaverse Nedir Nasıl Kullanılır?

Microsoft’un Metaverse Ofisi kurmaya hazırlandığını biliyor muydunuz? Corona virüs salgını nedeni ile uzaktan eğitim ve çalışma modeline geçilen günümüzde video konferans uygulamaları sık-sık kullanılmaya başlandı. Microsoft’un video konferans uygulaması olan “Teams” ile sanal ve gerçek dünya bir arada olacak. Bu uygulamayı kullanarak toplantıya katılanlar kamera görüntüsü değil üç boyutlu avatar veya animasyonlarını kullanacak. Her biri hareketlerini kendi avatarları ile sergileyecek. Bu yenilik sayesinde çalışanlar toplantı veya görüşme süresince kendilerini çok daha rahat hissedecek.

Dünyada halen 250 milyon kişinin “Teams” kullandığı biliniyor. Avatarların sunum yapabildiği Metaverse elementlerinin de böylece gerçek olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor. Gerçek dünyanın bilgisayar görüntüleri ile arttırılmış gerçeklik olarak görüldüğü ve yaşandığı Metaverse, sanal dünyada kamusal bir alan oluşturmayı vadediyor. Bu kamusal alandaki sanal para birimleri günümüzdeki kripto para piyasasında da işlem görüyor. Kripto para birimi ile arazi, avatar, bina hatta isimlerin alınıp-satıldığı sanal bir dünya olan Metaverse’te arkadaşlarınızla dolaşabilir, mal veya hizmet satın alabilir, binaları dolaşabilir ve hatta etkinliklere bile katılabilirsiniz.

Bazı Metaverse platformları ücretsiz olup söz konusu platformlarda para ile ilgili işlemler yapılmıyor. Bir veritabanı olan Blockchain’de ise siber para birimlerini desteklediğinden sanal varlık alınıp-satılabiliyor. Sanal varlık alınması veya takas edilmesi için kripto belirteçleri gerekiyor. Sandbox için “SAND” ve Decentraland için “MANA” kripto belirteçleri bunlara örnektir.

Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisinin halen geliştirildiği günümüzde, Facebook Inc (FB.O), Alphabet Inc’e ait olan (GOOGL.O) Google ve Microsoft Corp (MSFT.O) bulut bilişime yatırım yaparak büyüme beklentilerine cevap veriyor.

Dünyadaki ve hatta evrendeki her şeyi bu sanal âleme taşıyan Metaverse, internet ortamında sadece gezinti yapmayı ve bulunmayı değil beden bulup adeta var olmayı da amaçlıyor. Yani gitmek istediğiniz bir mağazaya fiziksel olarak gitmenize gerek kalmayacak. Bir gözlük takacak, mağazayı ziyaret edecek ve beğendiğiniz kıyafeti satın alabileceksiniz. Adeta sınırları ortadan kaldıran Metaverse, sanki bir bilgisayar oyunu gibi gelse de aslında sosyal mecralar bunun ilk adımını oluşturdu bile.

Ünlü rap sanatçısı olan Travis Scott, 2020 yılında Metavers ortamında bir sanal konser düzenlemişti. Metaverse projelerinden olan Planet Sandbox, kullanıcılara muhteşem bir dünya sunan 3D bir oyundur. Coinle desteklenen bir oyun olan Pocket Arena ise strateji odaklı olup kişiler gerçek hediyeler kazanıyor. Henüz oyun aşamasında olan Metaverse önümüzdeki 10 yıl içerisinde oyun alanından çıkıp sanal gerçeklik seviyesine ulaşacak.

Metaverse Coin

Metaverse Coin Nedir?

Metaverse Coin, Bitcoin veya diğer altcoinler gibi kripto para borsalarından satın alınan bir sanal para birimidir. Binance gibi daha birçok borsadan Metaverse Coin satın alınabilir. Oyunların sanal evren sunduğu bir gerçektir. Bu ortamlarda oyun niteliğinde birçok görev ve kazanımlar sunuluyor. Metaverse evrende bu kripto para evrenleri birbiri ile birleştirilmiş. Böylece kullanıcılar gerçek kripto para kazanarak farklı bir deneyim yaşıyor. Kripto para birimlerine olan ilginin giderek arttığı günümüzde vatandaşlar sürekli yeni yatırım yapabilecekleri Coinler arıyor. Son günlerin gözdesi olan Metaverse projeleri, Metaverse Coinlerini de beraberinde getiriyor.

Metaverse Coin, Metaverse projelerinin arkasındaki kripto para birimidir. Bunlar; oyun, alışveriş ve sosyal medya gibi alanlarda kullanıcıların karşısına çıkıyor. En popüler ve en büyük hacimli Metaverse Coinler şunlardır;

  • Axie Infinity, (AXS)
  • Decentraland (MANA)
  • Enjin Coin (ENJ)
  • Wemix (WEMIX)
  • WAX (WAXP)
  • Radio Caca (RACA)
  • Sushi Swap (SUSHI)
  • Blocktopia (BLOK)
  • Star Atlas (STARL)
  • Illuvium (ILV)
  • Ceek VR (CEEK)
  • MOBOX (MBOX)
  • Yield Guild Games (YGG)
  • Dvision Network (DVI)

Metaverse Coinler diğer Coinler gibi satın alınıyor. Yani, satın alma bakımından diğer kripto paralardan bir farkı yok. Dikkat edilmesi gereken sadece kripto para borsa listesinde olup olmadığıdır. İstenen Metaverse Coin kripto para borsasında listelenmemişse başka bir Metaverse Coin tercih edilmelidir.

NFT Meteverse Oyunları Hangileri?

Hem oyun oynamak istiyor hem de para kazanmak istiyorsanız, oynadıkça kazandıran Metaverse oyunlarını denemelisiniz. Şimdi, hem NFT kazanıp hem de satarak gerçek paralar kazanabileceğiniz oyunlara bir göz atalım.

Axie Infinity: Pokemon tarzı bir oyun olan Axie Infinity bir savaş oyunu olup blok zinciri tabanlıdır. Savaşan Pokemon tarzı yaratıkların her biri NFT’dir. Oyuncular Axie Infinity Shard (AXS) sanal para birimi ile oyun yönetiminde oy hakkına sahiptir ve topluluk hazinesinden pay alabilir. Oyunu oynamak isteyenlerin en az 3 AXS sahibi olması gerekir.

Star Atlas: 2620 yılında ve 3 büyük galaksini birbiri ile rekabet ettiği ve kaynaklarını kullandığı bir evrende geçen bir oyundur. 5 oyun motoru ile geliştirilmiş muhteşem grafiklere sahiptir. Uzay deneyimi yaşamak isteyenlerin severek oynadığı Star Atlas için Star Atlas (ATLAS) kripto para birimi kullanılıyor.

Decentraland: En iyi Metaverse proje örneklerinden olan bir oyundur. 90.601 parsel arazi üzerinde oynanan oyun için MANA kripto para birimi kullanılıyor. Oyunda bu para birimi ile arazi satın alabilir, satabilir veya satın aldığınız arazilerde istediğiniz şeyi inşa edebilirsiniz. Farklı etkinlik ve oyunlarla ödüller kazanabilir, arazi, karakter ve kıyafetleri NFT ile satın alabilirsiniz.

The Sandbox: En çok konuşulan Metaverse projelerinden olan The Sandbox, Land adı verilen arazilerin satın alındığı, arazilerde farklı deneyimlerin yaşandığı bir platformdur. Oyunda NFT tipi LAND yanında SAND kripto para birimi de kullanılıyor. Oyunu oynamak, avatarları özelleştirmek ve oyun araçları satın almak için SAND tokenları harcanıyor.

Illuvium: 3 boyutlu bir RP oyunu olan illuvium’da yaratık toplayıp savaşılıyor. Kripto para birimi ILV olup, kazanç elde etmek için harcama yapmak gerekiyor. Açık betası 2022’de yayınlanacak olan oyuna daha şimdiden kayıt yaptıranların sayısı oldukça fazla.

Pocket Arena, Good Games Guil, The Killbox, Rokosoft, Bemil ve Faraland da NFT Metaverse’nin diğer popüler oyunlarıdır.

Metaverse de Neler Yapılır?

Corona salgını nedeni ile çevrim içi hizmetlerin giderek yaygınlaştığı günümüzde şirketler artık teknolojiden faydalanarak para kazanma yöntemlerini kullanıyor. Facebook, Microsoft, Epic ve Roblox gibi şirketlerin milyarlarca dolar yatırım yapmayı planladığı Metaverse, internet gelişiminde sonraki aşama olarak çok konuşuluyor. İnternet ortamında kurgusal ve sonsuz bir evreni vadeden Metaverse, alışverişten hizmet aboneliğine, oyundan birlikte çalışma ortamına ve hatta kişisel zevk ve ihtiyaçlara göre özelleştirmeye kadar birçok amaç için kullanılacak 3D bir sanal ortam olacaktır. Sosyal medya, e-ticaret, sanal toplantılar, çevrimiçi işbirliği ve daha birçok dijital platform Metaverse’te bir araya gelecek. Kişilerin dijital dünyanın içinde olmasını sağlayacak platformda yapılabileceklerin sınırını önümüzdeki günlerde çok daha net görebileceğiz.

Metaverse Özellikleri

  • Kalıcıdır
  • Her zaman kullanılabilir durumda olup canlıdır
  • Milyonlarca kullanıcı herhangi bir yerden bir olayı aynı anda deneyimleyebilir
  • Birlikte çalışabilir
  • Avatar ve dijital kimlikler değiştirilebilir ve özelleştirilebilir
  • Sürdürülebilir ve işleyen bir ekonomiye sahiptir
  • Sanal ve gerçek dünyayı birleştirir

Meteverse Coin Alınacak Kripto Para Borsaları Hangileri?

Birçok Metaverse Coin’İn piyasaya sürüldüğü günümüzde Metaverse Coinlerin hangi borsalardan satın alındığı merak konusudur. Şirket ismini Meta olarak değiştirdiğini açıklayan Facebook, Coinlerini artık halka açık hale getirdi. Metaverse Coinler PancakeSwap, Gate.io  ve UniSwap kripto para borsalarından satın alınıyor. Uluslararası Metaverse Coin borsaları şunlardır;

  • BtcTürk
  • PancakeSwap
  • Gate.io
  • UniSwap
  • ZB.COM
  • Paribu
  • Binance
  • BigOne
  • Pionex
  • Mandala Exchange
  • KuCoin
  • MEXC
  • Bitvavo

Elbette ki bunların haricinde de Metaverse Coin alınabilecek kripto para borsaları bulunuyor. Oynanan oyun veya kullanılan platformun uygulamalarını kullanarak ta Metaverse Coin satın alabilirsiniz. Mesela Binance yatırımcısının önerdiği Metaverse Coin borsaları da şunlar;

  • AXS Coin
  • ILV Coin
  • MBOX Coin
  • TVK Coin
  • ENJ Coin
  • Mana Coin
  • GHST Coin
  • ALICE Coin
  • Sand Coin
  • YGG Coin

Binance kripto para borası listesinde olan Coinler yukarıdakilerdir. Önümüzdeki günlerde Binance’nin güvenilirliğini kanıtlamış Metaverse Coinleri listelemesi bekleniyor.

Metaverse Ne Zaman? Metaverse dünyasına ilk adımı 2022 yılı sonunda Güney Kore başkenti Seul atacak. Yerel yönetim, sanal gerçeklik gözlüğü ile ziyaretçilere müze turları yaptıracağını duyurdu.

Meteverse İle Nasıl Para Kazanılır?

Metaverse ile para kazanmak isteyenlere sunacağımız öneriler şunlardır;

1 Emlak Yatırımı

2 Arazi satın alma veya inşa etme

3 Metaverse odaklı çalışan şirketlere yatırım yapma

4 Oyun oynayarak para kazanma

Metavers platformlarında oluşturdukları oyunlara giriş ücreti talep edenler de kazanç elde ediyor.

Son Güncelleme: 13.12.2021 13:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.