banner29

Plates Nedir? Platesin Faydaları Nelerdir?

Platesin faydalarının neler olduğunu biliyor musunuz? Plates nedir, hangi faydaları vardır. Tüm detaylar haberimizde.

Plates Nedir? Platesin Faydaları Nelerdir?

Platesin faydalarının neler olduğunu biliyor musunuz? Plates nedir, hangi faydaları vardır. Tüm detaylar haberimizde.

28 Ekim 2021 Perşembe 15:29
1571 Okunma
Plates Nedir? Platesin Faydaları Nelerdir?

PLATES NEDİR?

Pilates, en basit anlatımıyla zihin ve beden bütünlüğünün sağlanmasına yardımcı olan bir egzersizdir. İnsan vücudunun esnekliğini arttırır, kasları kuvvetlendirir ve duruş bozukluklarını gidererek daha düzgün bir omurgaya sahip olmamızı sağlar. Böylece, sağlam bir bedene sahip olarak ruhumuzu da dinginleştirebiliriz.

PLATESİN ANA PRENSİPLERİ

  • TÜM VÜCUD

Egzersizler belirli bir sistem içerisinde, zihnin kontrolü, nefesin düzgünlüğü ve hareketlerin akıcılığının bir arada harmanlanmasından oluşur.

  • KONSANTRASYON

Yapılan işe odaklanmak sayesinde hangi kaslarımızın kullanıldığı, hangi kaslarımızın çalışıp çalışmadığını hissedebiliriz. Konsantre olmadan yapılan 15 tekrar yerine kontrollü olarak yapılan 5 tekrar vücuda daha yararlı olacaktır.

  • NEFES

Nefes, zihin ve bedeni bütünsel hale getirir. Doğru nefes, bütün hücrelerimize en fazla oksijen sağlayarak, hareketlerimizi daha kolay yapmamıza yardımcı olur. Nefes alış ve verişlerin omurga hareketlerinde etkisi çok fazladır. Doğru yerde nefes almak ve doğru yerde nefes vermek sayesinde akciğer kapasitemiz artacaktır.

  • DENGELİ KAS GELİŞİMİ

Pilateste doğru duruş ve hizalanma vücudumuza bir disiplin kazandıracağı için kaslarımız daha dengeli bir gelişim gösterecektir.

  • KONTROL

Zihnimizin vücud üzerinde kontrolü olmadan egzersizler uygun formda ve düzende çıkmayacaktır. Bu nedenle, kontrol hem zihin hem de vücudumuzu kontrol etmek olarak anlaşılmalıdır.

  • MERKEZLEME

Bütün hareketlerimiz merkezden dışarı doğru yapılmalıdır. Sabit, esnek ve güçlü bir merkeze sahip olmak sayesinde bütün vücudumuz ahenkli bir şekilde çalışacaktır.

  • KESİNLİK

Yukarıda saydığımız konsantrasyon, kontrol, merkezleme ve uygulamanın sonucu olup, düzenli yapılan pratikler sayesinde kesin ve uygun formda hareketler çıkarmamızı sağlar.

  • RİTİM

Pilateste tüm hareketler belirli bir ritim ve akıcı şekilde yapılır. Bu ritim sayesinde eklemlere yüklenen yük oranı azalarak, parça parça olan hareketler bir bütüne dönüşür.

PLATESİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Kas kuvvetini arttırır,
  • Kemikleri kuvvetlendirir, kemiklerin yoğunluğunu arttırır,
  • Sırt Kaslarını güçlendirir, omurganın dik durmasını sağlar,
  • Vücud merkezi olan karın kaslarının güçlendirir,
  • Sakatlanma riskini en aza indirir,
  • Toksinlerin atılmasına yardımcı olur,
  • Esnekliği arttırır,
  • Vücudun sıkılaşmasını sağlar,
  • Formda olmanızı hissettirir.
  • Yorgunluğu azaltarak, daha güçlü bir bellek sağlar,
  • Sağlam kafanın sağlam vücutta olması sonucunda zihinsel sağlımızı olumlu etkiler.
  • Bütün bunların bir sonucu olarak dünyaya olumlu bir bakış açısı kazanmamıza yol açar.

KİMLER PİLATES YAPABİLİR?

Pilates, her yaş grubunda rahatlıkla yapılabilecek bir egzersizler bütünüdür. Sağlıklı bir yaşamı hedefleyen bütün insanlar pilatesten faydalanabilirler. Reformer Pilatesi sağlıklı olan bireylerin yanı sıra özellikle boyun fıtığı, omurga problemi olanlar, duruş bozukluğu olan (kifoz, lordoz, skolyoz gibi) kişiler kaslarını kuvvetlendirmek, vücutlarını esnetmek için yapmalıdırlar.

Pilates sayesinde, zihnimizin kaslarımız üzerindeki kontrol yetisini arttırarak bedenimizi sağlıklı formlara kavuşturmak hedeflenir.

PİLATESİN MUCİDİ KİMDİR?

Pilates, yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubertus Pilates (1880-1967) tarafından geliştirilmiş fiziksel egzersiz sistemidir. Joseph Pilates, raşitizm ve astım hastalığı olan bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Babası ödüllü bir cimlastikçi ve annesi ise natüropat (fiziksel metodla tedavi) uzmanıydı. Muhtemelen aileden gelen altyapısı sayesinde belirli egzersizlere aşinaydı. Doğayla çok barışık bir insan olduğundan oluşturduğu hareketlerin isimlerini de hayvan isimlerinden seçmiştir. (elephant (fil), stork (leylek), seal (fok balığı) gibi.

1.Dünya savaşında İngiltere’de yaşayan Alman vatandaşıydılar. Bu nedenle düşman kabul edilerek bir kampta ikamet etmek zorunda bırakıldılar. Joe burada kendi egzersiz sistemini geliştirmeye başlamıştı. Savaş zamanındaki hastalık ve yaralanmalar nedeniyle acı çeken insanlara, askerlere, yakalanan esirlere bir şekilde hemşirelik yaptığı için Man Adası denilen bir yere gönderilerek çalışmalarına burada devam etmesi sağlandı. Burada, hasta ve yaralıların değişik egzersizlerle daha çabuk şifa bulmalarını, hatta iyileşemez denilen kişilere fiziksel ve ruhsal olarak şifa sağladığı bilinmektedir. Reformer pilates aletinin babası sayılan Joseph Pilates, hasta yatağına kurduğu düzenek ile çok sayıda askerin şifa bulmasına yardımcı olmuştur.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.