banner29

Sendikasyon Kredisi Nedir? Kimlere Verilir?

Sendikasyon kredisi, çoğu kişi tarafından aslında tanımı bilinmeyen bir olgudur; fakat son zamanlarda bu terimin duyulması itibariyle de merak edilen ve araştırılmaktadır

Sendikasyon Kredisi Nedir? Kimlere Verilir?

Sendikasyon kredisi, çoğu kişi tarafından aslında tanımı bilinmeyen bir olgudur; fakat son zamanlarda bu terimin duyulması itibariyle de merak edilen ve araştırılmaktadır

14 Şubat 2017 Salı 14:28
7187 Okunma
Sendikasyon Kredisi Nedir? Kimlere Verilir?

Sendikasyon kredisi, çoğu kişi tarafından aslında tanımı bilinmeyen bir olgudur; fakat son zamanlarda bu terimin duyulması itibariyle de merak edilen ve araştırılmaktadır. Sendikasyon kredisi hakkında bir tanımlama veya açıklama yapılacak olursa eğer, bankalar grubunun fon sağlamak amacıyla hükümet, kurum ve kuruluşlarla ortak amaçlar doğrultusunda bir araya gelerek borç vermesi anlamına gelmektedir. Ve bu durumun asıl amacının fon sağlamak olması ve borç alacak kurum veya kuruluş tarafından belirli amaçlar doğrultusunda gerçekleşmektedir.

Sendikasyon Kredisinin oluşma nedenleri arasında birçok faktör yer almakta ve rol oynamaktadır. Özellikle borçların tek bir kuruluş tarafından ödenmesi ve buna bağlı olarak beliren güçlükler sebebiyettir. Böylelikle tek bir kuruluşa bağlı olması sebebiyle ortada bir risk faktörü oluşmaktadır. Bu risk faktörünün oluşması ile var olan borç ödeme miktarının büyüklüğünün paydaşlara bölünmesi ve dağıtılması amaçlanmaktadır. Yüksek miktarda borç talep eden taraf, fon sağlamak amacıyla menkul kıymet ihracı ile değil de kredi vasıtası ile bu istek gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

Sendikasyon Kredisi Kimlere Verilir?

Sendikasyon kredisi, tanımı itibariyle de anlaşılabileceği gibi uluslararası bir kredi niteliğindedir. Anlamı bakımından bir nitelendirme söz konusu olursa eğer, ticaret birliği de denilebilmektedir. Çünkü gün şartlarında lider konumda bulunan bankanın önderliğinde gerçekleşen ve diğer banka, kurum ve kuruluşlara kadar uzanan ve belirli çerçeve dâhilinde gerçekleşen uluslararası kredi anlaşmasıdır. Bu sebepten dolayı sendikasyon kredisi, belirli ortak faaliyetleri bulunan ve oldukça büyük avantajlara sahip olmak isteyen kuruluşların bir araya gelerek oluşturmuş olduğu bir kredidir. Bu sebeple bu krediden faydalanabilmek için, bağlı bulunulan kurum itibariyle oldukça iyi bir prestij ve itibara sahip olunması gerekmektedir. Çünkü başvurular değerlendirilirken uluslararası firmalar tarafından değerlendirmeye alınmaktadır. Uluslararası firmalardan oluşan bu konsorsiyum kurumu, sendika kredisi gibi oldukça büyük bir krediyi verebilmeleri için bu tür ibarelerin oluşmasını da dikkate almaktadır.

Sendikasyon Kredisi Hakkında Diğer Bilgilendirmeler

Sendikasyon kredilerinde faiz oranlarının nasıl değerlendirildiğini ve uygulandığını belirtecek olursak eğer, genellikle LIBOR oranları uygulanmaktadır. LIBOR faiz oranı değişken faizlidir. LIBOR, London Interbank Offered Rate cümlesinin kısaltılmış halidir. Buradan da anlaşılacak olursa eğer bu faiz oranı, Londra’da bulunan ve birçok finansal işlemde kullanılan bir referans faiz oranı olarak görülmektedir. Bu faiz oranını belirleyen 60 ve üzeri ülkenin durumudur.

Sendikasyon kredisinde de belirlenen vade ve faiz oranı bulunmaktadır. Bu krediyi diğer kredilerden ayıran ise, faiz oranıdır. Çünkü bu faiz oranı bilinen tüm kredi faiz oranlarından ve Türkiye’de kredi kullanımlarında geçerli olan faiz şekillerinden biraz değişiktir. LIBOR kullanılan faiz oranlarının başında gelmesine rağmen, FIBOR gibi faiz oranı da kullanılan faiz oranı içerisinde yer almaktadır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.