Özürlü raporuyla ÖTV indirimli engelli araç alımı?

Sağlık kurulu raporu halk arasındaki deyimle özürlü raporu ile ÖTV muafiyetli engelli araç alımın nasıl yapılacağı haberimizde.

İki yıl önce aldığım sağlık kurulu raporumda toplam özür oranı %93 yazmakta. Önceden diyaliz hastasıydım. Böbrek nakli oldum ve böbrek naklinden sonra bana %70 özür oranı verdiler. Sağ elim bilekten olmadığı için ona da oran verildi ve toplamda yüzde 93 lük özür oranında ki raporumu aldım. Bu raporla engelli aracı alabilir miyim? Birkaç tanıdık rapor oranım %90 ın üstünde olduğu için özürlü aracı alırsın ama sen kullanmazsın dedi. Ben şuan normal B sınıfı ehliyetimle araç kullanıyorum, sadece vites değişirken biraz sorun oluyor onuda otomatik vitesli araç olunca çok rahat kullanabiliyorum. Bu durumda özürlü raporumla satın aldığım engelli aracını ben kullanabilir miyim. Son olarak bu aracı ben kullanabilirsem benim dışımda kimler kullanabilir. Kardeşimin de kullanmasını istiyorum. Ve de engelli araç fiyatları ortalama kaç bin TL civarındadır.

Baki Çelik / Ağrı – Doğubeyazıt

RAPOR ORANI YÜZDE 90 I GEÇEN ÖTV DEN YARARLANIR

Baki bey, sorunuzda rapor oranınızın %93 olduğunu yazmışsınız. Rapor oranının yüzde 90 ve üstü olması direk ÖTV indirimden yararlanmanız anlamına geliyor. Rapor oranı yüzde 90 ve üstü kişiler için engelli araç alımında iki farklı yol vardır.

Bunlar alınan engelli aracı engelli kişi tarafından kullanır

Alınan engelli aracı engelli kişinin bir yakını veya sürücü belgesi olan bir başka kişi tarafından kullanılır.

Konuya biraz daha açıklık getirmek adına sizin durumunuza da özel olarak şu yanıtı verelim. Yukarda belirttiğimiz gibi. Siz her şart altında ÖTV indirimli engelli aracı alırsınız. Alınan aracı kendiniz kullanmak istiyorsanız şu yolu izleyeceksiniz. İlk önce Normal B sınıfı ehliyetinizi B engelli sınıfı ehliyetiyle değişeceksiniz. Sonrasından ÖTV indirimli araç almak için hastaneden rapor çıkartacaksınız. Sağ eliniz bilekten olmadığı için vites koluna aparat takılacaktır. Buda “özel tertibatlı araç” anlamına gelir. Bakınız

Sağ elinden engelli olanlar ÖTV indiriminden faydalanır mı?

Sizin özel durumunuz göz önüne alındığında yukarda açıkladığım nedenlerden dolayı tertibatlı araç almak durumundasınız. Özel tertibatlı aracı ise araç sahibinden başkası kullanamaz malasef. Daha fazla detay için bakınız

Engelliler adına alınan aracı kimler kullanır?

ENGELLİ ARAÇ FİYATINI ÖTV MATRAHI BELİRLER

Bilindiği üzere engelliler otomobil alırken ÖTV den muaf tutulmuştur. Dolayısıyla engelli araç fiyatı diye bir şey olmayıp ÖTV oranına göre alınacak aracın fiyatı belirlenir. Bu konuyla ilgili daha önce yaptığımız şu haberi okuyunuz

Engelli araç alımında araç fiyatı arttıkça indirim oranı artar

ONLAYN ENGELLİ ARAÇ FİYATI HESAPLAMA

Satın alacağınız binek otomobilin size kaç bin TL ye geleceğini internet üzerinden de hesaplayabilirsiniz. Şu bağlantıya tıklayarak hesaplama yapabilirsiniz.

ÖTV HESAPLAMA

Yukarda verdiğimiz bağlantıda engelli araç alımında hesaplamanın nasıl yapılacağı, araç fiyatına göre hangi seçeneği seçmeniz gerektiği detaylı şekilde anlatılmış. Yönergeleri okuyarak sizde kolayca hesaplama yapabilirsiniz. Kolaylıklar dileriz.

Haberler