banner29

Uzmanlardan Sıtma Uyarısı Geldi!

Dünya sağlık örgütünün rakamlarına bakacak olursak her sene Afrika’ da yaklaşık olarak her iki dakika da bir kişi sıtma nedeniyle hayatını kaybediyor. 2016 yılı içerisinde sıtma tam 91 ülkede görüldü.

Uzmanlardan Sıtma Uyarısı Geldi!

Dünya sağlık örgütünün rakamlarına bakacak olursak her sene Afrika’ da yaklaşık olarak her iki dakika da bir kişi sıtma nedeniyle hayatını kaybediyor. 2016 yılı içerisinde sıtma tam 91 ülkede görüldü.

26 Nisan 2017 Çarşamba 20:05
1141 Okunma
Uzmanlardan Sıtma Uyarısı Geldi!

Sıtma bilindiği üzere bir parazit hastalığıdır. Sivrisinek sokmasıyla birlikte insana bulaşarak insan hayatını ölüme kadar götürebilecek bir etkiye sahiptir. 2016 yılı içerisinde sıtma hastalığına yakalananların sayısı 212 milyonun üzerindeydi ve bu sayıdan yaklaşık olarak 429 bin kişi bu hastalık yüzünden hayatını kaybetti.

Dünya sağlık örgütünün rakamlarına bakacak olursak her sene Afrika’ da yaklaşık olarak her iki dakika da bir kişi sıtma nedeniyle hayatını kaybediyor. 2016 yılı içerisinde sıtma tam 91 ülkede görüldü. Türkiye’ de bu ülkeler arasında ancak bizim ülkemizde sıtmanın hafif bir şekilde seyreden türü olan Vivax sıtması yer alıyor. Genelde güneydoğu Anadolu bölgesinde görülen vakalarda ölümle sonuçlanma hiç olmadı. Son yıllara bakarsanız sıtma artık bizim ülkemizde de kontrol halinde tutulan bir ülke. Bizim ülkemizde görülme nedeni ise tatil için gelen insanlar ya da ticaret amacıyla Afrika ülkelerine seyehat edenler. Orada hastalığa yakalanarak türkiye’ye geliyorlar ve bu şekilde teşhis konulmuş oluyor. Sıtma eğer ki tedavi edilmezse sonuç büyük bir ihtimalle ölüm olacaktır. Bu nedenle de sıtma konusunda dikkatli ve bilinçli olmak gereklidir.

SITMA İNSANDAN İNSANA DOĞRUDAN BULAŞMAZ

Sıtmanın bugüne kadar insandan insana bulaştığı hiç görülmemiştir. Ancak dediğimiz gibi sıtmanın nedeni sivrisinek sokmasıdır. Eğer ki daha öncesinde sıtmalı bir insanı sokup onun kanını emmişse o zaman sağlıklı bir insanı soktuğunda bu hastalığı bulaştırmış olacaktır.

SITMANIN BELİRTİLERİ

Sıtma olan bir kişide bir takım belirtiler de kendisini göstermeye başlayacaktır. Örneğin baş ağrısı ve halsizlik durumu ön plana çıkar bunun yanı sıra yorgunluk, iştahsızlık, karın ağrısı, kas ve eklem ağrılarıyla başlayan hastalık, ateş, titreme, terleme nöbetleriyle devam eder. Eğer ki bu dönemde hasta doktora başvurursa hastalık büyük bir ihtimalle tespit edilecektir. Eğer ki zamanında tespit edilmişse sonuçta oldukça başarılı olur ve iyileşme sağlanır. Ancak tedavi aşaması uzatılırsa yani hasta bu belirtileri önemsemezse o zaman hızlı bir şekilde ilerlemeye devam eder. Birkaç saat sonrasında hastalık artık ölümle sonuçlanabilecektir.

Sıtma tedavisi basit olduğu kadar da hızlı hareket edilmesini gerektiren bir hastalıktır bu yüzden de bu belirtiler meydana geldiğinde mutlaka doktora görünmekte fayda vardır.

Son Güncelleme: 26.04.2017 20:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.