Engelli bakım maaşı miktarlarını iki bakanlık belirleyecek

Engelli evde bakım ücretlerinin ne kadar olacağı yeni torba yasa yürürlüğe girerse iki bakanlık tarafından belirlenecek.

EVDE BAKIM MAAŞINA İNCE AYAR

Kamu oyunda evde bakım maaşı diye bilenen evinde engellisine bakan vatandaşlara her ay ödenen evde bakım maaşı miktarları şimdiye kadar memur katsayısına göre hesaplanıyordu. Ancak TBMM’ye sunulan yeni torba yasada evde bakım parası miktarlarının bundan sonra Maliye Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirleneceği hükmü torba yasaya eklenmiş. Eklenen madde de şu ifadeler kullanılmaktadır.

“Bakıma ihtiyacı olan engellilere özel bakım merkezlerinde sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek kişi başına aylık bakım ücreti tutarı ile bakıma ihtiyacı olan engellinin evde bakımına destek için verilecek aylık sosyal yardım tutarının her yıl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından müştereken belirlenmesi öngörülmektedir”

BAKIM MAAŞI MİKTARLARINDAKİ ÜÇÜNCÜ DEĞİŞİKLİK

Evde bakım maaşı miktarlarının ne kadar olacağı bakım maaşının ilk uygulamaya koyulduğu yıllarda asgari ücrete endekslenmişti. Yani asgari ücret ne kadar ise bakım maaşıda o kadar oluyordu. Daha sonra bu istemden vaz geçilerek bakım parası miktarları memur maaş katsayısına göre belirlenmesine karar verildi. Son olarak ta bakım maaşı miktarlarının iki bakanlığın görüşüne bırakılması kararı alındı.

Bugün itibariyle bakım maaşı miktarı 1.027. Eğer ilk günkü hesaplama yöntemi olsaydı yani asgari ücrete göre belirlenseydi bugün evinde engellisine bakan yurttaşlara 1.027 TL değil, asgari ücret olan 1.400 TL ödeniyor olacaktı. Buradan da anlaşılacağı üzere devlet her geçen gün evde bakım maaşında ödediği maaş miktarını azaltmak için çeşitli hesaplama yöntemleri kullanıp verilen maaş miktarını azaltmaktadır. Yeni torba yasaya eklenen bu madde ise ilerde evde bakım maaşlarının daha az ödeneceği endişesine yol açmaktadır.

AYRICA BAKKINIZ: Evde bakım maaşı bağlanma esasları
 

SADECE BAKIM MAAŞI DEĞİL ÖTV İNDİRİMLİ ENGELLİ ARACINADA KISITLAMA GELİYOR

Hazırlanan yeni torba yasada sadece bakım maaşı miktarlarına ince ayar gelmeyip engelli araç alımında da kısıtlamaya gidiliyor. Torba yasa gereği engelliler vergisiz fiyatı 70 Bin TL yi geçen araçları yasanın yürürlüğe girmesi halinde alamayacak.

BAKINIZ: Engelli araç alımına Maliye Bakanlığından kısıtlama getiriliyor

 

Haberler