banner29

Over Kanseri ve Tedavisi

Yumurtalık yani over kanserinde 3 çeşit vardır ancak bunlardan en sık olarak karşımıza çıkan epitelyal over kanseridir.

Over Kanseri ve Tedavisi

Yumurtalık yani over kanserinde 3 çeşit vardır ancak bunlardan en sık olarak karşımıza çıkan epitelyal over kanseridir.

17 Mart 2017 Cuma 14:36
2073 Okunma
Over Kanseri ve Tedavisi

Over (Yumurtalık) Kanseri Nedir?

Normal bir insanda yumurtalıklar vücudun gerektirdiği kadar çoğalan hücreleri barındırırlar. Ancak bazen istenmedik şekilde hücreler anormal bir şekilde çoğalmaya başlarlar işte bu duruma kanser yani tümörlü hücre ismi verilir. Tümörleri 2 şekilde inceleyebiliriz bunlardan birincisi iyi huylu tümörler ikincisi ise kötü huylu tümörler. 30 yaşın altında bulunan kadınlarda görülen tümörler iyi huylu yani selim olan tümörlerdir. Bunlar kendiliğinden zamanla kaybolacağı gibi gerekli durumda küçük bir operasyonla da alınabilirler. İyi huylu tümörlerin en güzel özelliği ise çevre dokulara zarar vermemeleri ve vücutta başka organlara sıçrama durumu olmamasıdır. Ancak habis şeklinde adlandırılan kötü huylu tümörler kadında hem yumurtalıkları hem de onun çevre dokusunu işgal etmeye başlayacaklardır. Bu kanser türü çok hızlı bir şekilde yayılmaya başlar ve karnın iç kısmından bağırsaklara ve oradan da mideye kadar giderler. Hatta bazen daha da ileri giderek kan yoluyla vücudun en uzak noktasına kadar gidebilirler. Bu şekilde kanserli hücrelerin vücutta yayılma durumuna metastaz işlemi denilmektedir.

Yumurtalık yani over kanserinde 3 çeşit vardır ancak bunlardan en sık olarak karşımıza çıkan epitelyal over kanseridir. Diğer 2 tip kanser türü ise çok nadir görülmektedir. Epitelyal Over kanserinin görülme sıklığı ise 55 kadında 1 ihtimaldir.

ERKEN TANI KONABİLİR Mİ?

Erken tanı konulabilirse bu hastalık tedavi edilebilmektedir. Ancak erken tanı bulguları yaratacak şikayetlerin görünmemesi neticesinde bayanlar bu hastalıktan habersizdir ve dolayısıyla doktorada başvurmazlar. Başvurduklarında ise hastalığın ilerlemiş hali görülmektedir. Bu yüzden yumurtalık kanserinden ölümlerin diğer kanserlere nazaran daha fazla olduğunu söylemek mümkündür. Kanserden ölümler sıralamasına bakacak olursak yumurtalık kanserinden ölümlerin 4. Sırada olduğunu söyleyebiliriz.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi erken tanı çok fazla mümkün değildir. Eğer ki şikayetler artmış ise o zaman hastalığında ilerlemiş olduğu söylenir. Bu gibi durumlarda ise şişkinlik, gaz sıkışıyor hissi, karnın alt bölgesinde rahatsızlanma, iştahta azalmalar, veya tokluk hissi gibi şikayetler olabilir. Bunların yanı sıra Hazımsızlık, bulantı, kilo kaybı dikkati çekebilir. Büyümüş tümör komşu organlara baskı yapıp, sık idrar yapma isteğine yol açabilir. Daha seyrek olarak hazneden kanama görülebilir. Karnın içinde sıvı birikmesi şişkinliğe, akciğer yaprakları arasında sıvı birikmesi ise nefes darlığına yol açabilir.

TANI NASIL KONUR?

Hasta şikayetler neticesinde doktora başvurur ve doktor muayene eder. Bu muayene ise kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır. Doktorun isteyeceği bir ultrasonografi ile birlikte yumurtalıklarında incelenmesine başlanır. Bu arada hastadan kan örneği de alınıp incelenmek için laboratuara gönderilir. Bu şekilde bir şüphe söz konusu olursa bu kez yumurtalıktan bir biyopsi yapılır ve patologun incelenmesinin ardından tanı konulmuş olur. Patoloji inceleme sırasında kanserli bir hücreye rast gelinirse o zaman operasyonla rahim, tüpler, yumurtalıklar, karın zarı alınır.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi şekli ise kanserli hücrenin boyutuna, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Over kanserinde tedavi şekli önce cerrahi müdahale daha sonrasında ise kemoterapi uygulamasıdır. Bazen de hastaya radyoterapi uygulaması yapılabilir.

TEDAVİ SONRASI TAKİP

Hastalar tedavisi gerçekleştikten sonra 2 yıl boyunca her üç ayda bir kez muayeneye çağrılmalı yeni tahlil ve tetkikler yapılmalıdır. Üç yılın sonunda ise bu aralık 3 aydan 6 aya çıkarılır ve ardından da her yıl bir kez doktora kontrole gelmelidir.

Günümüzde özellikle meme kanseri, over kanseri , kolon kanseri ve uterus kanserlerinin yaklaşık olarak %10 civarının genetik nedenlerden dolayı kaynaklandığı belirlenmiştir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.