banner29

1800 günle nasıl emekli olunur?

SGK (Sosyal güvenlik kurumu) kapsamında sigortalı olanlar gerekli şartları yerine getirmeleri halinde 1800 günle malulen emekli olur.

1800 günle nasıl emekli olunur?

SGK (Sosyal güvenlik kurumu) kapsamında sigortalı olanlar gerekli şartları yerine getirmeleri halinde 1800 günle malulen emekli olur.

15 Şubat 2017 Çarşamba 20:33
9310 Okunma
1800 günle nasıl emekli olunur?

SGK (Sosyal güvenlik kurumu) kapsamında sigortalı olanlar gerekli şartları yerine getirmeleri halinde 1800 günle malulen emekli olur. Daha önce şu konuda>> Malulen Emeklilik Şartları nı detaylı yazmıştık. Detaylar için oradaki konumuza bakabilirsiniz. Ancak öncesinde orda yazılanların kısa bir özetini geçip nasıl 1800 günle emekli olunacağını açıklayalım.

Malulen emeklilik için çalışma gücü kayıp oranınızın %60 ını kaybetmiş olmanız 10 yıl hizmet süresi ve 1800 gün prim gün sayısını tamamlamanız ya da “sürekli başka birinin muhtaç olma” durumunda hizmet yılına bakılmaksızın 1800 gün primle emekli olursunuz.

Tamda burada çoğu kişi burada 1800 günle emeklilik için zikredilen “başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma” kavramada zorluk çektiğini, kendisinin de bakıma muhtaç olup olmadığını merak ettiğini bize gelen sorulardan anlıyoruz. Bu soruların yanıtı ise “maluliyet tespiti” yönetmeliğinde verilmiş. İlgili yönetmelik sürekli bakıma muhtaç halinin şu durumlarda olacağına karar vermiş.

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma halleri

MADDE 12 – (1) Sigortalıların ve kadın sigortalıların malul çocuklarının başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğu durumlar aşağıda belirtilmiştir.

a) Kuadripleji, parapleji, dipleji ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalıklar.

  • b) Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik hastalıklar.
  • c) İki gözde de yüzde yüz (tam) görme kaybı.
  • ç) İki elin kaybı.
  • d) Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı.
  • e) Her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı.
  • f) Tedavisi olanaksız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler.
  • g) Solunum yetmezliği nedeniyle yardımcı solunum cihazlarının sürekli kullanılması.
  • ğ) Giyinme, beslenme, fonksiyonel mobilite, bağırsak ve mesane bakımı, kişisel hijyen ve tuvalet ihtiyaçları gibi günlük yaşam aktivitelerinin sağlanamaması.
  • h) Yukarıda tespit edilen hastalıklar dışında kaldığı halde tedavi edilemeyen, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olan ağır hastalıklar.

Yukarıda sayılan hastalık / engel durumunda olan kişiler hizmet yılı olmadan 1800 gün prim ödemleri halinde malulen emekli olur.

1800 Gün Kaç Yıl Eder?

1800 gün 5 yıla tekabül etmektedir. Ancak burada yıl şartı aranmadığını yeniden tekrarlayalım. Bunu sadece bilgi olması açısından yazdık. Örneğin kişinin 1500 gün ödenmiş primi varsa erkek ise ve askerlik yapmışsa askerlik borçlanması yaparak eksik primini tamamlayabilir, kadın ise doğum borçlanması yaparak eksik primi tamamlayabilir. Veya isteğe bağlı prim ödeyerek te eksik günler tamamlanabilir.

1800 Günle emekli olan ne kadar maaş alır?

İnsanlar emeklilikte ekonomik açıdan rahat bir yaşam sürmek için alacakları emekli maaşının miktarlarını merak ederler. Ve yine genel kanaate göre 1800 günle malulen emekli olan kişilerin düşüm emekli maaşı alacakları sanılır ama 1800 günle emekli olan kişi düşük emekli maaşı almaz. Bunun nedeni şudur. Devlet malulen emekli olan kişiyi korumak adına onun ABO (aylık bağlama oranı) oranını 1800 günden değil 5 bin küsur günden hesaplayarak az emekli maaşını almasını önleyen bir sistemle malulen emekli ettiği kişiyi bir anlamda korumaya alıp düşüm maaş almasının önüne geçmiştir.

Son Güncelleme: 02.03.2017 14:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
recep geyik 2017-07-28 16:18:20

kalp hastasıyım 5 yıl önce kriz geçirdim ana damarın yüzde doksanbeşi tıkalıydı stent taktılar ayreten göbek fıtığım var dizlerimde emar çektirdim çok büyük sorunlar var tansiyon ve şeker hastalığım psokolijik sorunum var panik atak hastalığım var kapalı alanlara giremiyorum tansiyonum çıkıyor çaresizlik içersindeyim 1800 günden emekli olabılirmiyim yardımcı olursanız çok sevinirim cep numaram 05437961438

Avatar
sami 2018-02-04 14:31:50

1994 den beri belden asagim tutmuyor 2003 te Çiftçi bagkur u yatirdim 5 yil emekli olma sansim varmi acaba cevap verirseniniz sevinirim yas 50