banner29

Hemoroid (Basur) Tedavisi

Hemoroid yani halk arasındaki ismiyle basur kalın bağırsağın en son kısmı rektum ve de anüsteki toplar damaların küçük keseler oluşturmasına denilmektedir.

Hemoroid (Basur) Tedavisi

Hemoroid yani halk arasındaki ismiyle basur kalın bağırsağın en son kısmı rektum ve de anüsteki toplar damaların küçük keseler oluşturmasına denilmektedir.

19 Mart 2017 Pazar 20:39
3380 Okunma
Hemoroid (Basur) Tedavisi

Hemoroid yani halk arasındaki ismiyle basur kalın bağırsağın en son kısmı rektum ve de anüsteki toplar damaların küçük keseler oluşturmasına denilmektedir. Toplardamarlar genişleyince varis şeklinde bir görüntü oluşturur bu varisler ise dışkının çıkış noktasında meydana gelir. Ancak bu durum hemoroid’in en son aşamasıdır. İlk önceki görüntüsü ise ufak tepecikler şeklindedir. Bu tepecikler zamanla birlikte biraz daha büyüyerek erik büyüklüğünü alırlar. Hemoroidler iki türlü meydana gelir. İç hemoroid ve dış hemeroid.

Basur Nedenleri

  • Başlıca nedenleri arasında şişmanlık gelir. Bu dönemde kişinin ağırlığı vücudunun üzerinde olduğundan makat bölgesinde yer alan damarlarda aşırı bir basınç uygulamasına neden olur bu durum neticesinde de basur meydana gelir. Özellikle şişman kişiler diye belirttik çünkü bu kişilerin beslenme düzenleri bozuktur. Dolayısıyla yedikleri besinlere de çok fazla dikkat etmezler. Lifli besinlerden uzak kalmak ise basurun en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Lifli yiyeceklerden yoksun bir beslenme şekli aynı zamanda kabızlığa da davetiye çıkarmak anlamına geleceğinden hergün bir zemin oluşturması normaldir. Kabız olan kişiler dışkılama esnasında çok fazla ıkınma ve zorlama yaşayacağı için rektum ve anüs bölgesindeki damarlarda ciddi bir baskı oluşmasına neden olurlar. Böylece basur durumu meydana gelir. Bunun yanı sıra ishalde bir basur nedenidir. Kronik ishal olarak bilinen bu durumda kişi sık sık tuvalet ihtiyacını göreceğinden bu durum anüs bölgesinde bir tahrişe neden olmaktadır. Bu da basur için zeminin oluşmasına neden olur. Özellikle basur meydana geldikten sonra ishal durumu devam ediyorsa basurun kanamasına da neden olacaktır.
  • Diğer bir nedeni ise bazı kişilerin meslekleri gereğince ağır işler yapmasıdır. Ağır işlerde çalışan kişiler kaldırdıkları ağırlıklara göre vücutlarını zorlayacağından bir ıkınma durumu sürekli olarak var olacaktır. Bu ıkınmalar yine aynı şekilde anüs ve rektum bölgesindeki damarlarda ciddi basınçlar yaratacağından basur olması normaldir.
  • Hamile bayanlarında gebelik dönemlerinde en sık şikayet ettikleri konuların arasında gelmektedir. Bebeğin aşağı doğru bası yapması sonucunda basur meydana gelir. Bu gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin daha aşağıya inmesi ve ağırlığının artması sonucunda daha fazla görülebilmektedir. Gebelerin 28. Haftadan sonra bu durumla karşılaşması normaldir.
  • Son olarak ise genetik nedenleri ve yaş faktörünü gösterebiliriz. Ailesinde basur olan kişilerin bu hastalığa yatkınlıkları daha fazladır. Özellikle 50 yaşın üstündeki kişilerde basur görülme sıklığı daha fazla olacaktır.
  • Evlilik hayatında ters ilişki yaşamakta anüs bölgesindeki hassas dokulara zarar vereceğinden iç ve dış basur meydana gelmesinde neden olabilecektir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz durumlar basurun nedenleri arasında gösterilmektedir ancak bunlarla bitmeyen nedenleri de vardır onları da kısaca belirtmek gerekirse aşağıdaki gibi örnekleyebiliriz.

  1. Sürekli bisiklet,motosiklete binmek
  2. Vücut geliştirme sporları yapmak
  3. Sürekli alkol ve sigara kullanmak
  4. Acılı ve baharatlı ve tuzlu yiyecekler tüketmek
  5. Uzun süre şiddetli öksürmek
  6. Bağırsaklarda meydana gelen tümörler

Basurun Belirtileri

Hemoroid’in belirtileri 2 şekilde gösterilebilir bunları yine daha önce belirttiğimiz gibi iç basur ve dış basur belirtileri olarak söyleyebiliriz.

İç basur belirtileri

İç basurlar içeriden yaşanacağı için belirti vermezler ve hissedilmezler. Ancak aşırı bir şişme meydana geldiğinde ağrıya neden olacaktır. İç basur ancak tuvalet ihtiyacı giderilirken fark edilir ve dışkılama sırasında kanamalar yaşanır.

Dış basur belirtileri

Dış basurda ise anüs bölgesinde ciddi bir kaşınma ve kanamalar meydana gelir. Tuvalete çıktıktan 5 dakika sonra tekrar tuvalete çıkma isteği basurun belirtileri arasında yer almakta.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.