banner29

Havalı Yatak Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Havalı yatak kullanım rehberimizde, havalı yatak alırken dikkat edilecek hususlar ve havalı hasta yataklarına dair tüm özellikler yer alıyor.

Havalı Yatak Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Havalı yatak kullanım rehberimizde, havalı yatak alırken dikkat edilecek hususlar ve havalı hasta yataklarına dair tüm özellikler yer alıyor.

26 Şubat 2020 Çarşamba 13:44
6453 Okunma
Havalı Yatak Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Havalı yatak alırken nelere dikkat etmeliyiz? Sorusu için cevap arayacağımız bu yazımızda sizler de yatak seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenebilir ve buna buna göre havalı yatak satın alabilirsiniz. Havalı yatakları seçerken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Hasta bakımında önemli bir konumda yer alan havalı yataklar, sahip olduğu özellikleri ile pek çok açıdan avantaj sağlar ve bunun yanında kullanımı oldukça kolaydır.

Havalı Yatak Nedir?

Havalı yatak, bası yarası ya da yatma yarası olarak tanımlanan hastalıkların tedavisinde kullanılan medikal ürünlerden biri olarak karşımıza çıkar. Uzun süre aynı pozisyonda yatan hastalarda görülen yaraların önlenmesi amacıyla tercih edilir. Elektrikli bir medikal ürün olan havalı yataklar, kan dolaşımını hızlandırarak aynı noktaya uygulana basıncı dağıtır ve bu şekilde yara oluşmasını önleyici etkiler gösterir. Ayıca terlemeyi yavaşlatması da yara oluşumunu önleyici bir rol üstlenmesine yardımcı olur.

Kaç Çeşit Havalı Yatak Vardır?

Günümüzde farklı amaçlar için kullanılan havalı yatak çeşitleri bulunur ve er biri kendi içerisinde farklı özelliklere sahiptir. Hareketsiz yatan hastalar için pozisyon aldıran yataklardan sırt ve bel ağrısını önleyen yataklara kadar farklı modellerden bahsetmek mümkündür. Havalı yatak çeşitleri genel olarak aşağıdaki gibi karşımıza çıkar;

  • A+B+C Tipi
  • Boru Tipi
  • Baklava Tipi

A+B+C Tipi Havalı Yataklar

A+B+C tipi havalı yataklar, genelde boru tipi yataklar olarak üretilir ve hastalarda bel ve sırt ağrısının meydana gelmesini önler. Ayrıca bu tip yataklarda oksijen uzun süre boyunca hastanın vücuduna eşit oranda dağıtılır. Genelde tek bir tuşla çalışma fonksiyonuna sahip olan A+B+C tipi havalı yataklar, aynı zamanda sahip oldukları uzaktan kumanda ile kontrol edilebilir. Bu tip yataklarda her yatış pozisyonu için uygun tasarımlar elde etmek mümkündür.

Boru Tipi Havalı Yataklar

Havalı yatakların diğer bir çeşidi ise boru tipi havalı yataklar olarak karşımıza çıkar. Doğal masaj etkisi ile ergonomik bir yapıya sahiptir ve bunun yanında sırt ve bel ağrısını önleyici gözenekleri bulunur. Özel ayar sistemi sayesinde basınç istenen kiloya kadar ayarlanabilir. Diğer yandan hastalarda oluşan yaraları 1. ve 2. seviyeye kadar iyileştirme etkisine sahiptir. Hasta vücudunun yatağa temas eden noktalarında farklı basınç ayarlamaları yapılabilir ve bu şekilde kan dolaşımının o bölgelerde devam etmesi sağlanabilir. Motorlu sistemler olması ile kullanım kolaylığı açısından çok fazla tercih edilir.

Diğer yandan boru tipi havalı yastıklar A+B 8 cm ve A+B 12 cm olacak şekilde iki farklı modele sahiptir. Bu modeller hastalar üzerinde farklı etkilere sahiptir ve her biri sahip olduğu özellikler sayesinde hastalar üzerinde olumlu etkiler gösterir. Şimdi, bu modellerin özelliklerine daha yakıdan bakalım.

A+B 8 cm Havalı Yatak Modeli

Bu havalı yatak modelleri başlangıç seviyesindeki bası yaraları için önemli ölçüde destek sağlar. 100 kg ağırlığa kadar taşıma kapasitesine sahiptir. Ayrıca diğer yataklara göre olduça ekonomik bir model olduğunu söylemek mümkündür. Bu yatak ile basınç noktalarına en fazla 10 dakika kadar fazla ağırlık verilir. Yani basınç noktaları sık sık değişiklik gösterir. Bunların yanı sıra boru şeklinde olan hava kanalları sırayla şişerek şekil alır. Ortalama bir yıl kullanım süresine sahip olan A+B 8 cm havalı yataklar elektriğe bağlı çalışır.

A+B 12 cm Havalı Yatak Modeli

A+B 8 cm havalı yatak modellerine göre daha üstün özelliklere sahiptir. Genelde 12 saatten daha fazla yatmak zorunda olan hastalar için kullanılır. Bunun yanında henüz bası yarası oluşmamış olan hastalarda tercih edilir ve yara oluşumlarını önleyici etkileri bulunur. Ayrıca hem bel hem de boyun bölgelerinde bulunan fanlar sayesinde terleme ya da yara oluşumunu önler. Hatta pişik problemlerinde de etkilidir. Motorlu yatak modellerinden biri olan A+B 12 cm havalı yataklar, aynı zamanda kilo ayarı yapılabilen modeller arasında yer alır ve boru tipi havalı yataklardan biridir.

Baklava Tipi Havalı Yataklar

Havalı yatakların bir başka çeşidi ise baklava tipi yataklardır. Baloncuk dilimli havalı yataklar olarak tasarlanan baklava tipi havalı yastıklar, aynı zamanda doğal masaj etkilidir. Doğal masaj etkisi bulunan gözenekleri sayesinde vücutta ısı dengesinin her bölgede eşit olarak yayılmasını sağlar. Bunların yanı sıra hastanın her şekilde rahat bir uyku çekmesine yardımcı olur.

Havalı Yatak Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havalı yatak alırken öncelikle belirli standartlara uygun olması önemlidir. Çünkü havalı yataklar hasta bakımı için özel olarak üretilen medikal ürünlerdir ve CE belgesinin yanı sıra teknik şartnamelerde belirtilen şekilde olması önem arz eder. Genel olarak bakılacak olursa havalı yatakları alırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Havalı yatak alırken öncelikle hasta ağırlığı göz önünde bulundurulmalıdır. Yatak seçimi hastanın sahip olduğu ağırlığa göre yapılmalıdır.
  • Diğer adıyla pozisyon aldırabilen yatak olarak karşımıza çıkan havalı yatakların, hareketsiz olan hastalara kolayca pozisyon aldıran ve vücudun yatağa temas eden bölgelerine masaj etkisi yapan çeşitleri tercih edilmelidir.
  • Henüz bası yarası olmayan hastalar için yara önleyici etkisi olan modeller tercih edilmelidir.
  • Acil durumlar karşısında kolay bir şekilde yatak içindeki havanın boşaltılması gerekir. Örneğin kalp masajı uygulanması gerektiğinde yatakta buluna havanın bir an önce boşaltılması ve masaj için uygun hale getirilmesi önemlidir.
  • Sürekli yatmak zorunda olan hastalarda yaralar genelde terleme ile hız kazanır. Bu nedenle yaraların oluşmaması için terleme önleyici modeller seçmek doğru olur.
  • Elektrikli havalı yataklar, hastaların daha kolay bir şekilde pozisyon almasını sağlar. Bu nedenle hastaya farklı bir pozisyon verme sırasında zorlanmamak için elektrikli modellerin tercih edilmesi gerekir.
  • Havalı yataklarda dikkat edilmesi gereken bir başka özellik ise bel ve sırt ağrısı yapmamasıdır. Bu konuda daha ergonomik modellerin tercih edilmesi hastanın rahat bir şekilde dinlenebilmesi açısından önemli bir konumda yer alır.
  • Havalı yataklarda yer alan hava kanallarından birinin patlaması halinde sadece o bölgenin değiştirilebilmesi de daha yüksek maliyetler oluşmaması adına önemlidir.
  • Bunların yanı sıra yatak üzerine serilen örtülerin kolayca çıkarılması ve temizlenerek sürekli hijyenik bir ortam sağlanabilmesi gerekir.

Kaynakca: https://goldmedikal.com/hasta-yatagi-havali-yatak

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.