Engelli araç alımında devlet zarar ediyormuş

Maliye bakanlığı yetkilileri yaptığı açıklamada son 4 yılda ÖTV indirimli engelli araç alımında devletin 5 milyar TL vergiden vazgeçtiğini açıkladı!

Maliye bakanlığı yetkilileri yaptığı açıklamada son 4 yılda ÖTV indirimli engelli araç alımında devletin 5 milyar TL vergiden vazgeçtiğini açıkladı!

ENGELLİ ARAÇ ALIMINDA NE DEĞİŞTİ?

Torba kanun diye bilenen kanun değişikliğinde ilk önce ÖTV indirimli engelli araç alımında vergisiz fiyatı 70 bin tl yi geçen araçların alınamayacağı hükmü eklenmiş daha sonra bu oran 90 bin tl ye çıkartılmıştı. Bu kanun değişikliğini savunan maliye bakanı yetkilileri engelli araç alımında devletin almadığı ÖTV (özel tüketim vergisi) nedeniyle son 4 yıl içinde devletin 5 milyar tl vergiyi almadığını bir anlamda zarar ettiğini açıklıyor.

ENGELLİ ARAÇLARI TAMAMEN VERGİSİZ ALINMIYOR!

Engelli araç alımına getirilen kısıtlamayı bu gerekçeyle açıklayan maliye bakanı yetkilileri bir şeyi gözden kaçırıyor yada vatandaşın gözünden kaçırıyor. Oda engelliler adına araçlar sıfır vergiyle alınmıyor. Evet engelli araç alımında ÖTV alınmıyor KDV ( katma değer vergisi) alınıyor. Yani devlet engelliler adına alınan her araçtan %18 katma değer vergisini paşa paşa alıyor. Bu gerçeği bir kenara koyup birazda işin sosyal devlet boyutuna bakıldığında eğer devlet engellilere yapılan pozitif ayrımcılık nedeniyle zarara uğruyor mantığıyla hareket edersek bu işin gideceği yer şurası olur.

Tüm sosyal yardımlar 2022 engelli aylığı, evde bakım aylığı kaldırılsın. Bunlarla da yetinilmeyip engelli erken emekliliği de kaldırılsın.

SURİYELİYE 30 MİLYAR DOLAR ENGELLİYE 5 MİLYAR TL!

Savaş nedeniyle ülkesinden kaçıp gelmiş mağdur durumda kalmış insanlara yardım etmek bir insanlık görevidir. Bu konuda hiç tartışma yok. Ancak devlet yetkililerinin yaptığı açıklamalarda bu güne kadar Suriyeli vatandaşlar için devletin 30 milyar dolar harcadığını övüne övüne anlatırken bu ülkenin vatandaşı engellilerine verdiği 5 milyar TL yi devletin zarar hanesine yazması hiçte adil bir yaklaşım olmadığı tartışılmaz.

Haberler