banner29

Kekemelik Nedir? Kekemelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kekemelik toplumda çok sık rastlanan bir durumdur. Peki tam olarak kekemelik nedir ve tedavisi varmıdır? Detaylar haberimizde.

Kekemelik Nedir? Kekemelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kekemelik toplumda çok sık rastlanan bir durumdur. Peki tam olarak kekemelik nedir ve tedavisi varmıdır? Detaylar haberimizde.

26 Ocak 2022 Çarşamba 16:19
1856 Okunma
Kekemelik Nedir? Kekemelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

İletişim kurmanın en yaygın yöntemi konuşmadır. Konuşma bozukluğunun bir tanesi de kekemeliktir. Kekemelik tedavi birçok tedavi yöntemi ile çözülebilir.

Kekemelik tedavisi, isterseniz bireysel isterseniz grup çalışmaları ile yaklaşık olarak 1,5 ay gibi süre zarfında eğitim verilmektedir. Bu eğitimin sonunda bir ay kadar da devam edecek olan kontrol süreçleri bulunmaktadır. Kontrole hafta bir kez gidilir. Bu eğitimlerde doğru nefes alımı, nefes egzersizleri, harflerin doğru söylenmesi ve hangi harfte takılma varsa o takılma hissini yenmeye yönelik eğitim verilmektedir. Kekemelik kalıcı olan bir hastalık değildir. Doğru ve düzenli eğitimle kişi başarabilmektedir.

Kekemelikte Neler Yapılmalıdır?

Karşınızda ki kişi konuşmasında kekemelik varsa o kişiyi sabırla dinlemek ve cümlesini tamamlamasına izin vermeniz çok önemlidir. Kişi konuşmada takılırken, onu telaşlandıracak, acele etmesi için söz ya da bakışlardan kaçınmanız gerekmektedir. Kekemelikte neler yapılmalıdır sorusu aslında sizin ilginizle ve alacağı eğitimle düzelebilecektir.

Konuşma sorunu yaşayan kişilerin yaş grupları da önemlidir. Eğer ki bu bir çocuksa sorumluluk vermemek yerine onun yapabileceği sorumlulukları çocuğunuza vermelisiniz. Bu sayede başarabildiği her işte özgüveni artacak ve tedavi sürecine olumlu katkı sağlayacaktır. Ayrıca okul çağındaki çocukların okul ve öğretmenleriyle görüşmeli bilgi alışverişi ile çocuğun uyumu gözetilmelidir.

Kekemelikte Cinsiyet ve Yaş Grupları

Kekemelik, dil gelişiminin erken dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Yani genellikle 2-6 yaş aralığında görülebilir. Ayrıca 2-3 yaş aralığındaki çocuklarda geçici kekemelik görülebilir. Bu yaş aralığında kekemelik görülen çocuklar kontrol edilmeli iki üç aylık zaman dilimi geçtiğinde bir uzmana başvurulmalıdır. Kekemelikte cinsiyet ve yaş grupları, çocukların haricinde bazı durumlarda okul çağında ki çok az da olsa yetişkinlikte de ortaya çıkmaktadır. Kekemelik erkek çocuklarında kız çocuklarında görüldüğünden 3-4 kat daha fazla görülmektedir.

Kekemelikte Anne Babanın Sorumluluğu

Çocuklarda ki kekemelikte anne ve babalar sabırlı bir şekilde çocuklarını dinlemeli sabırsız, baskıcı ve alaylı tavırlar sergilememelidir. Kekemelikte anne ve babanın sorumluluğu oldukça önemlidir. Ne kadar uzman tarafından eğitim süreci olsa da aile de bunu desteklemelidir. Konuşmaya başlanıldığında acımak, kaygılı olmak yerine sakin ve özgüvenli olarak dinlemeyi seçmelisiniz. Böylelikle çocuğunuz kekemelikten kısa sürede kurtulacaktır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.