banner29

E-İmza Cihazı ve Kullanımı

Elektronik imza cihazı ve e-imza kullanımı nasıldır? Nasıl daha pratik şekilde e-imzamı ve cihazımı kullanırım. Hepsinin detayı haberimizde.

E-İmza Cihazı ve Kullanımı

Elektronik imza cihazı ve e-imza kullanımı nasıldır? Nasıl daha pratik şekilde e-imzamı ve cihazımı kullanırım. Hepsinin detayı haberimizde.

24 Aralık 2021 Cuma 16:22
2405 Okunma
E-İmza Cihazı ve Kullanımı

Elektronik imza e-imza olarak da bilinmektedir. Elektronik ortamlarsa ıslak imza yerine kullanılan bir yasal kimlik doğrulama uygulaması olmaktadır. Islak imza ile aynı hukuki sonuçlara sahip olduğu gibi kişinin kimlik bilgilerini doğrulamakta kanıt olarak kullanılmaktadır. Elektronik imzayı ister şahıs ister kurum olarak kullanmak imkânı bulunmaktadır. Elektronik imza kullanmak isteyenler, e-imza hizmet sunucuları ile iletişime geçerek başvuru yapabilmektedir. Başvuru yapan kişi ya da kurum gerekli evraklar ile birlikte başvuru formunu doldurarak hizmet sunucu aracılığı ile başvurusunu tamamlamış olmaktadır. Elektronik imza başvurusu ardından kişiye özel olarak üretilmekte ve kullanıcısına başvurusunda sonra en fazla bir hafta içerisinde teslim edilmektedir. E-imza kullanımı bir süre ile sınırlanmaktadır. Bu süre e-imzanın üretilmesi ile başlamakta ve en fazla üç yıla kadar kullanım imkânı sunmaktadır. E-imza için yapılacak ödeme ise bu süreye göre değişim göstermektedir. E-imza kullanıcısına ulaştıktan sonra kullanıcı hizmet sunucu yardımı ile kurulum işlemini tamamlamaktadır. E-imzanın çalıştırılabilmesi için ilk olarak gönderilen kart sürücü yazılımının kurulması gerekmektedir. Bu yazılım elektronik imza ile birlikte gönderilmektedir ya da elektronik imzanın alındığı firmanın internet sitesinde bulunmaktadır. Daha sonra bilgisayara kurulan program ile elektronik sertifikaya giriş yapılmaktadır. Her kart sahibinin kendine özel şifresi olmaktadır ve bu şifre bilinmeden kartın kullanılarak imza atılması mümkün olmamaktadır.

Elektronik İmza İle Neler Yapılabilir

Elektronik işlemler teknolojinin hızla gelişmesi ile insan hayatında önemli yere sahip olmaktadır. Bu işlemler özellikle kullanıcının işlerini hızlandırdığı ve güven sağladığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Elektronik imza işlemi ıslak imza yerine geçerli olarak güven, gizlilik kimlik doğrulama sağlaması açısından kişi ve kurumların tercih etmesine sebep olmaktadır. Birkaç alanda kullanım imkânı olmayan elektronik imza, kullanım alanı olduğu yerlerde ise kullanıcısına fayda sağlamaktadır. Kişi ve kurumlar elektronik imzanın sunduğu faydalardan yararlanmak için başvuru yaparak e-imza sahibi olmaktadır.

E-İmza Nasıl Tanımlanır

Elektronik ortamlarda e-imza, ıslak imza yerine kullanılan bir kimlik doğrulama uygulaması olmaktadır. Kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu kanıtlayan e-imza aynı zamanda ıslak imza ile aynı geçerliliğe ve hukuki yaptırımlara sahip olmaktadır. Bilginin üçüncü tarafların ulaşmasına kapalı elektronik bir ortamda, bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal hali ile ve tarafların kimlikleri doğrulanmış olarak iletildiğini elektronik araçlarla garanti eden sembol, harf, karakter olarak oluşan imza olmaktadır. Hem kurumsal hem bireysel olarak iki çeşit elektronik imza bulunmaktadır.

E-İmza Uygulaması

E-imza uygulaması aynı bir kâğıda elle atılan ıslak imzanın sahibini tanımlaması gibi aynı derece hak ve yükümlülük içermektedir. Hiçbir şüpheye yer bırakmaksızın belgeyi gerçekte kimin imzaladığının bir kanıtı olmaktadır. Burada imzalanan belge tek ve gerçek bir doküman olma özelliği taşımaktadır. Islak imzada karşımıza çıkan sahtecilik işlemi e-imza ile mümkün olmamaktadır. Burada uygulama şifresin sadece kullanıcı bildiği için başka birinin buna erişimi mümkün olmamaktadır. Kişinin kendi iradesi ile attığı imza taklit edilememektedir. Başka hiçbir belgede başka bir amaç için kullanılmamaktadır. Yani imza sahibinin kanıtı olmaktadır.

E-İmza Nerede Kullanılır

Elektronik imza kullanım alanı oldukça geniş bir yelpaze şeklinde olmaktadır. Elektronik imza hem kamusal alanlarda hem ticari alanlarda kullanılmaktadır. Vergi ödemesi, sınav başvuruları, sosyal güvenlik uygulamaları, internet bankacılığı, sigortacılık işlemleri gibi birçok kullanım alanı bulunmaktadır. E-imza kullanıcısı evlilik, veraset ve intikal, emlak alım satım işlemlerinde kullanılmamaktadır. Buralarda ıslak imza olması gerekmektedir. Ayrıca e-devlet, KEP, MERSİS, UYAP, e-reçete gibi farklı uygulamalarda da yine elektronik imza kullanılmaktadır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.