banner29

2018 ÖTV İndirimli Engelli Araç Alma Rehberi

2018 yılı itibariyle güncellenen engelli ötv indirimli araç alma şartları neler? Kimler alabilir ve hangi belgeler gerekli bu sayfadan öğrenebilirsiniz.

2018 ÖTV İndirimli Engelli Araç Alma Rehberi

2018 yılı itibariyle güncellenen engelli ötv indirimli araç alma şartları neler? Kimler alabilir ve hangi belgeler gerekli bu sayfadan öğrenebilirsiniz.

23 Ocak 2018 Salı 13:15
33637 Okunma
2018 ÖTV İndirimli Engelli Araç Alma Rehberi

Geçtiğimiz yıllarda devlet tarafından engelliler için sağlanan desteklere bir yenisi eklendi. Araç alımında uygulanan ÖTV vergisinin engelliler için kaldırılması konusunda çıkarılan yasa doğrultusunda, engelliler araç alımlarında ÖTV muafiyetinden yararlanabiliyor. Bu muafiyet doğrultusunda, pek çok engelli vatandaş, ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almaya başladı.

Kısa süre içerisinde pek çok kişi tarafından ilgi gören bu ayrıcalık, bazı kişiler tarafından suistimal edildiğine dair tepki alması nedeniyle oldukça büyük tartışmalara konu oldu. Birden fazla kez değiştirilen ÖTV indirimli engelli araç alım şartlarında son durumu, nasıl alacağınızı ve aklınıza takılabilecek tüm soruları bu yazı içerisinde bulmanız mümkün.

2018 ÖTV İndirimli Engelli Araç Alımında Son Durum

2018 yılında değişen yönetmelik ve yasalara göre, ÖTV indirimli engelli araç alımında son durum şu şekilde özetlenebilir;

  • ÖTV indirimi, vergiler dahil 200.000 TL'yi geçmeyen araçlarda uygulanabilir.
  • 2018 yılında, motor silindir hacmi kaldırılmış, yalnızca araç fiyatı baz alınmaktadır.
  • H Sınıfı ehliyet yerine, engelli B veya A sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulmaktadır.
  • %90 ve üzerine rapora sahip kişilere ait araçlar, yurt içinden (Türkiye) alınması halinde herkes tarafından kullanılabilir.
  • Yurt dışından alınan araçlarda, 3. dereceden yakınlar tarafından kullanılabilme sınırı bulunmaktadır, herkes tarafından kullanılamaz.
  • Özel donanıma sahip araçlarda, araç teknik donanımlarına herhangi bir müdahale yapılmamışsa, araç 3. dereceden yakınlara kadar isteyen herkes tarafından kullanılabilir.
  • Araç alımından sonra, 5 yıl süre içerisinde, araç satışı aynı engel grubundan bir kişiye gerçekleştirilebilir. Ancak, 5 yıl süre içerisinde başka birine satış yapılırsa, ÖTV indirimi devlete ödenmek zorundadır.
  • Araç satışı yapılması halinde, 2. kez ÖTV indirimli engelli aracı almak için 5 yıl beklemek gereklidir.

ÖTV İndirimli Engelli Araç Almak İçin Gereken Belgeler

2018 yılı itibariyle değişen ÖTV indirimli engelli araç alımı şartlarında, bazı belgelerin de değiştiğini görebilirsiniz.

Araç alımlarınızda ÖTV indiriminden yararlanmak için öncelikle sürücü belgesine ihtiyacınız bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda H sınıfı belgeye ihtiyaç duyarken, artık engelli B veya A sınıfı sürücü belgesine ihtiyaç duyulmakta.

Sürücü belgenizi uygun şekilde temin ettikten sonra, ÖTV indirimi alabileceğinize dair sağlık raporuna ihtiyaç duyulmaktadır. Bu rapor sağlık kuruluşlarından temin edilmelidir. Çoğu durumda bu rapor üzerinde ÖTV indiriminden faydalanabileceğinize dair gerekli ibareler bulunur. Eğer sakatlık oranı %90 üzerindeyse, bu ibareye gerek duyulmamaktadır.

Alacağınız sağlık raporu doğrultusunda, araçta herhangi bir tertibata ihtiyaç duyulup duyulmadığına dair karar makine mühendisleri tarafından verilecek ve size iletilecektir. Bu doğrultuda araç üzerinde gereken düzenlemeler yapıldıktan sonra satın alma işleminiz tamamlanır.

Bu belgelerin dışında, araç satışı sırasında acente tarafından düzenlenen MTV istisna bildirim formu, vergi dairesine iletilmektedir. Bu form ile ilgili işlemler acente tarafından gerçekleştirilir.

Engelli ÖTV İndirimi İle Alınmış Aracı Kimler Kullanabilir?

Engelliler için sağlanan ÖTV indirimi ile araç aldığınız zaman, bu durumu suistimal edilmesinin önüne geçmek amacıyla, kimlerin kullanabileceği kısıtlanmıştır. Geçtiğimiz yıllarda daha sert olan kurallar, 2018 yılı itibariyle biraz daha yumuşatıldı.

Araç yurt içinden alınmışsa; 2018 yılı itibariyle herkes tarafından kullanılabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda bu durum en fazla 3. dereceden akrabaları kapsamaktaydı.

Araç yurt dışından alınmışsa; geçtiğimiz yıllarda süren 3. derece akraba sınırı devam etmekte. Bu gibi durumlarda, aracınızı herhangi bir kişi kullanamaz. Eğer şoför aracılığıyla kullanmak istiyorsanız, noter onaylı evraka ihtiyaç duyulmakta.

%90 ve üzerinde engelliler tarafından alınan araçlarda; araç üzerinde teknik donanım bulunuyor olsa bile, eğer aracın orijinal fabrika özelliklerinde herhangi bir değişiklik yapılmamışsa, 3. derece akrabalara kadar kullanılabilir.

Aldığınız rapora göre, aracın otomatik vitesli olması gerekebilir. Bu gibi durumlarda, otomatik vitesli araç teknik donanım kapsamına girmediği için, herkes tarafından kullanılabilir, herhangi bir yakınlık derecesi aranmaz.

Ehliyet durumuna ve yakınlığa göre, engelli ÖTV indirimi ile alınmış olan araçların kimler tarafından kullanılabileceğine dair ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Engelli ÖTV İndirimi İle Araç Almak İçin Özür Oranı

Engelli ÖTV indirimi ile araç almak için herhangi bir özür oranına bakılmamakta. Yeni yönetmeliklere göre, eğer aracı satın alacak kişinin engelli A veya B sınıfı ehliyeti bulunuyorsa, özür oranına bakılmaz.

Hazırlanacak rapor doğrultusunda, aracın özellikleri değişebiliyor veya teknik düzenlemeler yapılabiliyor olsa da, bu durum sadece aracı kimlerin kullanabileceğini değiştirmektedir. Engelli ehliyetine sahip herkes ÖTV indiriminden faydalanabilir.

Engelli raporunuz ile hangi şartlarda araç alabileceğinize dair ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Engelli ÖTV İndirimi ile Alınan Aracın Satışı

Bu indirimden faydalanarak aldığınız araçların 5 yıl içerisinde satışını yapmak yasaktır. Eğer bu süre dolmadan satış yapılırsa, araca ait ÖTV muafiyeti ortadan kalkar ve verginin ödenmesi gerekir. Aynı zamanda, herhangi bir satış yapılması halinde, ÖTV indiriminden faydalanmak için 5 yıl beklemek gerekir.

ÖTV indirimi ile alınan araçlar tek şart ile satılabilir. 5 yıl dolmadan, ÖTV muafiyetini koruyarak aracınızı sadece araç sahibi ile aynı engel grubuna sahip bir kişiye satabilirsiniz. Bu durumda yine yeni araç alımı için 5 yıl beklemeniz gereklidir.

ÖTV indirimi ile satın alınmış araçların satışları ile ilgili ön şartları ve gerekli işlemler hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yurt Dışı Araç Alımlarında Engelli ÖTV İndirimi

Yurt dışından araç almak isteyen engelliler için, yurt içi araçlara kıyasla daha farklı şartlar aranmakta. En güncel yayınlanan yönetmeliğe göre, bu yolla araç getirmek isteyen kişilerin aşağıdaki şartları sağlaması istenmektedir:

  • Aracı alacak kişinin ortopedik engeli bulunmalıdır.
  • Araç, yurt dışında ikamet eden bir kişi tarafından getiriliyorsa, kişinin ikametini Türkiye'ye taşımış olması gereklidir.
  • Engelli kişinin el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olması şartı aranır.
  • Aracın gerçek veya tüzel kişiler tarafından, bağış veya bedel karşılığı gönderilmiş olması gereklidir.

Bu maddeler dışında, 6 Haziran 2017 tarihinde yayınlanmış ve 2018 yılı için de geçerli olan bu tebliğe buraya tıklayarak ulaşabilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Engelli ÖTV İndirimi ile Araç Alımlarında Ne Kadar İndirim Elde Ediliyor?

ÖTV indirimi ile araç alımlarında, her ne kadar adı “ÖTV indirimi” olarak geçiyor olsa da, aslında ÖTV ve MTV muafiyeti sağlanmakta. Satış fiyatı üzerinden herhangi indirim yapılmamakta.

Engelli indirimi ile araç alacak kişi, MTV ve ÖTV vergilerinden muaftır. Bunun dışında, herhangi bir sigorta veya başka bir ücrette herhangi bir indirim veya muafiyet bulunmaz.

2018 yılı itibariyle, ÖTV oranları, 40.000 TL altı araç bedeli için %45, 40.000 – 70.000 TL arası araç bedeli için %50, 70.000 TL üzeri için %60 olarak belirlenmiştir. 200.000 TL'ye kadar araç alımlarınızda, bu rakamlar kadar indirim yapılmaktadır.

Ancak, araçların satış fiyatının üzerine bayi karı eklenmesi nedeniyle, aracın direk fiyatı üzerinden bu indirimi hesaplamanız yanıltıcı olabilir. Bayiler, araç başına farklı kar oranlarına sahip oldukları için, alacağınız araçtaki net fiyatı ancak bayiden bayiye değişiklik gösterebilir. Bu yüzden size tavsiyemiz birden fazla otomobil bayisiyle görüşüp fiyat alınız. Ayrıca Engelliler.gen.tr sitesi tarafından uygulaması yapılan ÖTV HESAPLAMA ROBOTU nu kullanarak alacağınız aracın ÖTV indirimli halini hesaplayabilirsiniz.

Son Güncelleme: 23.01.2018 14:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Erol Çevik 2018-02-03 00:46:16

Sol ayaktan engelliyim,normal ehliyetim var,hastaneden h sınıfı ehliyet alır,otomatik vitesli araç kullanır raporu alsam.Bu raporla emniyete gidip ehliyetimi değiştirebilirmişim.Sürücü kursuna gitmeme gerek varmı.

Avatar
eren 2018-02-06 13:10:24

zihinsel engelli yüzde 90 raporla araba aldım raporumun derecesi yüzde 73 e düştü 5 yıl sonra mtv felan bişey ödermiyim

Avatar
Arzu 2018-01-31 00:43:16

Bilgiler icin cok teşekkürler
Araci alacak engellinin %90 üstü engeli varsa ve ehliyeti yoksa yine de itv indiriminden yararlanabilir mi? yakınları araci kullanacak ise herhangi bir noter vekaleti vs. gerekir mi?

Avatar
Ayşe Göktepe 2018-02-18 12:52:26

Daha net bilgi olsa mesala kalça çıkışları ile ilgili bilgi almak istiyorum

Avatar
Ahmet Topal [email protected] 2018-01-30 21:26:00

h sınıfı ehliyetim var.2006 yılında yurt dışından aldığım aracımın halen kullanıyorum. Yeni araç için şartları bilmiyordum. bilgi sahibi oldum. Teşekkürler.

Misafir Avatar
eyup 2018-02-09 10:03:14 @Ahmet Topal [email protected]

Ahmet bey eğer aracı yurt dışından getirecekseniz hala karanlık bilinmeyen taraflar var örneğin, 10 bin eroluk 2000 cc lik bir araç burda gümrükte tekrar değerlendiriliyor bu değerlendirme neye göre yapılıyor bilinmiyor

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
eyup 2018-02-01 15:05:28 @Ahmet Topal [email protected]

Ahmet bey bende 2007 de alıp sattım şimdi bende araştırıyorum yurt dışından gelecek araçta tek kafama takılan tarafı, vergiler dahil 200 bine kadar olan araçların ithali mümkün diyor, bu fiat motor hacmi 1600 cc olanlar içinmi açık değil, örneğin 2016 1900 cc otomatik dizel bmw getirebiliyormuyuz belli değil,

Beğenmedim! (0)
Avatar
Yusuf 2018-02-05 08:58:42

Down sendromlar için ne gerkli

Avatar
İbrahim 2018-02-08 01:42:09

Değerli arkadaşlar ben yüksekten düşme neticesi omurilik yaralanması dolayısıyla %67 özürlü raporum var daha sonra diyabet hastası oldum ve sadece %1ilave ile raporum şuan %68 yaş 61ondanda %10 veriliyormuş birde yaklaşık iki senedir lenfoma kanseri teşhisi kondu henüz ilaç tedavisi başlamadı sorum şu taplamda %90 raporu çıkarmı cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

Avatar
eyup 2018-02-19 14:20:59

sayfada sadece türkiyeden alınacak araçlar için detayı açıklama var. Engellilerin Kendi kullananlar için yurt dışından ithal edilecek engelli araçlarda 2000 cc motor hacminde araç ithal edebiliyormuyuz..