banner29

Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Pankreas karnımızın içerisinde bulunan ve midemizin arka kısmındaki yumuşakça kıvamda olan yassı ve uzunlamasına bir şekilde duran bir organımızdır.

Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Pankreas karnımızın içerisinde bulunan ve midemizin arka kısmındaki yumuşakça kıvamda olan yassı ve uzunlamasına bir şekilde duran bir organımızdır.

10 Mart 2017 Cuma 20:49
3111 Okunma
Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Pankreas kanserinden önce isterseniz vücudumuzda nerede ve nasıl bir organ olduğundan bahsedelim yazımızın giriş bölümünde. Çünkü pankreasın vücudumuzda bir dizi yapmak olduğu görevler vardır bu görevi yerine getirmediği durumlarda karşımıza daha ciddi sorun olarak çıkacaktır.

PANKREAS NEDİR?

Pankreas karnımızın içerisinde bulunan ve midemizin arka kısmındaki yumuşakça kıvamda olan yassı ve uzunlamasına bir şekilde duran bir organımızdır. Pankreasın en önemli görevleri arasında vücuttaki bir takım enzimleri salgılamak gelir. Bu da vücudumuzdaki şeker dengesinin korunmasını sağlayacaktır. Özellikle de insülin ve de glukagon hormonları salgılayarak bu dengenin korunmasını sağlar. İnsan yaşamı için oldukça ciddiye alınması gereken bir organdır.

TÜMÖR NEDİR?

Vücudumuzda yer alan hücreler sürekli olarak bölünüp çoğalırlar ve bu çoğalmalar neticesinde de zamanı gelen hücre ölür yerine yenisi konur. Ancak bu hücreler kontrol edilemeyen bir şekilde bölünmeye başlarsa o zaman vücudumuzda ihtiyacımızda olmayan dokuların oluşumu meydana gelir. İşte bu dokulara kanser tümör adı verilmektedir. Vücudumuzda oluşan bu tümörler iki şekilde isimlendirilir bunlardan birincisi habis ikincisi ise selim’dir. Yani buradaki kötü huylu olan tümör aslında habis olan tümörlerdir. Bu tümörler vücudumuzda bir çok noktaya çok hızlı bir şekilde yayılabilirler. Bu yayılma haline ise metastaz denilmektedir. Pankreas kanserinde de işte böyle bir durum söz konusu olacaktır. Pankreasın içerisinde bir takım kanallar vardır ve bu kanallar da hücrelerden kaynaklanan bir bölünme neticesinde tümörler oluşabilmektedir. Bu tümör şekli yaygın olarak görülür ancak nadiren görülen tümör şekilleri de vardır. Bunlarda hormon salgılayan hücrelerin meydana getirdikleridir. Bu tümörlerin seyri biraz daha iyileştirilmeye yönelik olabilmektedir.

Günümüzde yapılan araştırmalar şunu gösteriyor ki pankreas kanserinden ölümler dünya genelinde 4. Sıradadır. Özellikle ABD’ yi konu alacak olursak her yıl yaklaşık olarak 35 bin kişi pankreas kanseri nedeniyle hayatını da kaybetmektedir.

Pankreas kanserinin görülme yaş aralığı ise 60 yaşın üzerinde olur. Genelde erkekler de daha fazla görülmektedir. Pankreas kanserinde son dönemde yapılan çalışmalar neticesinde ölümlerin oranı azaltılmamış olsa da hastaların yaşam süreci % 15’den % 21’e kadar çıkmıştır. Tahmini olarak yaşam sınırı ise 5 yıl kadardır.

Pankreas kanserinin farklı türleri bulunur bu nedenle de onları biraz daha geniş bir şekilde ele almak gereklidir.

  • En sık görülen kanser türü Duktal infiltran adenokarsinom
  • Solid psödopapiller neoplazm
  • İntraduktal papiller müsinöz neoplazm

PANKREAS KANSERİNE NE NEDEN OLAN NEDİR?

Pankreas kanserinde neden bilinmez ancak buna bağlı olarak ta bir takım risk faktörlerinin olduğu bilinmektedir. Örneğin 40 yaşın üzerinde olmak bir risk olarak sayılabilir. Buna bağlı olarak cinsiyetin erkek olması ve sigara kullanımı. Erken görülen şeker hastalığı da pankreas kanserinin bir habercisi olarak görülebilmektedir.

PANKREAS KANSERİNİN TEDAVİSİ

Her kanser türünde olduğu gibi pankreas kanserinde de tedavi süreci hastalığın evreleriyle alakalı seyredecektir. Bu nedenle de doğru bir tedavi sürecinin başlatılabilmesi için hastalığın hangi evrede olduğunun mutlaka bilinmesi gerekmektedir.

Bu teşhis esnasında ise aşağıdaki testlerin mutlaka yapılması gerekir.

  • Kanser hangi doku hücrelerine zarar vermiş
  • Safra ve pankreas kanalındaki tıkanmaların boyutları
  • Patoloji durumu
  • Kanserli dokunun konumu, başta mı, ortada mı, kuyrukta mı?
  • Kanserli dokular farklı noktalara ve organlara kadar yayılmış mı?

Yukarıdaki testler yapıldıktan sonra hastanın tedavi süreci de ona göre başlatılmış olacaktır.

Tedavi seçenekleri ise aşağıda sıralanmıştır.

  1. Cerrahi Müdehale
  2. Radyasyon Tedavisi
  3. Kemoterapi
  4. Ablatif Teknikler
  5. Palytif Tedaviler
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.