banner29

Emeklilik Sonrası Yeniden Çalışma

Emekli çalışanlar için önceden ikinci bir iş kapısı bulunmuyordu ve daha doğrusu çalışmaları kanunen yasaktı ancak yapılan düzenleme neticesinde emekli olup da çalışanlar SGDP

Emeklilik Sonrası Yeniden Çalışma

Emekli çalışanlar için önceden ikinci bir iş kapısı bulunmuyordu ve daha doğrusu çalışmaları kanunen yasaktı ancak yapılan düzenleme neticesinde emekli olup da çalışanlar SGDP

27 Şubat 2017 Pazartesi 22:12
3477 Okunma
Emeklilik Sonrası Yeniden Çalışma

Günümüzde belli bir hayat standartlarını yakalamak tamamen ekonomik koşullara bağlı oluyor. Bu nedenle insan yaşı kaç olursa olsun çalışma imkanı arıyor. Bunu etrafınıza baktığınız zaman emekli olmuş birçok kişiden rahatlıkla anlayabilirsiniz. Genelde emekli olan kişiler yeniden hizmet akdi imzalayarak çalışma hayatına dönerler. Bunun nedeni olarak yetersiz olan emekli maaşlarını gösterebiliriz. Amaç aile bütçesine biraz daha ek gelir sağlamak ve standartları oturtturmaktır.

Emekli çalışanlar için önceden ikinci bir iş kapısı bulunmuyordu ve daha doğrusu çalışmaları kanunen yasaktı ancak yapılan düzenleme neticesinde emekli olup da çalışanlar SGDP ödeyerek çalışma hayatlarını da sürdürebiliyorlar. Emeklilikte çalışma hayatının içerisindeyseniz bu sizin çalışma şeklinizin kısıtlanacağı anlamına gelmez. Diğer çalışanlar hangi haklara sahiplerse sizde aynı hakka sahip olursunuz.

Eğer ki çalışan kişi özel sektördeyse o zaman emeklilik süresi dolduktan sonra da aynı iş yerinde devam edebilmektedir. Fakat iş akdi fesih edilirse o zaman 4857 sayılı iş kanunundaki esaslar devreye girecektir.

Aşağıda sizlere detaylarını vereceğimiz bilgiler. Emekli olduktan sonra kıdem tazminatı almış ancak yeniden aynı işyerinde çalışma ihtiyacı duyanların veya daha farklı bir işyerinde çalışanların iş akdi sona erdiğindeki haklarına ait bilgilerdir.

İhbar Tazminatı

Emekli olduktan sonra da aynı işte ya da farklı bir işte çalışan kişilerin ihbar tazminatı alma hakları her zaman vardır. Ancak burada belirsiz süreli olarak çalışan kişilerin sözleşmeleri fesih edilmeden önce bu durumlarının tarafa bildirilmesi gerekmektedir.

İşten Çıkarma Bildirimleri

  • Bir iş yerinde 6 aydan az çalışan kişilerin bildirimleri yapıldıktan 2 hafta sonra
  • Bir iş yerinde 6 aydan 1,5 yıla kadar çalışan işçilerin bildirimleri yapıldıktan 4 hafta sonra
  • Bir iş yerinde 1,5 yıldan 3 yıla kadar çalışmış olan bir işçinin bildirimi yapıldıktan 6 hafta sonra
  • Bir iş yerinde 3 yıldan fazla çalışan fazla çalışmış olan işçilerin bildirimleri yapıldıktan 8 hafta sonra

Feshedilmiş sayılır. Ancak bu süreler asgari olan sürelerdir ve bu süreç istenirse biraz daha artırılabilmektedir. Eğer ki bu bildirimlere uymayan taraf olursa bu kez tazminat konusu devreye girecek ve ödemek durumunda kalınacaktır. İşverenin bildirim süresine ait olan ücreti de peşin ödeme yükümlüğü vardır.

Kıdem Tazminatı

İşçi emeklilik süresini doldurduktan sonra kıdem tazminatını almaya hak kazanır bu kazanım alındıktan sonra isterse aynı işyerinde ya da işverenin farklı bir işyerinde çalışma hayatını sürdürebilecektir. İkinci çalışma dönemi içinde kıdem tazminatı ödenmesi durumu söz konusudur. Bu nedenle yukarıda belirtmiş olduğumuz şartlar aynen ikinci çalışma hayatında da geçerli olacaktır. Kıdem tazminatlarında hesaplama en son alınan maaşlara istinaden yapılır. Kıdem tazminatında hesaplama çıplak rakamlar üzerinden yapılmaktadır. Son dönemde yapılan bir çok düzenleme neticesinde işçilere ciddi anlamda haklar tanınmıştır.

Hayat standartları günlük olacak ciddi anlamda zorlaşıyor dolayısıyla insanlarında bir şekilde bu hayata tutunabilmeleri için harcamalarını ve de gelirlerini kontrol altında tutması gerekiyor. Emeklilikten sonra ikinci kez çalışma hayatının kolaylaştırılmış olması da bu noktada oldukça faydalı bir hizmet denilebilmektedir. Aksi takdir de zaten az olan emekli maaşıyla insanların ayakta kalması çok mümkün olmayacaktır. İşin bir de ikinci kez çalışmaya devam eden kişilerde izin konusu vardır dilerseniz aşağıda bu konuya da değindikten sonra yazımızı sonlandıralım.

Yıllık Ücretli İzin Hakkı ve İzin Süreleri

İkinci kez iş yaşantısına devam etmek isteyen çalışanlara çalışma tarihinin başlamasının üzerinden 1 yıl geçmesiyle birlikte yeniden izi hakkı doğacaktır. Burada izin süresi 1 yıldan 5 yıla kadar 14 gün 5 yıldan 15 yıla kadar çalışanlara ise 20 gün15 yıldan sonrası için ise 26 günden az olmamak şartı ile izin verilmek zorundadır.

Son Güncelleme: 27.02.2017 22:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
yıldıray karacakaya 2019-09-14 09:59:32

11.04.5-yaygın anksiyete bozukluğu(F41.1)(F.41.2) İLAÇ raporlarım.04.05 -arteriyel hiper tansiyon(110.13)(110.115) sabah akşam tansiyon ilacım...10.03.1parkinson hastalığı (G 20) TROİD ameliyatı oldum ömür boyu hap ve calsiyum alınacak.beyin damar tıkanıklığı kısmı beyin kanaması geçirdim vucudumda kalıcı hasar yook çok şükür.bacak sendromo ve vertigo ilaçlarımı düzenli içiyorım. emekliyim. vergi indirimi ve otobus kartı çıkarabilirmiyim. özür ropara kaç olur kolay gelsin