banner29

Trafik cezası nasıl sorgulanır, ceza nasıl ödenir?

İnternet üzerinden trafik cezası sorgulama yöntemleri, plakadan borç sorgulama, radar cezası, otopark cezası ve kırmızı ışık cezası sorgulama.

Trafik cezası nasıl sorgulanır, ceza nasıl ödenir?

İnternet üzerinden trafik cezası sorgulama yöntemleri, plakadan borç sorgulama, radar cezası, otopark cezası ve kırmızı ışık cezası sorgulama.

15 Ekim 2017 Pazar 16:20
3012 Okunma
Trafik cezası nasıl sorgulanır, ceza nasıl ödenir?

Araç sahipleri bazen aceleleri olduğu için bazen dalgınlık nedeniyle “kırmızı ışıkta” geçebiliyor, şehirler arası yollarda yada şehir içinde hız sınırını aşabiliyor. Kırmızı ışıkta geçme, hız sınırı aşma vb. gibi trafik kurallarının ihlali durumunda genellikle sürücüler / şoförler trafik kurallarını ihlal ettiklerini bilmezler. Bu trafik ihlallerinin başında radara yakalanma gelir. Sürücüler yolculuk sonunda acaba radara yakandık mı, ışık ihlali yaptık mı gibi sorulara yanıt arar. Bu soruların yanıtına ulaşmak aslından çok kolay. İnternet üzerinden “plakaya göre trafik cezası sorgulaması” yapıldığı gibi aracınıza ait vergi borçları (MTV) Motorlu taşıtlar vergisi olup olmadığını da sorgulayabilir öğrenebilirsiniz.

TRAFİK CEZALARI NASIL SORGULANIR?

Trafik cezası sorgulamanın birden fazla yöntemi bulunmakta. Ancak öncesinde bir uyarıda bulunalım. İnternet üzerinden çoğu web sitesi gerçek olmayan sorgular yaptığı gibi sizden TC kimlik numaranız, cep telefonu numaranız gibi size özel kişisel bilgilerinizi alarak kötü amaçlı kullanabilir. Bu tuzağa düşmemek için sorgulama yapacağınız internet sitelerinin uzantılarına mutlaka dikkat edin. Uzantısı gov.tr olmayan sitelerden kesinlikle sorgulama yapmayın. Gov.tr uzantısını sadece devlet siteleri ve devlete ait kurumlar kullanabilir. Dolayısıyla uzantısında gov.tr olan web sitelerinden gönül rahatlığıyla sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Bu kısa ön bilgilendirme ve uyarı kısmından sonra gelelim trafik cezalarının nasıl sorgulandığı, sorgulanması gerektiğini açıklayan kısma.

TRAFİK CEZASI VE OTOPARK CEZASI SORGULAMA

Yukarda yaptığımız uyarı doğrultusunda ilk sorgulamanın yapılacağı ve sorgulama sonucunda varsa otopark cezanız veya trafik cezanızı bu cezaları online göreceğiniz devlete ait olan (T.C. İçişleri bakanlığı ve emniyet genel müdürlüğü) egm.gov.tr trafik cezası sorgulama ekranından yapabilirsiniz.

Trafik cezası sorgu

Egm.gov.tr adresine girdiğinizde yukardaki resimde de görüldüğü gibi, “İsim, soyisim, TC kimlik no ve doğum yılınızı” yazıp “doğrula” butonuna bastığınızda adınıza kayıtlı araca (otomobil, kamyon, kamyonet, motosiklet vb. gibi motorlu araçlar) ait trafik cezası ve otopark cezanızın olup olmadığının sorgusunu yapabilirsiniz.

E-DEVLET ÜZERİNDEN TRAFİK CEZASI SORGULAMA

İkinci ve en güvenilir yöntemlerden bir diğeri de PTT şubelerinden alacağınız e-devlet şifresi ile Türkiye.gov.tr sitesi üzerinden yapacağınız trafik cezası sorgulama işlemidir.

Yapılacak işlemler. İlk önce e-devlet şifreniz ile Türkiye.gov.tr adresine giriş yapıyorsunuz. Ardından ekranon solunda bulunan e-hizmetler sekmesinden aşağıda bulunan emniyet genel müdürlüğü sekmesine geliniz.

plakadan borc sorgulama

Yukardaki resimde de gördüğünüz gibi edevlet şifrenizle giriş yaptığınız Turkiye.gov.tr sitesindeki “Emniyet genel müdürlüğü” sekmesinden “adıma tescilli araç sorgulama, araç plakasına yazılan ceza sorgulama ve sürücü belgesi ve şahıslara yazılan ceza sorgulama.” İşlemlerinin gerçekleştirebilirsiniz.

TARAFİK CEZA TUTARLARI – ORANLARI

2017 Yılında uygulanacak trafik ceza miktarları aşağıda yazıldığı gibidir. Ancak trafik cezanızı erken öderseniz büyük indirimlerle karşılaşmanız mümkündür. Bu açıdan trafik borcunuzu erkenden sorgulayarak zamanı gelmeden trafik cezanızı öderseniz yüzde 25 e varan indirimli ödersiniz.

Ceza Nedeni

Ceza Miktarı (TL)

Alkolmetreye üflemeyi kabul etmeme

2 bin 507 TL

Sürüş sırasında cep telefonu ile konuşma

95 TL

Ticari araçların mevcut kapasitesini üzerinde yolcu alması

75 TL

Ehliyetsiz olarak araç kullanımı

1.763 TL

Yetkisi olmamasına rağmen plaka basma

10 bin 383 TL

Sahte plaka kullanmak

5 bin 191 TL

Ruhsatsız araç kullanmak

95 TL

Yönetmelikte belirlenen kurallara aykırı plaka takma

427 TL

Okunması mümkün olmayan plaka kullanma

92 TL

Tescilli aracı plakasız olarak kullanma

1.763 TL

Taksimetre bulundurmamak

427 TL

Taksimetreyi bozuk olarak kullanmak

6 bin 660 TL

Aracın muayene süresini geçirmek

95 TL

Kırmızı ışıkta geçmek

206 TL

Araçları, kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısız şekilde sürmek

95 TL

Trafik işaretlerine uymamak

206 TL

Uyuşturucu kullanarak araç kullanmak

4 bin 514 TL

Hız sınırını %30’dan fazla aşmak

427 TL

Radarın bulunduğu yeri belirleyen cihaz kullanmak

1.763 TL

Yasak yerden dönme

95 TL

Hatalı sollama

206 TL

Takip mesafesini ihlal etmek

95 TL

Engelli yerine park etmek

109 TL

İzin almadan yarış düzenlemek

427 TL

Son Güncelleme: 15.10.2017 16:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.