banner29

Kas hastalığı nedir?

Kaslardaki şekil bozuklukları, kasların kısalığı ve zayıflığı ile meydana gelen hastalıklar kas hastalığı adını almaktadır.

Kas hastalığı nedir?

Kaslardaki şekil bozuklukları, kasların kısalığı ve zayıflığı ile meydana gelen hastalıklar kas hastalığı adını almaktadır.

05 Şubat 2017 Pazar 22:04
4188 Okunma
Kas hastalığı nedir?

Kaslardaki şekil bozuklukları, kasların kısalığı ve zayıflığı ile meydana gelen hastalıklar kas hastalığı adını almaktadır. Nöromusküler hastalıklar olarak da bilinen kas hastalığında kişilerin hareket fonksiyonlarında ve yaptığı aktivitelerde yetersizlik gözlemlenmektedir. Kalıtımsal geçişler nedeniyle sıkça rastlanan hastalığın belirli ve kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte pek çok çeşidi de mevcuttur. Kas hastalığı grubunda yalnızca kişilerin ağrılarına karşılık hareket fonksiyonlarını biraz da olsa ilerletebilmeleri açısından fizyoterapi ya da rehabilitasyon gibi yaklaşımlar önerilebilir.

Kas hastalığının belirtileri nelerdir?

Kas hastalığının çeşitleri birden fazladır. Kalıtımsal olarak gelen kas hastalığında erken yaşlarda kendini gösteren hastalık edinsel olarak sonradan da görülebilmektedir. Kalıtımsal olarak çok erken yaşlarda bebeğin başını tutmakta zorlanması, yaşıtlarına göre yürüyememesi ya da geç yürümesi fark edilecek ilk belirtilerdendir. Ayrıca bir çocuğun yürüme evresinde paytak yürümesi veya parmak uçlarında yürümesi de yürüyüş bozukluğu olarak kas hastalığının belirtileri arasında bulunmaktadır. İleri yaş grubundaki kişilerinse kas hastalığı belirtileri eklemlerdeki hareket azalması, yürürken düşme, çabuk yorulma, merdiven inip çıkmakta zorlanma veya yerden kalkamama gibi sorunlarla kendini gösterir. Omurga, kol ve bacaklardaki şekil bozuklukları da hastalık belirtileri arasında gözle görülebilecek belirtiler arasındadır.

Kas hastalığı çeşitleri nelerdir

Kas hastalığı kalıtımsal ve edinsel olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Kalıtımsal hastalıklarda ailede kas hastalığı olan kişilerin çocuklarında da aynı problem yaşanması gözlemlenebilmesiyle ortaya çıkar. Metabolik miyopatiler, kas distrofileri ve konjenital miyopatiler olmak üzere kalıtımsal kas hastalığının 3 farklı çeşidi bulunmaktadır.

Kişilerde sonradan görülen kas hastalığının altına yatan nedenler farklılıklar arz edebilmektedir. Sistemik bazı hastalıklar, ilaçlar, kas ve sinir kavşağı hastalıkları, mikroskobik hastalıklar nedeniyle kas hastalığı edinsel olarak görülebilmektedir.

Kas hastalıkları isimleri çeşitlerine göre farklılıklar arz etmektedir. Hastalık tamamı ile yok edilemese bile kişileri rahatlatmaya yönelik tedavi süreci ile kişilerin yaşam kalitesi de yükseltilebilir.

Kas hastalığı tedavisi

Kas hastalığında bağışıklık sistemine bağlı sorunlar için ilaç tedavisi ile hastalığın önüne geçilebilmektedir. Uzman bir hekim kontrolünde hastalığın tanısı konulduğunda immün sistemini baskılayan ilaçlar ve tedaviye uygun farklı ilaç türleri doktor tarafından önerilebilmektedir. Kasların düzeltilmesi veya kuvvetlendirilmesine yönelik doktorun tavsiye edeceği ilaçlar hastalık tedavisi için önemlidir.

Genetik kas hastalıklarında ise öncelikle ailenin bu konuda bilinçlenerek yeni hasta çocukların doğması engellenmesi veya ne ile karşılaşacaklarını bilmeleri gerekir. Kalıtımsal hastalıklarda belirli bir tedavi yöntemi bulunmadığından akraba evliliklerinin önlenmesi konusunda da tedbirler alınması şarttır.

Kişilerde çeşitli nedenlere bağlı olarak sonradan oluşan kas hastalıkları için cerrahi tedavi yöntemleri, tendon gevşetme ayırma, gece splintleri, skolyoz cerrahisi ve eklem kontraktürleri için pasif germe egzersizleri yapılabilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre kas hastalığı tedavisinde son gelişmeler ilerleme kaydedilmesine imkan tanımaktadır. Kişilerin kas hastalığı konusunda yaşadığı hareket problemlerini geride bırakmasını amaçlayan tedavi için arı zehri üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Arı zehrinin kas hastalıklarına iyi geldiğinin bilinmesi ve bu yönde tedaviye yardımcı olacak çalışmaların başlatılması, kök hücre nakli gibi tedavi yöntemleri hastalıkla mücadelede önemli adımlar atıldığını göstermektedir.

Sonradan edinilmiş hastalığın tedavi sürecinde gerek ilaç gerek cerrahi operasyonlar gerekse evde yapılacak spor ve egzersizlerle kas sistemi kuvvetlendirilebilmektedir. Bu sayede uzman hekim kontrolünde doğru bir tedavi yöntemi ile kas hastalığının önüne geçilerek çok daha rahat ve kaliteli bir yaşam sürdürülebilir. Ayrıca tedavi sürecine yardımcı olarak doğal bitkisel tedavileri de tercih ederek kas hastalıklarına bağlı ağrılardan da daha kısa sürede kurtulabilirsiniz. Ancak doğal ve bitkisel tedaviler için de mutlaka doktorunuza danışmanız gerekecektir.

Son Güncelleme: 06.02.2017 21:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.