banner29

Ankara EGO Otobüslerinde Engellilerin Yaşadığı Sorunlar Bitmiyor

Ankara EGO’nun engellilere uygun körüklü otobüs sefer sayılarını azaltması nedeniyle Ankara’da yaşayan engelliler büyük mağduriyet yaşıyor.

Ankara EGO Otobüslerinde Engellilerin Yaşadığı Sorunlar Bitmiyor

Ankara EGO’nun engellilere uygun körüklü otobüs sefer sayılarını azaltması nedeniyle Ankara’da yaşayan engelliler büyük mağduriyet yaşıyor.

27 Mart 2017 Pazartesi 13:27
7117 Okunma
Ankara EGO Otobüslerinde Engellilerin Yaşadığı Sorunlar Bitmiyor

Ankara’nın Keçiören semti Basınevler Mahallesinde oturan sendikacı, aktivist ve yazar Ayşe Sarı, Eskişehir’de çalışan ve her hafta sonu Ankara’ya annesinin yanına gelen, cam Kemik hastası kızı Ceren Pekoğlu ile geçirdiği mutlu bir hafta sonunu, kızını Eskişehir’e hızlı trenle göndermek isterken her zaman olduğu gibi yine sorunlarla karşılaştı.

Ayşe Sarı’nın, Eskişehir’de tek başına yaşayan ve tüm zorluklara rağmen hayata tek başına tutunan kızı Ceren Pekoğlu, evinden çıktıktan sonra otobüse binmek için durağa gittiğinde belediye otobüsünün engelli asansörünün çalışmaması nedeniyle yine ortada kaldı. Cep telefonuyla kızının yaşadığı bu talihsiz olayı çeken Ayşe Sarı, her zamanki gibi EGO’nun gerekli tedbirleri almaması nedeniyle mağdur olan Ankara’lı vatandaşlardan sadece biri...

İşte O video

Konuya ilişkin Engelolma haber sitemize açıklamalarda bulunan Ayşe Sarı şöyle söyledi.

“Belediye otobüslerinin engellilere uygun hale getirilmesi için verilen süre Temmuz 2013’ de bitmiş olmasına rağmen, Ankara EGO hala gerekli önlemleri almamakta ısrar ediyor. Bunun sebebi gerekli önlemleri almayan yerel yönetimlere, yönetmelikte geçen cezaların uygulanmamasıdır. Geçen hafta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının imzası ile uygulanacak para cezaları ile ilgili bir Genelge dahi yayımlandı ancak değişen bir şey olmayacağı açık.

Ankara EGO, engellilere uygun olan körüklü otobüslerin sefer sayısını cumartesi günü azaltmakta, Basınevleri için söylüyorum; Pazar günleri tamamen kaldırmaktadır. Bunun sebebini Mavi Masa aracılığı ile sorduğumda bana verilen cevapta “kamu zararına yol açması nedeniyle bu otobüsleri seferden kaldırıyoruz’’ demişlerdir. Sormak istiyorum; neden engelliler için ve yasal zorunluluk nedeniyle aldığınız körüklü otobüsleri kamu zararı nedeniyle seferden çekiyorsunuz? Neden asansörü bozuk ya da hiçbir şekilde engellilere uygun olmayan otobüsleri seferden kaldırmayı düşünmüyorsunuz? Sorular çok ancak EGO’dan gelen cevaplar mantık çerçevesinde değil.

Basınevler semtinden geçen 203 nolu otobüsler, 2 yıl öncesine dek, Ankara Garından geçmekteyken güzergah değişikliği yapılmış, vatandaşlar da 204 nolu otobüslerle Gara gitmeye başlamışlardı. Ancak artık 204 nolu otobüsü Pazar günü bulmak mümkün değil. Bu durumda tekerlekli sandalye kullanan bir kişi Ankara Garına gitmek istediğinde ne yapacağını şaşırmış durumda. Üstelik şu da var; asansörlü belediye otobüslerinin asansörleri bozuk ya da şoför kullanmasını bilmiyor. Hatta şoför şunu da söyleyebiliyor; “asansörü kullanmayı bilmiyorum’’. Canı asansörü açmak istemeyen şoförlere de denk geliyoruz. Bu durumu elbette Mavi Masaya bildiriyoruz. 5 ay kadar önce bu konularda Ankara Valiliğine başvurdum. Ankara Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunca inceleme talep ettim. Ancak halen inceleme yapılmış değil. İnceleme yapıldığında verilmesi muhtemel cezalar var. Ama dediğim gibi her şey kağıt üzerinde kalmış durumda. Yasalar güzeldir ancak yaptırım uygulanmıyorsa, o çıkartmış olmakla övündüğünüz yasalar kağıtları süslemekten öte gitmez. Ben Ankara Valiliğine şikayette bulunmuşum inceleme yapılsın diye ancak bana EGO’ dan yazı geliyor. “Sorun olan otobüslerin plaka ve yerlerini, saatini yazarsanız işlem yapılacaktır’’… ne kadar inandırıcılar siz düşünün. Asansörleri tamir etmekten acizler. “Gara giden 204 nolu otobüs olmaması nedeniyle ulaşımı sağlayamıyoruz’’diye yazdığımda gelen cevap ise içler acısı. Bize aktarmalı gidin diyorlar. Aktarmalı gitmek için metroyu kullanın diyorlar. Oysa metro ile aktarma yapmakla Ankara Garına ulaşmak bir engelli için imkansız. Engeliniz olmazsa aktarmalı gidersiniz, dolmuşa ya da taksiye binersiniz. Ancak engelli iseniz bunların hiç birini yapamazsınız.

Kızım bir şekilde gidiyor. Ankara’yı bilenler için nasıl gittiğini anlatmak isterim. Eğer asansörü sağlam bir otobüse denk gelirse otobüse biner ve Ulus Yüzüncü Yıl Çarşı durağına dek gider. Orada inince akülü tekerlekli sandalyesi ile Ulus’tan eski Gara geçer. O mesafenin kızım için ne denli tehlikeli olduğunu yazmama gerek yok. Eski Gardan yeni gara geçerek treni kaçırmadıysa trene yetişir. Bugün kızım bir müjde verdi. Eski Gar ile Yeni Gar arasında geçişi sağlayan köprü açılmış. Artık tünelden geçerken kullandığı asansör bozuk olduğundan yürüyen merdivenler üzerinden koca akülü tekerlekli sandalye ile karga tulumba taşınmaktan ve düşme riski nedeniyle yaşadığı korkudan kurtuldu.

Biz bunları yaşıyoruz her seferinde. Her adımı risk dolu iken hangi kamu zararından bahsedilir. Japonya’ da eğitimine devam eden tek bir kız çocuğu için bir trenin seferleri, kızın eğitim hayatı boyunca, yalnız o kız için devam ettiği haberini okuduğumda çok etkilenmiştim. Şimdi ben EGO’ dan bir makul düzenleme istiyorum. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde de yer alan makul düzenleme hakkımı istiyorum. İnsan olmam nedeniyle hakkım olan seyahat özgürlüğü kullanmak istiyorum. Benim için, tüm engelliler için hatta tüm vatandaşlar için istediğim çözüm nasıl bir kamu zararına neden olabiliyor, bunu anlamakta zorlanıyorum.

Bakınız öyle bir eziyet ki bizlerin yaşadığı, paranız olsa da çözüm bulamıyorsunuz. Kızımla konuşurken, kızım şunu der hep; keşke her taksi durağında engellilere uygun bir taksi olsa ve bizler gerekirse çift tarife ödeyip gideceğimiz yere gidebilsek…

Ankara EGO’nun artık gereğini yapmasını bekliyoruz. Bu sorunu sadece Basınevler’de oturan engelliler yaşamıyor. Ankara’nın her yeri bu şekilde. Körüklü otobüs seferleri ya azaltılmış ya da tatil günlerinde iptal edilmiş durumda. Metronun var olması demek, engellilerin ulaşımına çözüm bulundu demek değildir. Tüm otobüslerin körüklü olması gerekiyor. Eğer asansörlerin bakımının yapıldığı iddia ediliyorsa, neden iki tanesinden biri hala bozuk? Gerekirse otobüs hareket etmeden hemen önce son bir kez asansörün çalışıp çalışmadığına bakılsın. Çözüm bulmak istenirse bulunur. Ancak siz engelli yolcularınızı yok sayıyorsanız, çözümsüzlük için uğraşırsınız. “Engelsiz Başkent’’ olduk, üst üste “En Başarılı Belediye Başkanı seçildik’’, “şu kadar engelliye hizmet verdik’’söylemleri ile nereye kadar, kimi kandırabilirsiniz?

Şuna da değinmeden geçemeyeceğim. Halk otobüslerinden engellilere uygun olmayanları daha ne kadar seferlerine devam edecek merak ediyorum. Süre bitti oysa. Eğer bizden habersiz süre uzatılmadıysa tabi ki. Kim kimi koruyor da bizler buları yaşıyoruz? Yerel yönetimlere cezai yaptırım ne zaman başlayacak? Halk otobüslerinin engellilere uygun hale getirilmesi için zarar edecek olan otobüs sahiplerini kim koruyor da hala gereken yapılamadı?

Sorularımız çok ama cevap veren mercii yok. Halk otobüslerinin Bakanlıktan ödenek aldığını biliyoruz. Bu ödenek azdır ya ada çoktur, bu benim sorunum değil. Ama ben halk otobüsüne bindiğimde “yine bindi bedavacılar, sizin yüzünüzden zarar ediyoruz’’ diyen muavinleri duymak zorunda da değilim. “Engellileri insan yerine koyduk’’ diyenler varsa bu ülkede, bu hakaretleri etmek için kendinde hak görenler de olacaktır elbette. Keşke ama keşke bedava değil de paramızı versek ama istediğimiz otobüse binip istediğimiz yere zamanında varabilsek.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek sosyal medyayı aktif kullanan biridir. Ve ben defalarca kendisine mesaj (twit) gönderdim. Görmezden geldiğini biliyorum. Yani konudan haberdar olmaması mümkün değil. Kendisini artık alması gereken tedbirleri alması için göreve davet ediyorum. Aynı şekilde EGO yetkililerini de…Ve engelliler ile nasıl konuşulur,onlarla nasıl iletişime geçilir… Bu konularda şoförlerin eğitime ihtiyacı var. Ankara Kent Konseyi Engelliler Meclisi Yönetim Kurulu üyesi iken (yaşadığımız bu sorunlara çözüm bulunmaması nedeniyle istifa ettim) belediye otobüslerinin şoförlerine engellilerle iletişim konulu eğitim projesi hazırladım. Ancak ne hikmetse uygulayamadık. Üst makam kabul etmediği için.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, iki hafta önce yayınlanmış olan Genelgeye istinaden bir erişilebilirlik seferberliği başlatmalı artık. Kimsenin gözünün yaşına bakılmaksızın yasa uygulanmalı. Artık engelli vatandaşların değil, yetkililerin, bize engel olanların gözyaşı akmalı. Ve engelli vatandaşlar, karşılaştıkları sorunlar karşısında şikayet haklarını nasıl kullanacaklarına dair bilgilendirilmeli. Bugün kaç engelli ya da ailesi, nereye, nasıl şikayet edileceğini biliyor? Sorsanız kimse bilmez. Zaten “şikayet etsek ne değişir’’ cümlesi dökülüyor ağızlardan.

Son olarak tek söyleyeceğim; insaf artık, biraz vicdan diyorum.

Son Güncelleme: 27.03.2017 13:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Rahim Atakul 2017-03-29 15:51:17

Ayrıca Sayın Başkanımıza bir sorunu daha bildirmek istiyorum. Bazı Özel Halk Otobüsleri de engellileri almıyor. Göre göre geçip gidiyor. Engelli kartı var, para vermez zaten, yer bari işgal etmesin düşüncesindeler.