Bakmakla yükümlü olduğunuz bir özürlü çocuk ya da yetişkine sahip iseniz bunun için çıkaracağınız bir rapor sizin hayatınızı kolaylaştırma yönünde atacağınız en büyük adımlardan biri olacaktır. Ancak bazen başvursanız bile size ağır engelli alanını işaretlemedikleri için gerekli hakların tamamından faydalanamazsınız. Bu durumda yapacağınız ilk şey sağlık raporuna itiraz etmek olacaktır. Peki sağlık raporuna nasıl itiraz edilir biliyor musunuz? Bilmiyorsanız size kısaca izleyeceğiniz yol hakkında bilgi verelim.
Engelli Sağlık Raporu İtiraz Süreci
Bulunduğunuz şehirdeki İl sağlık Müdürlüğüne velisi ya da vasisi olduğunuz kişiye ait rapor için itiraz edebilirsiniz. Burada sizinle ilgilenenler sizden itiraz dilekçesi ve ilk almış olduğunuz raporun tasdikli bir örneğini isteyecekler. Burası sizi özürlü sağlık kurulu raporu düzenleyebilecek bir yetkinliğe sahip olan bir hastaneye gönderecektir. Eğer ki gittiğiniz hastanenin verdiği karar ilk raporunuzla aynı düzeydeyse o zaman ilk raporunuz kesinlik kazanacaktır. Ancak raporunuz farklı bir şekilde hazırlanmış ise bu kez sizi ikamet ettiğiniz bölgede hakem bir hastaneye yönlendirecektir. Bu hakem hastane sağlık bakanlığında yetkilendirilmiştir. Özürlü kişi burada yeniden bir muayeneye girecektir. Buradan çıkan karar kesindir ve yeniden itiraz etmek için 6 aylık bir sürenin geçmesini beklemeniz gereklidir. Hakem hastanede kararlar oy çokluğu ile alınmaktadır eğer ki oylar eşit çıkarsa bu kez kurul başkanının kararı kesinlik kazandıracaktır.
Hangi durumlarda engelli raporuna itiraz edebilirim?
- Engellilik bazen kronik olduğu gibi bazen de değişkenlik gösterebilir. Yani engel durumunuz daha da kötüye gidebilir ya da iyileşme aşamasına girebilirsiniz. Örneğin % 40 bir engelli raporunuz vardır ancak zaman içerisinde siz bu oranın daha da yükseldiğini düşünürsünüz çünkü hastalığınızın ilerlediğinin ya da farklı hastalıklarınızın oluştuğunu anladınız diyelim. Bu durumda tekrar sağlık kuruluna başvurarak itiraz edip raporunuzun yükseltilmesini isteyebilirsiniz.
- Ağır engellisiniz ancak raporunuzda hafif engelli alanı işaretli. Bu durumda faydalanacağınız olanakların sayısı da ciddi anlamda düşmüş oluyor. Amacınız hafif engelli ibaresinin ağır engelli ibaresine dönüşmesini sağlamak ise itiraz edebilirsiniz.
- Bazen raporlarda çalışma durumunu ibare eden ifadeler kullanılabilir ancak sizin raporunuzda böyle bir ifade elanı yoksa o zaman raporunuza itiraz edebilirsiniz. Örneğin ’çalışabilir’’ ya da ‘’…….işlerde çalışabilir/çalışamaz’’ ibareleri.
Ağır Engelli İbaresi Ne Demektir?
Engelli raporları iki şekilde düzenlenir. Birincisi hafif engelli ikincisi ise ağır engelli’dir.Bu ibarelerin ne anlama geldiğinin sizin için bir önemi olmayabilir ancak yararlanacağınız olanaklar mevzubahis olduğunda ise çok önemlidir. Yani hafif engelli bir raporunuz varsa oranı % 80 dahi olsa faydalanacağınız olanaklar bir hayli kısıtlıdır. O halde bu ibare bu kadar önemli ise nasıl bir anlam taşıyor olmalıdır. Günlük olarak yaşantınızda kendinizle ilgili aktiviteleri yerine getirememek örneğin giyinme, yemek yeme, tuvalet ihtiyacı ve görme gibi temel ihtiyaçları tek başınıza yerine getirememe durumunda sağlık kurulunun bu konuda karar düzenlemesine denilmektedir. Yani bugün %80 oranında bir engelli raporuna sahip olduğu halde ağır engelli ibaresi işaretlenmemesinin nedeni de budur.
Engelli Raporuyla Kazanımlar Nelerdir?
- Sosyal bir yardım olan maaş hakkı kazanırsınız.
- Evde bakım ücreti bu maaş engelli kişiye bakan veli ya da vasisine bağlanır.
- Devlette engelli kadrosundan işe alımlarda kolaylık
- Engelli kartına sahip olmak.
- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmak.
- Araçlarda ÖTV ve de MTV indiriminden faydalanmak.
- Özel tertibata sahip araç sahibi olmak.
- Akülü sandalye
- Engelli ehliyeti / sürücü belgesi
Engelli raporu alma süreci oldukça zor ve uğraştıran bir konudur. Genelde aileler sırf bu uğraşılardan kurtulmak ya da uğraşmamak için engelli raporlarına gerek itiraz süreçlerini gerekse ilk alımlarını gerçekleştirmez. Ancak engelli bir bireyin hayatının bundan sonraki dönemlerini daha rahat geçirmesi ve bir takım öncelikleri elde etmesi için rapor çıkarması şarttır. Aksi takdir de engelli haklarından istenildiği gibi faydalanılmayacaktır.
Ablam %80 oranında "ağır özürlü" raporu var. Raporun geçerlilik süresi hayatı boyunca (sürekli)... Raporun kullanım amacı: Sosyal yardım.
Bu rapora istinaden, gelir kriterlerine de uyduğumuz için, anneme evde bakım maaşı bağlandı. Yaklaşık 6 yıldır bu böyle.
Geçen ay evde bakım için 3 kişilik heyet denetlemeye geldiler. Tapudan, SGK'DAN ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma dan birkaç evrak istediler. Gelir durumunda değişiklik var mı diye incelemek için. Evrakları yaptırıp, kuruma teslim ettik. Gelir durumunda az bir artış var ancak kriterlere uygun. Tamam sorun yok dediler.
Bugün postadan "sağlık raporuna itiraz" diye, ilişikte gönderdiğim evrak geldi. Yeniden ve başka bir devlet hastanesinden rapor yeniletmemizi istiyorlar. Şahsen biz hiçbir şey yapmamayı, gelen yazıyı da kaale almamayı düşünüyoruz. Çünkü bıktık bunlara evrak taşımaktan artık. Eski rapor yalan mıydı? Ben bu raporu yeniletmeye mecbur muyum? Raporu yeniletmezsem maaş kesilir mi?
İlgili düzenleme ve yönetmelikler bu konuda ne diyor? İlgili evrakların (rapor ve gelen yazının) fotoğraflarını ekte gönderiyorum. Beni bu konuda bilgilendirirseniz gerçekten minnettar kalacağım. Teşekkürler.
Saygılar.
Annem için rapor çıkarıp araç almayı düşünüyorduk Tokat devlet hastanesinden
%89 verdiler itiraz ettim turhal devlet hastanesine sevk edikdik sonuç değişirmi
Ve süremiz var mı yardımınız için teşekkür ederim
Merhaba.. Engel denildiğinde hep akla bedensel konular geliyor ve bu konuda açıklamalar yapılıyor. Benim baldızım Zihinsel (%70) engelli ve vasiliğini eşim yapıyor.
diğer konular dışında, yeme içme ve wc ihtiyacını karşılıyor. 47 yaşında..gün geçtikçe, Anatomik rahatsızlıkları (kadın hastalıkları, şeker, tansiyon ve obezite vs.) tedavisne götür getir İhtiyaçları için, Özürlü bir araç almak istediğimizde, rapor %70 olduğundan zihinsel nedenle (H) sınıfı veya farklı bir sınıf ehliyet alması söz konusu değil. raporunda nöroloji dr. kısmında %70 belirtilmiş, Bu durum da araç alımı da yapamıyoruz. İl sağlık kuruluna itiraz edilmesi durumunda, bu yönde bir karar çıkartabilirmiyiz. Yada bu konuda ne yapmalıyız. yardımcı olursanız seviniriz.
İyi çalışmalar.
%70 engelli raporumuz vardı kaybetmiştik aslı gibidiri almak için 2 sene uğraştım aldım ama eski (1000)liralar gibi hiç hukmu yok gitmediğim yef kalmadı yazıklar olsun bıktırdılar
Merhaba ,
2014 yılında Sürekli %54 rapor almıştım daha sonra engel oranım artığı için raporu yükseltmek için il sağlığa başvurdum ve iki hastane belirlediler . İlk olana bu ay gittim ve orada %91,50 Rapor aldım il sağlık şuan derki ikinci hastaneye gideceksin ve oradan en son aldığın rapor geçerli olacak saçma geldi bana bir hastane %91,50 veriyor diğeride diyelim %80 verdi %80 mi geçerli olacak . ben zaten ilk hastane de bu oranı yükseltmiş oldum. Bu konu hakkında AYŞE HANIM beni bilgilendirebilirmisiniz.
KALP AORT DAMAR DEĞİŞİMİ VE KAPAK DEĞİŞİMİ : %30
SAĞ GÖZ İLERİ DERECE ASTİĞMA :9,00 NUMARA :%20
SAĞ BÖBREK AMELİYATI NEFREKTOMİ : %10
CROHN RAHATSILIĞIM : TABLO 4 : %75
SİNDİRİM ÜLSER : TABLO 3 1 SINIF :%10
Ben Diyarbakır dan engelli bir vatandaş olarak şikayetimi size arz ediyorum.
8 yıldan beri kullanmış olduğum sürücü belgemi yenilemek üzere prosedür gereği bağlı bulunduğum aile hekimine müracaat ettim. Engelli olmam nedeni ile aile hekimi haklı olarak beni ilgili uzman tabiplere sevk etti. Söz konusu tabipler gerekli tahlil ve tetkikler sonucu sürücü olabileceğimi ancak kullanacağım özel tertibatın kodunu ve sürücü belgesi sınıfını belirmek üzere il sağlık müdürlüğü tarafından kurulan komisyona sevk etti.
Sağlık müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyonun görevi Sağlık bakanlığımız tarafından 2016 yılı eylül ayında İl Sağlık Müdürlüklerine acil koduyla gönderilen tebligatta da belirtildiği üzere "Bu Komisyon tarafından sürücü/sürücü adayına sürücü belgesi alamaz kararı verilemez. Bu komisyonun görevi özel tertibat kod numarası ve sürücü belgesinin sınıfının belirlenmesi ile sınırlı olup" diye devam eder.
Söz konusu komisyon asıl görevini bilmeden raporuma "sürücü olamaz" diye karar verdi. Kendilerine Sağlık bakanlığımızın ilgili yazısını ibraz ettiğimde ise "git bildiğin yere şikayet et" diyerek beni kapı dışarı ettiler. Eğer bana sürücü olamaz diyen yetkili uzman tabipler olsaydı o taktirde rapora itiraz etme hakkım olurdu bu nedenle konuyu size arz etmeyi uygun gördüm.
Gereğinin yapılmasını arz ederim
Cevap: SAĞLIK BAKANLIĞI > KAMU SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (07.02.2017 16:46)
Başbakanlık İletişim Merkezine yapılmış olan başvurunuzun incelenmesi neticesinde; H sınıfı sürücü belgesini yenilemek için aile hekimine başvurduğu ,aile hekiminin uzmana sevk ettiğini,uzman hekimler tarafından özel tertibatlı araç kullanabileceğinin belirtildiği bu rapor ile birlikte müdürlüğümüzce oluşturulan komisyona başvurduğunu , komisyonun sürücü olamaz raporu verdiğini, Sağlık Bakanlığının 2016 yılı 9'uncu ayda İl Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği yazıda komisyonun sürücü olamaz raporu vermeye yetkisi yoktur dendiği anlaşılmış olup; Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 08/01/2016 tarih ve 5401.9 sayılı yazılarında komisyonca "sürücü olamaz" kararı verilemeyeceği belirtilmiş ancak komisyonca sürücü olamaz,özel tertibatlı araç kullanmasına gerek yoktur kararlarına yapılan itirazlar ile ilgili müdürlüğümüzce nasıl bir yol izleneceği konusunda Bakanlığımızdan görüş istenmiş Bakanlığımızın 21/10/2016 tarih ve E.2426 sayılı görüş yazılarında; "Sürücü sağlık raporu almak için Müdürlüğünüze başvuran sürücü adaylarının özel tertibatlı araç kullanmalarının uygun olmadığı durumda ve "Sürücü Olamaz” kanaati hasıl olduğunda kişinin Müdürlüğünüzce oluşturulan kurula itiraz etmesi halinde, 29/12/2015 tarihli ve 29577 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “Kişinin, adına düzenlenen rapora itiraz hakkı vardır. Rapora itiraz, raporun verildiği ilin il sağlık müdürlüğüne yapılır. İl sağlık müdürlüğü raporun olumsuz olmasına neden olan tanıya göre kişiyi, ilgili branş/branşlarda üçer uzmanın bulunduğu hastaneye sevk eder. Kurul tarafından düzenlenen raporda belirtilen karara göre işlem yapılır. Kişinin bu rapora da itirazının bulunması durumunda; kişinin Sağlık Bakanlığınca belirlenecek bir kurul tarafından sürücünün veya sürücü adayının muayene ve değerlendirmesi yapılır ve karar verilir. Verilen karar kesin olup itiraz hakkı yoktur.” denmektedir. Ayrıca adı geçenin dilekçede belirtilen komisyon tarafından kapıdışarı edilmesi gibi bir durumun olmadığı Sürücü raporları komisyonu tarafından durumuna karar verildikten sonra kişilere rapor teslim edilmekte adı geçenin de durumu değerlendirildikten sonra raporun imzalanması sonrası kişiye teslim edilmiş bir sonraki hasta komisyona davet edilmiştir. Ahmet DEMİRDAĞ raporundaki kararı kabullenmeyip başka bir hasta muayene edilirken komisyon odasına hiddetle girmeye çalışmış, komisyonda başka hastanın olduğu hastanın işleminin bitmesi sonrası komisyon odasına alınacağı söylenmiş ancak kişi komisyona hitap ederek yüksek sesle komisyon tarafından verilen kararın yanlış olduğunu komisyonun bu yönde bir karar veremeyeceği hakkını aramak için şikayette bulunacağını beyan etmesi üzerine kişiye itiraz hakkının olduğu belirtilmiş başka kişilerin muayene olmayı beklemesi üzerine kişi dışarıya davet edilmiş müdürlüğümüze itiraz edebileceği söylenmiştir.Adı geçen kişinin 25/01/2017 tarihinde hakkında verilen karar için müdürlüğümüze itiraz ettiği ve müdürlüğümüzce Bakanlığımızın 21/10/2016 tarih ve E.2426 sayılı görüş yazıları doğrultusunda S.B.Ü. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine 27/01/2017 tarih ve E.254 Sayılı yazımız ile sevk işlemi yapıldığı anlaşılmaktadır. Bilgilerinizi rica ederiz.
#1701560799 Başvuru Detayı
Başvuru Tarihi:
Başvuru Yolu:
Başvuru Tipi:
Sayın Bimer yetkilileri
26.01.2017 tarihinde internet üzerinden sizlere bildirmiş olduğum şikayetimin neticesinde, 07.02.2017 tarihinde SAĞLIK BAKANLIĞI > KAMU SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından cevap yazıldı.
ancak verilen cevap tarafımca tatminkar bulunmamış aksine bir takım soru işaretlerine neden olmuştur.
Şöyleki: cevabi yazıda "Sağlık Bakanlığının 2016 yılı 9'uncu ayda İl Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği yazıda komisyonun sürücü olamaz raporu vermeye yetkisi yoktur dendiği anlaşılmış olup; Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 08/01/2016 tarih ve 5401.9 sayılı yazılarında komisyonca "sürücü olamaz" kararı verilemeyeceği belirtilmiş ancak komisyonca sürücü olamaz,özel tertibatlı araç kullanmasına gerek yoktur kararlarına yapılan itirazlar ile ilgili müdürlüğümüzce nasıl bir yol izleneceği konusunda Bakanlığımızdan görüş istenmiş Bakanlığımızın 21/10/2016 tarih ve E.2426 sayılı görüş yazılarında;
"Sürücü sağlık raporu almak için Müdürlüğünüze başvuran sürücü adaylarının özel tertibatlı araç kullanmalarının uygun olmadığı durumda ve "Sürücü Olamaz” kanaati hasıl olduğunda kişinin Müdürlüğünüzce oluşturulan kurula itiraz etmesi halinde, 29/12/2015 tarihli ve 29577 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin beşinci fıkrasında yer alan
“Kişinin, adına düzenlenen rapora itiraz hakkı vardır. Rapora itiraz, raporun verildiği ilin il sağlık müdürlüğüne yapılır. İl sağlık müdürlüğü raporun olumsuz olmasına neden olan tanıya göre kişiyi, ilgili branş/branşlarda üçer uzmanın bulunduğu hastaneye sevk eder. Kurul tarafından düzenlenen raporda belirtilen karara göre işlem yapılır. Kişinin bu rapora da itirazının bulunması durumunda; kişinin Sağlık Bakanlığınca belirlenecek bir kurul tarafından sürücünün veya sürücü adayının muayene ve değerlendirmesi yapılır ve karar verilir. Verilen karar kesin olup itiraz hakkı yoktur.” prensibine göre hareket etmeleri belirtilmiştir.
Bu durumda:
Sağlık bakanlığı il sağlık müdürlüklerince oluşturulan komisyona diyor ki senin görevin sürücü olabilir veya olamaz kararını vermek değil, özel tertibat kod numarasını belirtmek ve sürücü belgesinin sınıfını belirlemek ilaveten sürücünün aracı kullanıp kullanamayacağını kontrol etmektir. Burada sağlık bakanlığı komisyona vermediği açıkça senin görevin değil dediği bir konuda komisyonu adeta vatandaşa karşı koruyor algısı oluşmaktadır.
ŞİMDİ:
1-Adı geçen komisyon görevi dışında bir görevi üstlenerek sağlık bakanlığından görüş istiyor, Sağlık bakanlığı da bu senin görevin değil diyeceğine komisyona fetva bularak yol gösteriyor. bu bir çelişki değil mi?
2-Eğer sürücü olur veya olamaz kararını komisyon verecekse engelliler niye uzman doktora sevk ediliyorlar? her bir uzmana 50 şer lira da ücret alıyor, (ör: ben 200 lira ödedim) direk komisyona gitsinler komisyon karar vermesi daha doğru olmaz mı?
3-Komisyonun uzmanın kararını beğenmeyip kendisi karar vermesi uzman doktora hakaret değil mi?
4-8 yılı aşkın bir süredir aracımı sorunsuz kullandığım halde (ne bir kaza yaptım nede bir ceza aldım) masa başındaki uzman veya komisyon sürücü olup olamayacağımı nasıl bilecek?
5-Sağlam bir vatandaş direk Aile hekiminden ücretsiz sürücü olabilir raporu alabildiği halde engelli birde uzmana sevk ediliyor ücret ödediği halde uzman olumlu veya olumsuz rapor verebiliyor, olumlu olması halinde komisyon aynı şekilde kanaat bildirebiliyor bu engelliye dahada zorluk çektirmek değil mi?
6-Engelli sürücü kursuna kaydolup yüksek miktarda ücret ödediği ve bütün aşamaları geçtiği halde sadece bir uzmanın veya komisyonun masa başında ki kararıyla sürücülükten men edilmesi engelliye haksızlık değil mi? hani engelliye pozitif ayrımcılık?
7-Örneğin A şehrinde sağ kol ampute biri olumlu rapor alıp sürücü olabilirken B şehrinde ki aynı engele sahip biri bu haktan mahrum ediliyor bu durum vatandaşlar arasında eşitsizliğe ve adaletsizliğe sebep olmuyor mu?
8-Aklıma gelenler bunlar eminimki daha aklıma gelmeyen bir sürü yanlışlıklarda mevcuttur. bu tür eşitsizlikler ve haksızlıklar ne zaman düzeltilecektir.Cevaplar:
Cevap: SAĞLIK BAKANLIĞI > KAMU SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (06.11.2017 16:54)
Sayın Ahmet DEMİRDAĞ 20.10.2017 Tarih ve 1701560799 Sayılı BİMER başvurunuz Müdürlüğümüzce incelenmiştir.Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 11.01.2016 tarih ve E.9 sayılı yazılarına istinaden Müdürlüğümüz bünyesinde Sürücü raporlarını değerlendirmek üzere komisyon kurulmuştur. Bu komisyona İl Sağlık Müdür Yardımcısı başkanlığında, Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, Fizik tedavi uzmanı, Nöroloji uzmanı, Göz Hastalıkları Uzmanı, KBB uzmanı, Psikiyatri uzmanı ve Makine mühendisinden oluşmaktadır. Komisyonca verilen "Sürücü olamaz veya Özel tertibatlı araç kullanmasına gerek yoktur" kararlarına karşı yapılan itirazlarda nasıl bir yol izleneceği konusunda Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden görüş istenmiş, Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 13.10.2016 tarih ve E.21365 sayılı görüş yazılarında; Sürücü olamaz veya özel terdibatlı araç kullanmasına gerek yoktur. kararlarına yapılan itirazlar, kişi ilgili uzmanlık alanında üç hekimin bulunduğu hastaneye sevk edilir. verilen karar komisyonla ayın yönde ise durum kesinleşir farklı yönde ise kişi tekrar komisyonca değerlendirilir. denmektedir. Ayrıca Nisan 2017 tarihinde Sağlık Bakanlığınca yayınlanan Sağlık Raporlarına ilişikin usul ve esaslarda Sürücü komisyonunun "Sürücü olamaz" "Özel tertibatlı araç kullanmasına gerek yoktur" gibi kararlar vermeye yetkili olduğu belirtilmiştir. Müdürlüğümüzce 25.01.2017 tarihinde oluşturulan komisyona başvuruda bulunduğunuz, komisyonca hakkınızda "Sürücü Olamaz" kararı verildiği, sizinde bu karara itiraz etmeniz sonucunda, 3 (Üç) ortopedi uzmanının bulunduğu SBü Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildiğiniz, 3 Üç) ortopedi uzmanından oluşan heyet tarafından "Sürücü olamaz" kararı verildiği anlaşılmaktadır
2005 te yüzde 44 sürekli rapor aldım tekrar yeni rapor gerekirmi