banner29

2022 Engelli Hakları En Güncel Haliyle Yeni Engelli Hakları

2022 Yılı engelli hakları listesini sizler için derledik. Engelli maaşından, ÖTV indirimine yeni engelli haklarının tüm detayları güncel haliyle haberimizde.

2022 Engelli Hakları En Güncel Haliyle Yeni Engelli Hakları

2022 Yılı engelli hakları listesini sizler için derledik. Engelli maaşından, ÖTV indirimine yeni engelli haklarının tüm detayları güncel haliyle haberimizde.

04 Ocak 2022 Salı 14:34
4575 Okunma
2022 Engelli Hakları En Güncel Haliyle Yeni Engelli Hakları

2022 Yılı engelli haklarını sizler için listeledik. Her yıl memurlara yapılan zam, yeniden değerlendirme oranları ve bir takım yasal düzenlemeler ve genelgelere bağlı olarak engelli haklarında birtakım yenilikler, güncellenmeler olmaktadır. Bu anlamda bizlerde yapılan değişikliklere eş orantılı olarak yeni engelli haklarını sizler için listeledik. Hazırsanız başlayalım.

  1. ÖTV İndirimli Engelli Aracı Alma Hakkı 2022

2022 Yılı boyunca engelli yurttaşlar 450.500 TL’ye kadar olan araçları ÖTV ödemeden satın alabilecek. ÖTV indirimden faydalanmak için kişinin rapor oranının %90 ve üstü veya aracı (otomobili) hareket ettirici özel bir tertibata ihtiyaç duyması gerekmekte. Bunlara ek olarak aracı kendi kullanacak kişilerin B engelli sınıfı ehliyet alması gerekmekte.

  1. 2022 Engelli Aylığı

2022 Sayılı yasa gereği sakatlık oranı %40 ve üzeri olan muhtaçlık durumunda bulunan engellilere ödenen aylık türüdür. 2022 yılı sonuna kadar sakatlık oranı %40 – 69 arası olan engelliler aylık 842,81 TL, sakatlık oranı %70 ve üzeri olan kişiler ise, 1.264 TL maaş alacak. Bu maaşı alabilmek için hanede kişi başı gelirin, 1417,80 TL’yi geçmemesi şartı aranmaktadır.

  1. Evde Bakım Aylığı 2022

2022 Yılı için evde bakım maaşı ücreti aylık, 2.292 TL dir. Bu maaşı almak için engelli kişinin bakıma muhtaç derecede engelli olması hanede kişi başı gelirin, 2835,60 TL’yi geçmemesi gerekmektedir.

  1. Engelli kimlik kartı

Engel oranı %40 ve üzerindeki erişkinler ve özel gereksinim raporu (eski tabirle engelli raporu) olan çocuklar engelli kimlik kartı yani ‘özel gereksinimli birey kartı’ alabilirler. Ağır engellilerin engelli kimlik kartında ‘refakatli’ ibaresi olur. Yeni yönetmeliğe göre erişkinler için ‘Tam bağımlı engelli birey’, çocuklar için de “Çok ileri düzeyde ÖGV”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” ifadeleri, ağır engellilik durumunu ifade ettiğinden bu kişilere de refakatli engelli kimlik kartı düzenlenir.

Engelli kişilerin faydalanacakları hak ve indirimler; ilgili kurum, kuruluş veya yerel yönetimler tarafından belirlenmektedir. Bunun yanında bazı kamu ve özel sektör kuruluşlarının, engelli kimlik kartı, nüfus cüzdanına işlenmiş engellilik bilgisi ya da engellilere verilen sağlık kurulu raporunu esas alarak engellilere sağladığı kolaylıklar bulunmaktadır. Bu indirimler ve/veya oranları zaman zaman ilgili kurumlar tarafından değiştirilebilmektedir.

  1. Şehir için toplu taşım aracı indirimi

Şehir içi toplu taşıma araçları engelli vatandaşlara ve ağır engelli olan engellilerin refakatçilerine ücretsizdir.

  1. Şehirler arası otobüs indirimi

Şehirler arası yolcu otobüslerinde engelli vatandaşlara %30 indirim yapılmaktadır.

  1. TCDD Engellilere Ücretsiz

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Engelli vatandaşlarımıza ve refakatçilerine ücretsizdir.

  1. Havayolu Uçak İndirimi

Türk Hava Yolları, yüzde 40 ve üzeri oranda engelli olan yolculara, ÇÖZGERe göre de ‘Hafif Düzeyde ÖGV’ engel oranı olanlara uygulanabilir. Ücretler üzerinden tüm iç hatlarda yüzde 20 ve dış hatlarda yüzde 25 indirim sağlamaktadır. İndirimden faydalanmak isteyen % 40 ve üzeri oranda engelli kişilerin, engelli kimlik kartı veya sağlık kurulu raporu veya” Engelli” ibaresi bulunan nüfus cüzdanlarını ibraz etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, ‘refakatçi ile seyahat etmelidir‘ibaresi bulunan doktor raporunun ibraz edilmesi halinde, engelli yolcu ile aynı seferde seyahat edecek bir refakatçisine tüm iç ve dış hatlarda uygulanabilir. Ücretler üzerinden indirim sağlanmaktadır.

  1. Cep Telefonu Engelli indirimi

Her operatör belli dönemlerde belli oranlarda engellilere indirim yapmaktadır.

  1. Engelli erken emeklilik hakkı

Engelli memur, işçi ve Bağ-Kur çalışanları yaşı beklemeden, gerekli yıl ve prim gününü tamamladıklarında erken emekli olabilirler. Erken emeklilik talebi için bir işte çalışıyor olmak zorunludur.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ENGİN 2023-08-23 03:11:50

Şehirler arası otobüs indirimi Şehirler arası yolcu otobüslerinde engelli vatandaşlara %30 indirim yapılmaktadır.

EKSİK BİR MADDEDİR İLK İKİ YOLCU YÜZDE KIRK İNDİRİMLİ GERİ KALAN YÜZDE OTUZ İNDİRİMLİDİR

AYRICA BİR ÇOK ENGELLİ HAKKI VARDIR

Avatar
reyhan ay 2023-12-05 21:15:57

engelliye yapılan hizmetler yetersiz engellilere biraz daha önem verilmeli