banner29

Borsa Nedir?

Borsa, yıllardır ülkemizde en çok tercih edilen yatırım piyasasının bilinen ismidir. Bu yatırım piyasasının içeriğine bakıldığı zaman, ticari faaliyetlerde kullanılan tüm malların

Borsa Nedir?

Borsa, yıllardır ülkemizde en çok tercih edilen yatırım piyasasının bilinen ismidir. Bu yatırım piyasasının içeriğine bakıldığı zaman, ticari faaliyetlerde kullanılan tüm malların

04 Mart 2017 Cumartesi 20:34
1067 Okunma
Borsa Nedir?

Borsa, yıllardır ülkemizde en çok tercih edilen yatırım piyasasının bilinen ismidir. Bu yatırım piyasasının içeriğine bakıldığı zaman, ticari faaliyetlerde kullanılan tüm malların alım ve satım işlemlerinin yapılabildiği görülecektir. Bu konuyu biraz daha açacak olursak; sektör ve ürünlere göre şu mal ve ürünlerin alınıp satıldığını söyleyebiliriz.

  1. Değerli Madenler: Altın, platin, gümüş
  2. Sanayi Metalleri: Bakır, Alüminyum, Demir
  3. Tarımsal Ürünler: Pamuk, Arpa, Buğday, Mısır, Pancar
  4. Enerji Sektörü: Doğalgaz, Motorin, LPG, Benzin, Ham Petrol

Genel itibari ile borsa piyasalarında alınıp satılan ürünler bu şekildedir. Bu kadar çok tercih edilmesinin nedenleri arasında ise, her şeyden önce kurumsal bir yapıda olması gelmektedir. Devlet tarafından denetlenen ve yatırımcıların haklarının koruma altına alınabilmesi için de Sermaye Piyasası Kurulu tarafından incelenen bu piyasada, kurumlara bağlı olarak yaşanan problemlerin sayısı oldukça azdır.

Ticarete konu olan mal ve ürünlerin alım satım işlemlerinin yapıldığını söylediğimiz bu piyasada, tüm alım ve satım işlemlerinin genel itibari ile döviz, değerli maden ve hisse senetleri üzerinden yapıldığını söylememiz yanlış olmayacaktır. Çünkü, ortaklık ve sermaye üzerine kurulmuş işletmelerin hisseleri yalnızca bu piyasalarda satışa sunulmaktadır. Ayrıca, döviz piyasalarındaki Merkez Bankası fiyatlarına bağlı kalınan tek yatırım piyasasının da borsa olduğunu söyleyebiliriz.

Borsada Nasıl Yatırım Yapılır?

Bu yatırım piyasasında yapılacak olan tüm alım ve satım işlemlerinde, alıcı ya da satıcının fiziki anlamda bir araya gelmesi ne yazık ki söz konusu değildir. Çünkü, tüm alım ve satım işlemleri, doğrudan Borsa İstanbul ya da aracı kurumlar tarafından yapılmaktadır. Bundan dolayı, alıcı olan kişi ya da kurumlar, piyasaya giriş için seçtikleri aracı kuruma alım ya da satım emiri vererek, yatırımlarına yön verebilirler.

Borsada geçerli olan fiyatlar, tüm yatırım araçlarına olan arz ile talebe bağlı olarak değişmektedir. Bundan dolayı, yatırımcıların alım ya da satım işlemleri sırasında derin bir araştırma yaptıkları ve piyasayı her açıdan değerlendirdikleri görülmektedir. Aracı kurumlar tarafından onlara istatistiksel anlamda destek olunsa da, yatırım için en kesin karar yine yatırımcılar tarafından verilmektedir. Elinizde değerlendirmek üzere bekleyen bir yatırım tutarınız varsa, banka ya da diğer aracı kurumlara başvurarak, bir yatırım hesabı açtırmanız ve bu birikimlerin de hesaba aktarılmasını sağlamanız, yatırım için tüm engellerin ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Açılan yatırım hesabınız üzerinden, satışa sunulan hisse senetleri ya da döviz kurları gibi tüm yatırım araçlarından alım ve satım emri vererek işlemlerinize başlayabilirsiniz.

Borsa Nasıl Öğrenilir?

Maddi açıdan kimseye bağlı kalınmaması ya da çok yüksek miktarlarda gelirinin olması, birçok kişinin hayal ettiği durumdur. Yatırım piyasalarına girerek doğru adım atan kişilerin hayatlarının bir anda değişmesi ve bunun da günden güne duyulmasından sonra, borsa ve diğer yatırım piyasalarına yoğun bir ilgi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat, hisse senedi, emtia değerleri ya da dövizler üzerinden alım ve satım işlemi yaparak kar elde edebilmeniz için, her şeyden önce borsa nasıl oynanır onu öğrenmelisiniz. Bunun için karşınızda birkaç farklı alternatif yol vardır. Bunlar;

  1. Eğitim Kitapları
  2. Eğitim Videoları
  3. Ekonomi Uzmanlarından Destek

Bu üç yol, çok tercih edilmese de kazanan kişilerin tercih ettiği yöntemlerin başında gelmektedir. Çünkü, ekonomi sadece alım ve satım işlemlerinin yapılarak para kazanılan bir sektörmüş gibi anlaşılması çok yanlıştır. Yatırıma söz konusu olan malların ne durumda değerleneceği ya da hangi durumlarda değer kaybedeceğini bilmeden, yatırımlarınızın değer kazanması ve iyi bir yatırımcı olmanız imkansızdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.