banner29

B sınıfı engelli ehliyeti nasıl alınır?

Eskiden H sınıfı şeklinde adlandırılan engelli ehliyetleri artık A veya B sınıfı şeklinde veriliyor.

B sınıfı engelli ehliyeti nasıl alınır?

Eskiden H sınıfı şeklinde adlandırılan engelli ehliyetleri artık A veya B sınıfı şeklinde veriliyor.

23 Şubat 2017 Perşembe 21:40
64238 Okunma
B sınıfı engelli ehliyeti nasıl alınır?

1 Ocak 2016 yılından itibaren karayolları trafik yönetmeliğinde değişikliğe gidilmiştir. Ve bu tarihten sonra özellikle sürücü belgelerinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Eskiden H sınıfı şeklinde adlandırılan engelli ehliyetleri artık A veya B sınıfı şeklinde veriliyor. Bizde konuyla ilgili olan ancak bu konuda çok fazla bir bilgiye de sahip olmayan engelli vatandaşlarımız için geniş bir bilgi vermek istedik.

Aşağıda sizlere geniş bir şekilde vereceğimiz konuların başlıklarını listelenmiştir.

  1. H sınıfı ehliyeti olan engelliler ne yapacak?
  2. Sürücü belgesinin değişimi ne şekilde yapılacak.
  3. Sürücü belgesi değişimi için ne kadar ücret ödenecek?
  4. Engelli sağlık raporu nasıl alınır?
  5. Sağlık raporu verebilecek kurumlar.
  6. Ehliyet değişiminde gerekli belgeler.

EHLİYET ALMAK İSTEYEN ENGELLİLER

1. ŞART: Engelli iseniz ve ehliyet almak istiyorsanız burada size temel olan iki şart sunulacaktır. Şartlara göre B sınıfı bir ehliyet almak istiyorsanız o zaman yaşınızın 18 A sınıfı bir ehliyet alacaksanız 20, Tekerlekli motorsiklet alacaksanız o zamanda 21 yaşında olmanız gerekir. Daha öncesinde H sınıfı bir ehliyet almak isteyen engelli vatandaşın 18 yaşına girmiş olması yetiyordu. Ancak yukarıda belirtmiş olduğumuz tarihten itibaren arık bu yaş sınıfı belirttiğimiz şekilde yeniden düzenlendi.

2. ŞART: İkinci olarak ise deneyim işin içine göriyor. Mesela diyelim A sınıfı bir ehliyet alacaksanız o zaman daha öncesinde 2 yıl boyunca A2 sınıfı ehliyet almış olmanız gerekiyor. Bu şart koşulurken Avrupa standartları baz olarak ele alınmış. Sürücü adayının eğitim durumunda ise herhangi bir değişikliğe gidilmemiş. A sınıfı ya da B sınıfı ehliyet almak isteyen bir engellinin ilkokul mezunu olması yetiyor.

Bu yukarıda belirtmiş olduğumuz iki şart temel olarak ele alınıyor. Bunlardan birine sahip değilseniz o zaman üzülerek söylemek gerekirse ehliyet almanıza izin verilmiyor.

Bu yukarıda temel olarak ele alınmış olan şartların yanı sıra bir de diğer hususlar bulunuyor. Bu hususları da maddeler halinde size sıralayabiliriz.

  • Sağlık muayenesinde aranan şartların yerine getirilmiş olması.
  • Sürücü sınavını başarıyla tamamlamış olması ve de elinde sertifikası hazır bulunması.
  • Adli sicil kaydının temiz olması
  • Daha önceden almış olduğu başka bir ehliyet belgesinin olmaması.
  • Daha önceden sürücü belgesi elinden alınmış olmaması. Elinden alınmış ise tekrar elinde bulunuyor olması.

H sınıfı ehliyeti olan engelliler ne yapacak?

Burada ilk kez bir ehliyet alacaksanız o zaman sizin durumunuz biraz daha kolaylaşıyor. Aslında konu birazda yeni ehliyet alacak engellilerin çok fazla ilgisini çekmiyor çünkü eski mevzuata çok fazla hakim değiller. Kısacası şu andaki şartlar neyi gerektiriyorsa buna göre hareket ediyor olmaları yetecek. Ancak burada işin daha çok dikkat çeken tarafı daha önce bir ehliyete sahip olup da bundan sonra ne yapacaklarını çok fazla bilmeyenleri ilgilendiriyor. Dolayısıyla onlarda bir endişe hali de söz konusu. Onların içlerinin rahatlatılması adına kısaca özetlemek gerekirse şunu söyleyebiliriz. Arkadaşlar verilmiş haklar hiçbir zaman geri alınamaz. Dolayısıyla eski ehliyetlerinizin iptali hiçbir zaman söz konusu olmayacaktır. Buradaki amaç ehliyetin yeni sınıflarla değiştirilmesidir.

Sürücü Belgesinin Değişimi Nasıl Olacak?

Değişim işlemine başlayan bir engelli doğrudan sağlık raporu alması gerekecek. Çünkü engelli aracını kullanan kişide bulunması gereken özel düzenekler ve de aranacak sağlık şartlarının bu şekilde belirlenmesi sağlanacak. Doktor muayenesinde eğer ki durumunuzda değişen bir şey yoksa o zaman rapor hazırlanarak yeniden verilecek.

Sürücü Belgesi Değişimi için Ne Kadar Ödeyeceğiz?

Sürücü belgelerinin değişimi esnasında engellilerden hiçbir şekilde harç ücreti alınmayacaktır. Ancak indirimli şekilde değerli kağıt bedeli olarak 15 TL ödenecek.

Belirtilmiş süre içerisinde sürücü belgesini değiştirmeyen bir engellinin ehliyeti geçersiz olarak sayılacaktır. Sonuç olarak bundan sonra engelli ehliyetlerinde H sınıfı yerine A ya da B sınıfı ehliyeti ibaresi yer alacak.

ENGELLİ SAĞLIK RAPORU NASIL ALINIR?

Engelli vatandaşlarımızı yukarı da belirtmiş olduğumuz gibi ehliyetlerini ilk kez alması ya da değiştirmesi öncesinde sağlık raporu istenecektir. Burada iki şekilde ele almak yerinde olacaktır. Birincisi tekrardan bir sağlık raporu çıkarmak ikincisi ile ehliyet değişiminde başvurulması için sağlık raporu almak. Bundan önce olduğu gibi işiniz daha zor değil çünkü eskiden öncelikli olarak sağlık raporu için uğraşıyordunuz daha sonrasında da ehliyet için rapor çıkarttırmak durumunda kalıyordunuz. Şimdi ise gideceğiniz bir sağlık kurumunda size sürücü beyan formu verilecek bu formu doldurarak başvuruyorsunuz.

SAĞLIK RAPORU VEREBİLECEK KURUMLAR

  • Özel Hastane
  • Özel Tıp Merkezi,
  • Özel Poliklinik
  • Özel Muayenehane
  • Çalışan Tabip
  • Uzman Tabip
  • Aile Hekimi

Size yukarı listeden en uygunu hangisi geliyorsa onu tercih edebilirsiniz. Biz özel hastanelerde bu işin bedelinin biraz daha yüksek olduğunu duyduk. Ancak aile hekiminiz sizden bu rapor için herhangi bir şekilde ücret talep edemeyecektir. Eğer ki aile hekiminin izlenimleri doğrultusunda sizin engeliniz daha kapsamlı ve de uzman tabip görmesini gerektiren bir durum içeriyorsa o zaman sizi bir hastaneye yönlendirecektir. Böyle durumda aile hekiminiz sürücü olabilir ibaresini işaretlemez. Çünkü sizi yönlendirmiş olduğu hastane bu konuda yetkili olacaktır. Siz de bu hastanede kontrollerinizi gerçekleştirdikten sonra karar verilecektir.

Kısa bir hatırlatma yapmak gerekirse ki bu konu da bir çok soru işareti bulunuyor. Sağlık raporu ücretleri devlet hastanelerinde tek hekime gidecekseniz 50 TL kurul raporu olacak ise 200 TL civarında tutuyor. Ancak üniversite hastanelerinde ise bu rakam 300 TL ye kadar çıkıyor. Buradaki ince ayrıntı ise şu yöndedir. Eğer ki sizin hastalığınız birden fazla bölümü ilgilendiriyorsa o zaman fiyatta ister istemez daha da artacaktır. Bu nedenle hastaneye gittiğinizde herhangi bir sürprizle karşılaşmayın.

EHLİYET DEĞİŞİMİNDE GEREKLİ BELGELER

  • Önceden almış olduğunuz ehliyetiniz.
  • Nüfus cüzdan ya da pasaport
  • Sürücü Sağlık raporu
  • 15 TL bedelin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz.
  • 2 adet fotoğraf (5×6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)
  • Kan grubunu belirtir belge

Evet, yukarıda belirtmiş olduğumuz konular çerçevesinde ehliyet almak için başvurdunuz ve sonucunuz evet çıkmış ise o zaman ehliyetiniz posta ile adresinize gönderilecek. Burada size geçici bir belge verilecek ve bu belgeyle 15 gün içerisinde aracınızı kullanabileceksiniz. Ehliyet size geldiği andan itibaren bu belge geçersiz sayılır.

Son Güncelleme: 23.02.2017 21:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
yıldırım kurtoğlu 2017-08-03 18:22:38

b.sınıfı ehliyetin engelli b.ye dönüştürme işlemini ben yaptım. 1.hastane doktoruna gidiyorsunuz engelinizi bildiriyorsunuz o sizi ortopediye felan gönderiyor.toplanan raporla sizi il sağlık müdrlüğüne yönlendiriyor burda heyete giriyorsunuz bana otomatik araç kullanabilir raporu verdiler.bununla banka dekontu biyometrik resim kangurubu belgesi ve eski B ehlitimle trafik şube müdürlüğüne parmak iznden sonra 15 günlük geçici ehliyet verdiler .ve ehliyetimiz geldi. .2.ci aşama tabi ötvsiz araç bunun engel oranınızı belirlleyen tam teşeküllü bir delet hastenesinden heyet raporu . . bayii raporunuz ehliyetinizi alcağınız aracın belgelerini onaya gönderiyor.

Misafir Avatar
Ahmet 2017-08-31 23:49:16 @yıldırım kurtoğlu

Üstat peki 2. aşamadaki rapor oranı düşükse ne oluyor ? Sonuç değişiyor mu?

Beğenmedim! (3)
Avatar
yavuz 2017-10-25 11:54:42

b ehlıyetım var 50 engellıyım engellıye cevırmek ıcın neler gerekıyor.

Avatar
erol 2017-08-01 14:07:21

%76 engelliyim. B sınıfı ehliyet almak istiyorum. Neler yapmam gerekir. Engelliler için kolaylıklar var mıdır. Maliyet vb.

Avatar
mesut 2017-10-03 07:25:43

kardeşmin engelli raporu var MS Rahatsızlıgı ama 18 aldıgı B sınıfı ehliyet gecerilimidir

Avatar
FULYA TÖRÜN 2017-11-01 15:31:15

BU BELGELERLE BİRLİKTE EMNİYETEMİ BAŞVURULUYOR.

Avatar
kenan engez 2017-07-27 02:26:46

ben %53 pisikiyatri koroner arter ve romatoit artrit hastasyım sag diz kapagım pilatin b sınıfı ehliyetim var 1992 yılından beri hastalıklarım sonradan oluştu engeli ehliyeti ne cevirmek istiyorum ne yapabilirim bilgi verirseniz memnun olurum tşk

Avatar
gül 2017-11-07 15:37:33

Bnm 188 engelli raporum var
Ortopedi deyil kronik hastaliklarim var
Ben şimdi nasıl araba alabilirim beni bilgilendiriseniz çok sevinirim

Avatar
celil batur 2017-12-30 14:12:33

Ben yüzde 45 engelliyim aile tek hekime gönderdi benden 200 tl aldılar ne yapmalıyım bana yardımcı olurmusunuz