banner29

Lenfoma Kanseri ve Tedavisi

Lenfoma kanseri yani halk arasında bilinen ismiyle lenf kanseri en hızlı bir şekilde tedaviye cevap veren kanser türleri arasında yer alır.

Lenfoma Kanseri ve Tedavisi

Lenfoma kanseri yani halk arasında bilinen ismiyle lenf kanseri en hızlı bir şekilde tedaviye cevap veren kanser türleri arasında yer alır.

07 Mart 2017 Salı 21:22
8281 Okunma
Lenfoma Kanseri ve Tedavisi

Lenfoma kanseri yani halk arasında bilinen ismiyle lenf kanseri en hızlı bir şekilde tedaviye cevap veren kanser türleri arasında yer alır. Ancak çoğu kişi adını duymuş olsa da hastalığın ne demek olduğu konusunda bilgi sahibi değildir. Neredeyse herkesi etkileyebilecek olan bu hastalığın ne demek olduğunu anlatarak başlayalım isterseniz yazımıza.

Genellikle 15-35 yaş arasında bulunan erişkinlerde sık görülen bir kanser türüdür. Ancak 55 yaş üstü kişilerde de görülmektedir. Bir genelleme yapacak olursak lenf kanseri aslında her yüz bin kişiden 3-4 kişide mutlaka görülür.

LENF KANSERİ NEDİR?

İnsanlarda lenf sistemi bağışıklık sisteminin bir parçası olarak biliniyor ve vücudun her yerinde olan koruyucu bir sisteminde adıdır. Lenf kanseri denildiğinde anlaşılması gereken şey ise bağışıklık sistemimizin her hangi bir yerinde lenfatik sistemlerin tümörlenmesi demektir. Yani lenf dokusunun kötü huylu tümörlerine genel anlamda verilmiş olan bir isimdir. Bu tümörlerin oluşma nedenleri arasında beyaz kan hücrelerinin daha uzun yaşaması ya da hücrelerin aşırı hızlı bir şekilde oluşması yatar. Bu hastalıkta en önemli faktörlerden birisi erken teşhistir. Çünkü bu tümörler erken teşhis edildiklerinde tedavi sürecine çok hızlı bir şekilde yanıt verir ve kişinin sağlığına dönmesi büyük bir olasılıktır. Yani adından da anlayacağınız gibi kanserler insanda direk olarak ölümü anımsatan hastalıklardır bu nedenle de böyle bir hastalığa yakalanan bir kişi doğrudan bir psikolojik çöküntü içerisine girecektir. Ancak lenf kanserleri tedavi edildiğinde öldürücü değildir ve korkutucu bir etkide yaratmaz.

Lenf kanserinin çok fazla türü vardır ancak genel anlamda başlıklarına bakarsanız 2 ana başlıkta toparlamak mümkündür.

Bunlar şöyledir.

HODGKİN LENFOMA (HL)

Hastalığın ismi bu hastalığı tespit eden Rhomas Hodgin’ten gelmektedir. Bu hastalığın teşhisinde bir ya da birkaç lenf bezini büyümesi söz konusudur ancak büyümenin neden kaynaklandığı da bilinmemektedir. Bu tür kanser türleri arasında tedaviye de en hızlı bir şekilde yanıt verendir.

HODGKİN DIŞI LENFOMA (HDL)

Bu kanser türünde biraz daha organlar etkilenmiştir. Özellikle mide, bağırsak gibi organların leng dokularına ya da lenf düğümlerinde görülmektedir. Buradan dolaşım vasıtasıyla vücudun başka organlarına çok rahat bir şekilde sıçraya bilmektedir. Bu nedenle de bu hastalığın erken teşhisinde aceleci davranmak büyük öneme sahiptir.

Yukarıdaki başlıklar doğrultusunda lenf kanserinin belirtilerinden de söz etmek gerekir.

LENF KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Hastalığın en belirgin özellikleri arasında kasık, boyun ve de koltuk altlarında yer alan düğümlerde şişmeler görülmektedir. Bu şişlikler bir ya da birden fazla olabilir ancak ne kadar da farklı bölgelerde olursa olsunlar yine de aynı derece de şişlik meydana gelmektedir. Bu şişlikler ise genelde kişilere ağrı vermez. Bu şişliklerin size vereceği zarar kan dolaşımını etkilediğinden dolayı olacaktır. Buradaki dolaşım güçlüğü nedeniyle sıkıntılar meydana gelebilir. Genellikle bacak ve kollara doğru bir yayılma gösterir ancak her hastada da şişme olması beklenmez. Bunun yanı sıra hastalığın belirtileri arasında aşağıdaki başlıkları da sıralamamız mümkündür.

  • Sebepsiz Ateş,
  • Kilo Kaybı,
  • İştahsızlık,
  • Gece Terlemesi,
  • Deride Kaşınma,
  • Nefes Darlığı Ve Öksürük,
  • Sürekli Yorgunluk

Lenf kanseri bu tür riskli hastalıklar arasında en korkulmaması gerekenlerdendir. Yukarıda da dediğimiz gibi erken teşhis edilmesi halinde iyileştirilmesi de büyük bir ihtimaldir. Ancak size düşen görev yukarıda bahsetmiş olduğumuz belirtiler doğrultusunda bir sorun yaşamanız halinde doğrudan doktora başvurmanızdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.