banner29

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık kurulu raporları, sağlık kurulu vermeye yetkili tam teşekküllü devlet hastaneleri ve yine rapor vermeye yetkili tam teşekkülü özel hastanelerden alınır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık kurulu raporları, sağlık kurulu vermeye yetkili tam teşekküllü devlet hastaneleri ve yine rapor vermeye yetkili tam teşekkülü özel hastanelerden alınır.

27 Ocak 2017 Cuma 21:48
39143 Okunma
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?

Türkiye’de bir kişinin yasal anlamda engelli sayılması ve yasalarda engellilere tanınan haklardan faydalanması için %40 oranında engelli raporu alması gerekmektedir. Sağlık kurulu rapor oranı %40’ın altında olan, engelliler ne devlet tarafından nede özel kurumlarca engellilere tanınan hiçbir haktan faydalanamaz. Örnek: Engelli maaşı, vergi indirimi, erken emeklilik, malulen emeklilik vb. gibi haklar…

Bu kısa girizgahtan sonra; engelli raporu için hangi belgeler gerekli? Hangi hastalıklar için rapor verilir? Kimler engelli raporu alır? Gibi merak edilen soruların detaylarını anlatalım.

Engelli Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Sağlık kurulu raporları, sağlık kurulu vermeye yetkili tam teşekküllü devlet hastaneleri ve yine rapor vermeye yetkili tam teşekkülü özel hastanelerden alınır. Not: Tam teşekküllü hastane, bünyesinde iç hastalıkları, genel cerrahi, göz, kulak-burun-boğaz, nöroloji veya ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanları bulunan hastane anlamına gelir.

Engelli Raporu İçin Gerekli Belgeler Nedir?

Rapor almak için üç adet belge gereklidir. Bunlar

  1. Kimlik Fotokopisi
  2. 5 Adet Fotoğraf
  3. Dilekçe ( Bahsi geçen dilekçe rapor başvurularında hastane tarafından size verilir ve boş alanların doldurulması istenir)

Kısa açıklama: Hastaneye başvuru yaptığınızda size matbu bir dilekçe verilir. 3. Maddede saydığımız bu dilekçede alacağınız raporu hangi amaçla kullanmak istediğiniz sorulacaktır. Örnek; engelli vergi indirimi, 2022 engelli maaşı, ÖTV indirimi, tekerlekli sandalye vb. gibi. Size önerimiz bu dilekçeyi iyi inceleyip bugün lazım olmasa da yarın size lazım olacak tüm haklar için boş ibareleri doldurunuz.

Buraya kadar olan bölümde engelli raporunun nereden alınacağı ve hangi belgelerin gerekli olduğunu yazdık. Bundan sonraki süreç şu şekilde ilerleyecektir. Tüm belgeler hazır olduğunda hastanede bulunan branş DR’larına tek tek muayene olacaksınız. Bu muayene sonrası size “heyete girmeniz” için gün verilecek. Ortalama heyet için 1 hafta sonraya gün verilir ama büyük illerdeki hastanelerde yaşanan yoğunluğa göre heyet için verilecek gün süresi uzayabilir. Branş DR larına muayene olup heyete çıktığınızda heyette bulunan kurul sizin engel oranıza karar verirler. Bundan sonraki süreç işe şu şekilde ilerler.

Sağlık kurulu raporunun onaylanıp verilmesi işlemleri

  1. Raporlar kurum müracaatında üç nüsha, kişisel müracaatlarda ise iki nüsha olarak düzenlenir ve başhekim tarafından onaylanır.
  2. Engelli sağlık kurulu raporunun bir nüshası ilgili kişiye verilir. Kurum müracaatlarında ise raporun bir nüshası raporu isteyen kuruma gönderilir.
  3. Raporun bir nüshası, gerektiğinde belgelendirilmesi amacıyla raporu veren sağlık kurumunda saklanır.

Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Edebilir miyim?

Sık yaşanılan bir durumdur. Kişi sağlık kurulu raporu almak için müracaat eder, müracaat sonrası rapor oranı belirlenir ama kişi bu oranın düşük olduğuna inanır. Böylesi bir durumda kişinin ona verilen rapora itiraz etme hakkı vardır. Rapora itiraz şu şekilde yapılır.

     1- Size verilen ve düşük oran verildiğine inandığınız sağlık kurulu raporunun kendisini veya veya noterce “aslı gibidir” onaylı bir nüshasıyla birlikte bulunduğunu ildeki “il sağlık müdürlüğüne” giderek bir dilekçe ile rapora itiraz ediniz. İtirazınız sonrası il sağlık müdürlüğü sizi bulunduğunuz ildeki başka bir hastaneye sevk edecektir. Bulunduğunuz ilde sağlık kurulu raporu vermeye yetkili başka bir hastane yoksa bu sefer sizi, size en yakın başka bir ilde bulunan hastane sevk ederler. Sevk sonucu sizin itiraz ettiğiniz raporla, sevkle gittiğiniz hastanenin size verdiği rapor oranı bire bir aynı olursa rapor oranınız kesinleşir ve artık rapora itiraz etme hakkınız olmaz.

     2- Şayet sizin itiraz ettiğiniz raporla sevk sonucu size verilen rapor oranlarında farklılık görülürse Örnek: itiraz edilen rapor oranı %40 itiraz sonucu verilen rapor oranı %35 veya tam tersi. Bu sefer sizi “hakem hastanesine” sevk ederler. Hakem hastanesi nihai rapor oranını belirleyen hastane olup verdiği karara itiraz edilemez…

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Geçerlilik Süresi

      1- Özürlü sağlık kurulu raporunun sürekli olup olmadığı ile süreli raporlarda raporun geçerlilik süresi mutlaka belirtilir.

      2- Özürlü sağlık kurulunca kişinin özür durumunun sürekli olduğuna karar verilmesi durumunda, özürlü sağlık kurulu raporunun ilgili bölümünde bu durum belirtilir. Ancak özür durumunun değişmesi halinde, kişinin talebi üzerine rapor ve buna bağlı kişinin özür oranı yeniden belirlenir.

     3- Özürlü sağlık kurulunca özürlünün özür durumunun sürekli olmadığına karar verilmesi halinde de bu husus ilgili bölümde belirlenerek özürlü sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi belirtilir. Zaman içinde değişebilen veya kontrolü gerektiren hastalıklar, hastanın önceki özürlü sağlık kurulu raporu da kurula sunularak, özürlü sağlık kurulunun belirleyeceği süre içinde yeniden görüşülür ve karara bağlanır.

Rapor oranları nasıl hesaplanır?

Hangi hastalığa veya uzuv kaybına hangi oranda rapor verileceği “sakatlık oranı cetvelinde” belirlenmiştir. Örnek: Bir gözün kör olması (tamamen görmemesi) diğerinin tamamen görmesi durumunda kişiye %32 oranında rapor verilir. Bununla birlikte bazı hastalık, sakatlıklar için “sakatlık oranı cetvelinde” direk bir yüzde belirtilmemiştir. Bu tip durumlarda DR hastalığın kişide bıraktığı etkiye bakarak oranı belirler. Kişide birden fazla hastalık veya sakatlık varsa bu sefer her hastalık sakatlık için ayrı ayrı oran belirlenip daha sonra bu belirlenen oranlar Balthazard hesaplama yöntemiyle toplanarak hesaplanır.

Baltazar hesaplama yöntemi bilindik hesaplama yöntemlerinden farklıdır. Örneğin baltazar hesaplama yöntemine göre x hastalıktan %40 xx hastalıktan %20 alan birinin toplam rapor oranı %60 olmayıp balthazard yöntemine göre %40 + %20 toplamda %52 etmektedir. Not: Bu hesaplama yöntemine ilişkin çok eleştiri getirilmiş engel oranlarını çok düşürüldüğü söylenmişse de halen bu yöntem uygulanmaktadır.

Sağlık raporları ücretli mi?

Engellilerin alacakları sağlık kurulu raporları için ücret ödemelerine gerek yoktur.

Son Güncelleme: 13.03.2017 21:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ŞÜKRAN ERTÜRK 2017-09-11 09:32:52

PARA KARŞILIGI ALINAN ENGELLİ RAPORLARI NEDEN SORGULANMIYOR

Avatar
Ufuk SAĞIR 2017-05-25 14:04:43

Merhaba 2006 yılında iş kazası geçirdim sağ işaret parmağı orta parmak yüzük parmağım koptu işaret parmağım ilk boğumdan kesildi engelli raporu nasıl alırım %kaç olur bilgi verebilir misiniz kolay gelsin

Avatar
Ademtan 2019-01-06 12:50:31

Ankilozon As engellik alabilirmiyim

Avatar
Ozgur 2017-09-14 21:24:09

2001 yılında kronikhepatit b çürük aldım 10yildir insilun kullanıyorum belinde 2 tane sinir sıkışması var toplam 2766 sigorta var emekli olma şansım varmı

Avatar
Bahar yakut 2017-10-11 12:59:34

Kizim 4 yasinda engeli raporu 2 ay kaldi bitmesine nasil başvuru
yapabilirim pruedos sendurumu yatalak lutfen bana yardimci olun

Avatar
Tahir 2018-01-16 22:55:33

Ya bu uygulama güzel ama Diyarbakır’da nöroloji doktoru fiş bulunmuyor sabah erken gidiyoruz doktor nasıl eve gidecek bu uygulama hayat nasıl girecek

Avatar
Ahmet Erden 2018-04-10 23:52:29

Raporum % 97 ağır engelli ( EVET) ibaresi taşıyor.
Rapor almaya müracaatım esnasında engelli kimliği almak istediğimi yazmıştım.
Haliyle raporumda ÖTV indirimi ile ilgili bir bilgi yok.
Bu rapor ile ÖTV indirimli araba alabilir miyim..?

Avatar
mustafa tekinkas 2018-07-30 13:10:50

mrb ben bahcelievler osmaniyede engelli raporu icin 2 kez basvurdum hepsinden gecdim norolojiden tahlil filim istediler ondanda gecebilirmiyim