Eğer ki çocuğunuz da Hidrosefali ya da Spina Bifida rahatsızlığı varsa ya da gebelik döneminiz içerisinde bebeğinizde böyle bir rahatsızlık olacağı belirtilmiş ise o zaman bilmeniz gereken de pek çok şey olduğunu size söyleyebiliriz. Burada ilk bilmeniz gereken şey hastalığı tanımanızdır. Çünkü bu hastalık süreci uzun zaman hastane ile mücadele etmenizi gerektiren ve bundan sonraki hayatınızın da hastane psikolog arasında geçmesine neden olan bir durumdur. Hidrosefali ve de Spina Bifida kronik bir rahatsızlıktır hastalığın iyileştirilmesi pek mümkün değildir ancak kişinin yaşam kalitesini artırabilmek adına teknolojiden de güç alınarak her geçen gün biraz daha gelişim sağlanmaktadır. Hidrosefali demek beyinde omurilik sıvısının toplanması demektir. Sağlıklı bir insanda beyin bu sıvının içerisindedir ancak vücut kendi motor hareketini kendisi tamamladığı için bu su vücut içerisinde omurilik vasıtasıyla devir daim yapar ve fazlası vücut dışına atılır. Ancak hidrosefali hastalarında bu durum omurilikteki açığa istinaden mümkün olmayacaktır ve beyinde su toplanmasına neden olacaktır. Beyinde suyun toplanması tahliye edilmemesi halinde ölüm getiren bir durumdur. Bunun içinde kafaya bir takım işlemler uygulanmaktadır. Gelin isterseniz bu kısımdan sonra tedavi aşamasında yapılacak işleme dair bilgi verelim.
Şant Nedir?
Şant yukarıda belirttiğimiz durum çerçevesinde beyindeki suyun tahliye edilmesine yarayan bir cihazdır. Cihaz kafanın içerisine deri altından konularak suyun tahliyesi gerçekleştirilecektir. Bu işlem yapılmadan çocuğun ya da kişinin hayata tutunması mümkün olmayacaktır. Şant’a bağlı olarak hortum şeklinde bir aparat yer alır ve buradan karın bölgesine bu suyun taşınma görevini üstlenir. Bir ucu şant’ta bağlıdır ve diğer ucu karın boşluğuna bırakılır. Kafadaki bu sistem sayesinde vücudun istediği devir daim işlemi gerçekleştirilmiş olacaktır. Şant’ın bir takım tehlikeleri de vardır. Ve sonuçta beynin bulunduğu alana konulduğu için ameliyat sırasında bir takım riskler meydana gelebilir. Örneğin kaslara giden sinyaller de kesinti olabilir ve felç durumu meydana gelebilir. Ya da görme konuşma konusunda bir sıkıntının yaşanma durumu olabilir. Hatta neden olduğu sonuçları başka bir makale de ele almak daha faydalı olacaktır çünkü çok fazla sonuçlar doğurabilir. Ama biz asıl konumuz da olan şant borusu ne zaman değiştirilir sorusunun cevabını da vermeye çalışalım.
Şant Borusu ne zaman değişir?
Şant bebeklik döneminde takılmış ise bebeğin gelişimine bağlı olarak bu borunun da değişmesi gerekecektir. Çünkü şant borusunun boyu bebeğin boyuna göre ayarlanmıştır. Bebeklik döneminden artık ergenliğe geçiş döneminde ki bu yaklaşık olarak 12-13 yaşları arasında olacaktır. Şant borusunun değişme vaktinin geldiğini gösterir. Çünkü artık çocuğunda boyu uzamış olduğundan bu borunun mesafesi kısalmış olacaktır. Buradaki amaç beyinden gelen sıvının karın boşluğuna dökülmesi işlemi olduğu için borunun kısa gelmesi halinde yukarıda kalacaktır ve bunun da bir takım riskleri oluşabilmektedir. Şant doğru kullanıma göre de süre olarak uzun yıllar boyunca gidebilir. Buradaki önemli nokta ise şant’ın enfeksiyon durumu ile karşılaşmamasıdır.
Yediğinizden içtiğinizden tutunda bulunduğunuz her ortama varıncaya kadar şantınıza dikkat etmeniz gerekecektir. Sizin için bundan sonra hijyen en önemli konuların başında gelmektedir. Şant bazen hızlı bazen yavaşlama gösterebilir bu durumda başınızda ağrıların oluşması normaldir. Ancak şant’ın tıkanması durumunda hızlıca müdahale edilmesi gerekir.
Şant’ın Tıkandığı nasıl anlaşılır?
Şant eğer ki tıkanmış ise o zaman kişide baş ağrısı gözlerde kayma ve baygın hali meydana gelebilmektedir. Kişi patates çuvalı şeklinde kendisini yerde bulur ve de istenilen şeyleri yapamaz hale gelecektir. Fışkırarak kusmalar şant’ın tıkandığını gösteren en önemli belirtilerin başında gelmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda hemen bir beyin cerrahına giderek tomografi çekilmesi gerekir tomografi sonucuna göre doktorunuz ameliyat gerektiğini söyleyebilir. Bu durumda şant için beyin ameliyatı kaçınılmaz olacaktır. Ancak ayarlanabilir şantlarda bu durum biraz daha gelişmiş olur ve cihazın ayarı ameliyata gerek kalmadan dışarıdan bir cihaz yardımı ile açılarak suyun akımı sağlanabilir.
Şant’lı bir çocuğa sahip olmak ya da şant’la yaşamak sanıldığı kadar kolay bir durum değildir bu nedenle de şant takılmadan bu durumun geçiştirilebiliyor olması önemlidir. Ancak çaresiz iseniz mutlak suretle sürekli olarak doktor kontrollerinde bulunmanız gerekecektir.